Hällesjö 122

Kälarne

F.d. prästgård i Jämtland, gränsande mot sjö

Välkommen igenom björkallé till denna pampiga före detta prästgård gränsande mot sjön i Hällesjö. Här finns gott om plats för den stora familjen eller för dig som tycker om att underhålla gäster med 5 sovrum och ett allrum på övre plan och på nedre plan finner du sal, kammare, kök, bibliotek och kontor.
Mycket är bevarat eller återskapat från en svunnen tid och här finns hela 5 godkända eldstäder och uppvärmning sker via dem, luftvärmepumpar och antingen jordvärme eller vedpanna.

Uthus med plats för verksamhet eller förvaring, växthus samt vedeldad bastu intill sjön.

Fastigheten har tidigare inhyst biodling med försäljning av honung och därför finns på källarplan förutom valv, stensatt rymlig matkällare, pannrum och tvättstuga även produktionskök. Fiber finns installerat.

I Kälarne 1.3 mil nordväst om fastigheten finner man skola, affär, bensinmack, vårdcentral, slalombacke, biograf, simhall och bibliotek.
I Hällesjö finns närheten till skog och sjöar samt skoterleder, skidspår, dansbana och badplats.

Fakta

42053
2 490 000 SEK
300 kvm
10 R.O.K
1890
9 137 kvm
49 849 kr/år

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Bräcke Hällesjö Prästbord 1:9, Friliggande villa.

Tomt

Fastighetens areal uppgår enligt fastighetsutdrag till 9.137 kvm och här har mycket odlats genom åren, det har även funnits biodling med försäljning av honung på fastigheten, idag finns det kvar trädgårdsland samt buskar såsom Aronia, Havtorn och Saskatoon samt växthus med indragen el. På framsidan finns grusad rondell samt grusad parkering utanför garage.

Bostadsbyggnad

Bostadshus uppförd i två plan med källargrund 1890 enligt fastighetsutdrag. Byggd i timmer med liggande träpanel på yttervägg, plåttak och övervägande 2-glasfönster. Fastigheten har enligt fastighetsutdrag en boarea om 300 (biarea 160 kvm) fördelat enligt nedan:

Nedre plan: Ingång via farstu med klinker på golv med elgolvvärme och träpanel på vägg, här finns plats för många sittgrupper och du kan blicka ut över gårdsplanen via flertalet fönster.
Vidare kommer du in till rymlig hall med målade trägolv, delvis träpanel samt tapetserade väggar med en rogivande grön nyans. Här finns ingång till WC utrustad med toalett och tvättställ, uppgång till övre plan, ingång till sal, kontor och kök samt klädförvaring.
Från Entré till höger hittas köket med gott om plats för matplats, trägolv med golvvärme kopplad till jordvärmen, väggbeklädnad av träpanel, tegel kring murstock och kakel ovan spis. Köket är utrustat med köksförvaring, spis, diskmaskin, micro och kyl, utgång till groventré med frysbox och hyllor för förvaring, uppvärmning via elradiator.
Vidare genom kök hittas tre rum i fil alla med vacker utsikt över sjön och som börjar med kammaren med vacker fiskbensparkett på golv och tapetserade väggar, ljusinsläpp från två väderstreck och kamin. Vidare via vacker dubbeldörr ligger salen som även har ingång ifrån hallen, parkettgolv, tapetserade väggar och kamin, utgång till stor balkong med snickarglädje, plats för matgrupp och utsikt över sjön. Vidare genom öppning där dubbeldörrar är bortplockade men finns att sätta tillbaka om man önskar ligger biblioteket med väggfasta bokhyllor, parkettgolv, tapetserade väggar och pampig kamin.
Från hallen till vänster hittar du kontor med två stycken stora kassaskåp, trägolv och tapetserade väggar.

Övre plan: Inredningsbar hall med utgång till balkong med plats för sittgrupp, plastmatta på golv och tapetserade väggar. Ingång till duschrum utrustat med toalett, tvättställ och dusch med delvis snedtak, plastmatta på golv, tapetserade väggar samt inbyggda linneförråd, torktumlare ingår ej i försäljningen.
Från hallen finns även ingång till rymligt vardagsrum med kamin samt utsikt mot sjön från tre fönster, laminat på golv och målad tapet på väggar. Till vänster ligger sovrum med plats för dubbelsäng och inbyggda garderober och vidare in i allrummet på vardera sida finns mindre sovalkover med snedtak som förslagsvis kan användas som klädkammare och/eller hobbyrum.
Från hallen når du även ett mindre sovrum med delvis snedtak, garderob, parkettgolv och tapetserade väggar. Vidare finns ytterligare ett stort sovrum med kamin, trägolv och målad tapet på väggar.

Källarplan: På källarplan finns valv, stor stensatt matkällare, produktionskök godkänt för bär och honung senast för ca 6 år sedan innehållande bland annat förvaringsutrymmen, diskmaskin, spis och diskbänk, klinker på golv och delvis kaklade väggar, utgång direkt till tomten finns och för avloppet ifrån produktionsköket behöver man manuellt slå igång en pump från intilliggande rum.
Vidare finns tvättstuga utrustad med tvättmaskin och torktumlare med utgång till tomten samt pannrum med jordvärmepannan samt vedpanna och utgång till tomten.

Vindsplan med förvaringsmöjligheter och potential att inreda, här är timret exponerat..

V/A m.m.

Fastigheten har egen vatten med självtryck och avlopp som delas med fler fastigheter, vattenbrunn och avloppsanläggning ligger på kyrkans mark. Uppvärmning sker via jordvärme (2001) alternativt vedpanna kopplade till vattenburet system. I nedre hallen
och i källaren finns också en luftvärmepump. Alla eldstäder i bostadshuset är sotade enligt gällande regler och det är cortenrör i skorstenen. Fiber finns.

Övriga byggnader

Uthus uppförd i två omgångar där den gamla delen har stengrund, trästomme och tegeltak innehållande verkstad på källarplan och kök med elspis, vedspis (okänt skick) samt bakugn (okänt skick) samt förvaringsutrymmen på Entréplan och på vinden. Den nyare delen är uppförd i trä med plåttak och innehåller garage med jordgolv samt förvaringsutrymmen.

Vedeldad bastu intill sjön uppförd i trä med plåttak och med vidbyggt soldäck.

Vedbod uppförd i trä med plåttak.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad såsom småhusenhet bebyggd (typkod 220). Det totala taxeringsvärdet på fastigheten uppgår till 524.000 kr varav byggnadsvärde 478.000 kr och markvärde 46.000 kr.

Inteckningar

Det finns 2 pantbrev om totalt 400.000 kr, dessa övertas obelånade av köparen

Servitut m.m.

Det finns inga servitut eller liknande som belastar fastigheten.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse mellan säljare och köpare, dock tidigast Augusti

Energideklaration

Energideklaration utförd 2022-05-30. Energiklass B, Energiprestanda 60 kWh/kvm.

Driftkostnad

Total driftkostnad
49 849 kr/år varav:
Försäkring:
9 099 kr
Vatten/avlopp:
500 kr
Renhållning:
1 250 kr
Sotning:
500 kr
Hushållsström:
37 500 kr
Samfällighet:
1 000 kr

Observera att detta endast är en uppskattning beräknad på nuvarande ägares användning. Uppvärmningskostnader ligger under elkostnader.

Karta

Vägbeskrivning

Från Kälarne följ väg 320 ca 13 km. Fastigheten ligger på höger sida om landsvägen, bredvid kyrkan. Vidare samma väg kommer man till Sörbygden och så småningom även till Kovland, Sundsvall (ca 10 mil).

Budgivning

2 250 000 SEK

Fakta

42053
2 490 000 SEK
300 kvm
10 R.O.K
1890
9 137 kvm
49 849 kr/år

Mäklare

Johanna Falck
Johanna Falck
Mäklare

Kontakt