Bastedalens Herrgård, Hammar

Objektnr 37059
Typ
Herrgård
Totalyta
325 m²

Bastedalens Herrgård med Kinaparken

Unik, naturskön 10 hektar dalgång med utsikt mot Vätterns norra skärgård mellan Askersund och Medevibrunn. Corps-de-logi från 1934 med 13 r.o.k. Hotellverksamhet i sex olika byggnader från 1600-1800-talet med 13 rum + konferensutrymmen. Allt i mycket gott skick. Kinaparken belägen i ett gammalt kalkstensbrott. Pris enligt anbud.

BilderFaktaKarta

Justus Wahlström

Fastighetsmäklare
Visa alla 92 bilder

Fakta

Fakta

 • ObjekttypKommersiellt objekt
 • Utgångspris0 (Pris lämnas på begäran)
 • Totalyta325 m²
 • FastighetsbeteckningHarge 14:1
 • KommunAskersund

Ekonomi

 • Pantbrev

 • PantbrevDet finns 7 pantbrev om totalt 1 076 000 kr

Övrigt

 • TomtEnligt fastighetsregistret uppgår gårdens areal till 10,1626 hektar. Kuperad dalgång med gräsytor och skyddande berg mot väster och öster samt med sluttning åt sydväst och där utsikt mot Vättern. Uppvuxen park/trädgårdstomt med flaggstång, stora gräsytor samt en mängd bär- och prydnadsbuskar samt perennrabatter. Grusade infartsvägar. Uppvuxen stor fruktträdgård och köksträdgård invid delvis glasat odlingshus. I fastighetens södra del finns ett mindre område som av riksantikvarieämbetet är klassat som industrikulturminne.
 • BeskrivningHerrgårdsbyggnad
  Nyttjas till övervägande del privat av ägaren (plan 1 och 2). Byggnaden är uppförd 1934 i 1 ½ plan + hel souterrängvåning med stomme i putsad tegel under tak belagt med lertegelpannor. Grundläggning med betongplatta på mark. Huset har cirka 325 kvm boarea (uppgift från fastighetstaxeringen) fördelat på 10 rum och kök i privatbostaden samt 3 sovrum i souterrängplanet enligt följande:

  Bostadsplan: Sal med utgång till inglasad stor veranda mot sjön åt sydväst. Skjutdörrar mellan salen och en sällskapssalong med öppen spis i ett hörn kompletterade med brasinsats. Ekparkettgolv i dess rum samt även i den rymliga matsalen som ligger till höger innanför hallen vid huvudentrén. Utrustat matlagningskök med fungerande gammaldags svart gjutjärnsvedspis + serveringsgång med originalskåpinredning och diskmaskin (kuriosa) enligt uppgift från år 1934. I anslutning till köket finns en f.d. pigkammare. Toalettrum med wc och tvättställ med ingång från hallen. Trappa ner till souterrängvåning.

  Övre bostadsplan: Möblerbar hall med sjöutsikt direkt ovanför den breda ektrappan. Vidare finns 6 sovrum, samtliga med garderober. 2 mindre klädkammare i hallen. Duschrum inrett år 2010 med helkaklade väggar och uppvärmt klinkergolv, duschhörna och tvättställ i kommod. Separat toalettrum med wc och tvättställ. Utgång till balkonger dels från det största sovrummet med sjöutsikt och dels från hallarna. Förutom huvudtrappan finns en kökstrappa från det övre det till nedre planet som även går ner till suterrängplanet.

  Souterrängplan: 3 sovrum med separat ingång på gaveln i markplan. Toalettrum med wc och tvättställ samt separat duschrum med kaklade väggar och klinkergolv. I detta plan finns vidare även källarutrymmen med pannrum och förråd samt rymlig matkällare. Dessutom finns än äldre enklare tvättstuga med kamin. Golvvärme och klinkergolv i hallen vid den privata ingången.

  Byggnaden är uppvärmd via vattenburet centralvärmeledningssystem anslutet till berg/jordvärmepump installerad år 2003 samt till solvärmepaneler från år 2009 + vedpanna från år 2013 med ackumulatorer. Kommunalt vatten och avlopp. Dessutom finns en gammal vattenbrunn för trädgårdsbevattning.

  På fastigheten finns totalt fem bostadshus i gott och renoverat skick, varav 4 under många år använts för konferens- och hotellverksamheten:

  Konferenshus

  Även detta en byggnad med stomme i synligt liggande timmer under tak belagt med lertegelpannor. Torpargrund med naturstenssockel. Stora uteplatser invid de bägge gavlarna samt på husets baksida. Byggnaden innehåller i nedre planet ett ca 50 kvm stort konferensrum, en köksdel med matlagningskök samt toalettrum med wc och tvättställ. Därutöver en hall och en vidbyggt sällskapsveranda. I övre planet finns två sov/hotellrum med ingång utifrån på varje gavel. Något begränsad takhöjd i detta plan. Duschrum med duschhörna och wc + tvättställ till vardera rum. Byggnadens byggnadsarea är ca 79 kvm. Solvärmepaneler är monterade på taket. Effecta comfortpanna.

  Kaféstugan fyra-åtta

  Även denna stomme i liggande timmer i 1 ½ plan sannolikt från 1800-talet. Tak med lertegelpannor och torpargrund med naturstenssockel. Byggnadsarea ca 70 kvm. I nedre planet finns två sovrum med egna våtrumsavdelningar: Duschhörna, wc och tvättställ. Därutöver finns ett pentry i anslutning till rum nr 8 samt en hall. I övre planet finns två dubbel- och ett enkelrum, samtliga med egna duschrum samt med wc+ tvättställ. I fyra av rummen i denna byggnad finns kakelugnar bevarade som dock f.n. ej är godkända för eldning. (Inga större kostnader eller fel för att få godkänt). Uppvärmning med direktverkande elradiatorer. Ny varmvattenberedare förberedd för anslutning till solvärme på taket.

  Bryggbostadshuset Hjorten

  En 1600-talsbyggnad i två plan med stomme i liggande timmer under tak belagt med lertegelpannor.

  I nedre planet finns tegelgolv med vattenburen ännu ej inkopplad värmeslinga. Huset har byggnadsarea ca 30 kvm och innehåller i nedre planet ett sovrum samt helkaklat duschrum med duschhörna, wc och tvättställ samt ett utrustat pentry och utgång till uteplats. Ingång till övre planet via utvändig trappa invid uteplats.
  I övre planet finns ett stort bostadsrum med innertak till nock och ett sovloft. Kaklat duschrum med duschhörna, wc och tvättställ. Dessutom finns ett en utrustad kökshörna. Uteplats under tak. Ett utrymme för vattentank kopplad till solvärme.

  Bostadshuset Nio/Tio Norden

  Stomme i liggande synligt timmer från 1800-talet.
  Tak belagt med korrugerad plåt och grundläggning med stenplintar. Byggnadsarea ca 30 kvm + tillbyggnadsdel. Huset är renoverat för ca 10 år sedan och innehåller i nedre planet en gästlägenhet om 2 rum och kök + duschrum med wc och tvättställ samt i övre planet ett sovrum delvis under snedtak. Utgång till stor altan från den nedre lägenheten. Uppvärmning med direktverkande elradiatorer. Till lägenheten vid uteplatsen finns ett förråd.

  Ekonomibyggnader
  Servicebyggnad: Innehållande tvättstuga, torkrum och förråd för hotellverksamheten samt ett övernattningsrum för personal. Byggnaden har stomme i trä och är flyttad till platsen i slutet av 1990-talet. Tak belagt med lertegelpannor. Torpargrund med natursten. Byggnadsarea inklusive vidbyggd carport och återvinningsstation är ca 115 kvm.

  Timmerloge/verkstad: F.d. oxhus från 1800-talet. Timmerstomme i log/stalldelen under tak belagt med eternit. Total byggnadsarea ca 205 kvm. Hälften av denna byggnad inrymmer en gårdsverkstad och förråd med stomme i Lecasten under tak belagt med korrugerad plåt uppförd år 2005. I byggnaden finns även stallet med plats för två hästar.

  Kineseriet: Vid ingången till Kinaparken finns denna byggnad med stomme i kalksten under tak belagt med plåt. Byggnadsarea ca 60 kvm. Under den tid då parken var öppen (vissa år med ca 7-8000 besökande) nyttjades denna byggnad som butik och biljettkontor. Vidbyggt finns ett litet sommarkök.

  Vedeldad bastu: Ligger högt i förhållande till huvudbyggnaden och har utsikt över Vättern. Friliggande i en byggnad med stomme i liggande timmer på torpargrund med natursten är uppförd år 2000. Grästak. Duschhörna, wc och tvättställ. Relaxrum med murad öppen spis. Byggnadsarea ca 16 kvm. Invid bastun en sedan fem år nedlagt tennisbana.

  Vedbod: Glasad tillbyggnad för utplanteringsväxter.

  Muséet: En ca 100 år gammal byggnad med stomme i synlig rödtegel som ursprungligen nyttjats som arbetarbostad. Byggnadsarea 50 kvm.

  Timmerlada: Med stor öppningar år två håll. Byggnadsarea 80 kvm.

  Plåtförråd: Förråd på betongplatta för brandfarliga vätskor.

  Mark och areal
  Enligt fastighetsregistret uppgår gårdens areal till 10,1626 hektar. Kuperad dalgång med gräsytor och skyddande berg mot väster och öster samt med sluttning åt sydväst och där utsikt mot Vättern. Uppvuxen park/trädgårdstomt med flaggstång, stora gräsytor samt en mängd bär- och prydnadsbuskar samt perennrabatter. Grusade infartsvägar. Uppvuxen stor fruktträdgård och köksträdgård invid delvis glasat odlingshus. I fastighetens södra del finns ett mindre område som av riksantikvarieämbetet är klassat som industrikulturminne.

  Läge
  Fastigheten ligger mycket naturskönt enskilt men inte ensligt ca 300 meter från Vätterns strand och där finns servitut till badplats vid stenpiren. Geografiskt ligger fastigheten ca 1 mil söder om Askersund och cirka 1 mil norr om Medevibrunn som i sin tur ligger ca 2 mil norr om Motala. I närmaste omgivningarna finns förutom Vätterns skärgård med möjlighet till båtplats vid Bastedalens båtklubb, stora skogs- och strövområden bl.a. i naturreservatet Harge uddar och närhet till Tiveden på andra sidan Vättern. Närmaste samhälle är Hammar (med Sveriges största glasåtervinning) och där finns skola till och med klass 5 samt förskola. All övrig service finns i Askersund.

  Historik
  Bastedalen ligger på en udde på Vätterns östra strand i dess norra del med en väl skyddad gammal båthamn med infart från skärgården. Här har bedrivits sjöfarts- och varvsverksamhet under många århundraden med uppsving från 1600-talet då båttransporter blev viktiga eftersom kalkstensbrytning kom igång på fastigheten och på flera andra ställen i närområdet samt i början av 1800-talet då Göta kanal öppnade för båttransporter till havet både åt öster och åt väster. Kalkbrytning upphörde på 1920-talet och tegelbruket i Bastedalen stängdes i början av 1960-talet. 1961 påbörjades anläggningen av Kinaparken i det gamla kalkstensbrottet av förre chefredaktören på Östgötacorrespondenten Ebbe Johnson med hjälp av sakkunniga medhjälpare. Ebbe hade då nyligen förvärvat egendomen. Då parken öppnade för allmänheten år 1963 hade Ebbe gått i pension. Han avled dock redan ett par år senare 1965. Nuvarande ägare Pia Stenströmer förvärvade fastigheten för drygt 30 år sedan och återuppbyggde samt utvecklade, skötte och drev Kinaparken med tillgänglighet för allmänheten t.o.m. sommaren 2014. 2018 hölls parken öppen av arrendator men har sedan dess varit stängd. Parallellt med parken bedrivs även hotell- och vandrarhemsverksamhet som fortfarande är aktiv. Besök gärna hemsidan www.bastedalenherrgard.se där värdefull information finns om trakten och hotellverksamheten etc. Corps de logiet är uppfört år 1934 gamla herrgården som tjänat som disponentbostad för Harge bruk intill år 1930 då verksamheten lades ner. Den gamla herrgården brann ner 1933 och den nya byggdes på den gamla grunden.

  Jakt & fiske
  Mycket fina fiskemöjligheter i Vättern med god tillgång på kräftor med fiske 300 meter från land under viss tid varje höst (enligt lokalbestämmelser). Vidare finns bestånd med stor insjööring och röding m.m. Småviltsjakt på den egna marken med tillgång till rådjur etc.

  Stall
  På fastigheten finns ett litet stall för två hästar och mark lämplig nyttja som beteshagar.

  Företagande
  F.n. bedrivs, om än i liten skala utan särskild marknadsföring under de senaste åren, hotellverksamhet alt. vandrarhem med självhushåll. Fina möjligheter att utöka antal övernattningar och starta B&B och konferensverksamhet etc. Fastigheten har för rätt köpare stor potential för specialarrangemang med anknytning till trädgård, hälsa- och retreat samt natur- och friluftsverksamhet även på Vättern. Verksamheten var tidigare med i Petit hotels.

  Kinaparken
  Belägen på fastigheten i ett gammalt kulturminnseförklarat kalkbrott med en numera nedlagd visningsträdgård med många speciella växter från Kina. I parken finns en stor trädgårdsdamm. Denna trädgård har ett mycket skyddat läge och omges av ca 6-8 meter höga bergväggar. Invid parken finns ett skogsområde/bergsbrant som har har unika naturvärden och är klassat som nyckelbiotop (enl. Skogsstyrelsens information) och för vilket det finns ett skötselavtal. Även i fastighetens nordvästra del finns del av en större nyckelbiotop.

  Inventarier
  Om köparen så önskar kan möbler och inventarier etc. i konferens- och hotelldelarna överlåtas samtidigt som fastigheten. Pris totalt kronor 150.000:- + moms. Förteckning kan rekvireras från fastighetsmäkaren.

  Taxeringsvärde 2016
  Fastigheten är taxerad såsom bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt kronor 2.891.000:-. Dessutom finns en kulturbyggnad taxerad till specialenhet till kronor 0:-.

  Inteckningslån
  Finns inga som köparen måste övertaga. Pantbrev finns registrerade å kronor 1.076.000:-.

  Servitut
  Finns för krafledningar (kraftledningarna är dock borttagna) och förmånsservitut finns för badstrand. Vidare finns ett nyttjanderätts/naturvårdsavtal från år 2015.

  Driftskostnader
  Uppvärmning inkl. el kr 76.240:-, försäkring kr 4.793:-, vatten/avlopp och renhållning kr 8.800:-, sotning kr 1.575:-, samfällighet kr 2.200:-. Total summa senaste året kr 93.608:- = ca 7.800:- kr/mån. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning, och att ägaren p.g.a. utlandsvistelse senaste vinter endast haft reducerad värme i byggnaderna.

  Intäkter
  Från hotellverksamheten har under de senast 5 åren varit ca 680.000:-/år, men mycket stora möjligheter finnes att mångdubbla denna intäkt vid ökad aktivitet.

  Pris
  Enligt anbud.

  Tillträde
  Efter överenskommelse.
 • VägbeskrivningTag av västerut från väg 50 cirka en mil söder om Askersund mot Hargebaden. Efter ca 1 km följ skyltar mot Bastedalens herrgård (tag höger vid 90-graders vänsterkurva).

Karta

Intresseanmälan

Bastedalens Herrgård, Hammar

Kunde inte skicka. Var vänlig kontrollera att alla obligatoriska fällt är ifyllda.
Skickar, var god vänta...
Intresseanmälan har skickats!
Ett fel uppstod, försök igen eller kontakta oss via e-post eller telefon.

Kontakta mäklaren

Hör av dig! Vi återkommer så snart vi kan.

Kunde inte skicka. Var vänlig kontrollera att alla obligatoriska fällt är ifyllda.
Skickar, var god vänta...
Formuläret har skickats!
Ett fel uppstod, försök igen eller kontakta oss via e-post eller telefon.