Glottra gamla byskola

Pålsboda

Glottras gamla byskola med lärarbostad

Fastigheten är ursprungligen en skolfastighet från 1926 med en tomt om ca 8.840 kvm där det finns två rymliga skolbyggnader (en lärarbostad samt ett skolhus) samt en bodlänga, alla uppförda i tidsenlig oförvanskad tjugotalsklassicism. Den gamla byskolan ligger lantligt belägen i byn Glottra i Närke, en mindre by med påtaglig Bullerby-atmosfär som geografiskt ligger mellan Svennevad och Hjortkvarn längs med riksväg 51. Avståndet in till Örebro är 40 km - ca 35 minuters bilfärd. Till Hallsberg som erbjuder goda järnvägsförbindelser och gratis veckoparkering för pendlare är det ca 26 km. Objektnr 42016.

Fakta

42016
2 250 000 SEK
186 kvm
6 R.O.K
1927
8 840 kvm

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Hallsberg Norra Glottra 1:16, Friliggande villa.

Tomt

Uppvuxen trädgårdstomt med flera stora lövträd - företrädesvis björk, hassel och körsbärsträd. Vid lärarbostaden står vårdträdet - en praktfull lind som ger behaglig skugga soliga sommardagar. Flera olika fruktträd - äppelträd samt plommonträd. Vinbärsbuskar (både röda och svarta). Stora gräsytor, där skolbarnen tidigare lekte och spelade boll.

Läge

Fastigheten är ursprungligen en skolfastighet från 1926 med en tomt om ca 8.840 kvm där det finns två rymliga skolbyggnader (en lärarbostad samt ett skolhus) samt en bodlänga, alla uppförda i tidsenlig oförvanskad tjugotalsklassicism. Den gamla byskolan ligger lantligt belägen i byn Glottra i Närke, en mindre by med påtaglig Bullerby-atmosfär som geografiskt ligger mellan Svennevad och Hjortkvarn längs med riksväg 51. Avståndet in till Örebro är 40 km - ca 35 minuters bilfärd. Till Hallsberg som erbjuder goda järnvägsförbindelser och gratis veckoparkering för pendlare är det ca 26 km.

Fastigheten är naturskönt belägen i en gammal kulturmiljö av hagmarkskaraktär med den idylliska Glottrasjön inom promenadavstånd. Glottrasjön erbjuder fint fritidsfiske samt badmöjligheter inklusive barnvänlig sandstrand samt möjlighet att ha båt (600 kr per år). I Glottra skola var den kända författaren Irja Brovallius lärare och hon har i sina böcker skildrat bygden och människorna. Trakten är djur- och artrik och man ser ofta hjortar och älgar, medan kor, får och hästar betar i byns hagar. Goda möjligheter till bär- och svampplockning finns. Jämfört med övrig bebyggelse inom byn så är fastigheten relativt enskilt belägen. Närkes största bautasten, den så kallade Glottrastenen, står invid tomtgränsen.

Lärarbostad

Lärarbostaden har stomme i trä är uppfört i två plan som ursprungligen utnyttjats som två separata lägenheter – en för varje lärarinna. Tak belagt med taktegel. Badrum i bägge planen. Total boarea ca 185 kvm.

Nedre plan: Innehåller tre rum varav ett med en rund hörnkakelugn. Rymligt kök med matplats och ett skafferi i norrläge. Ny bred svart spis, diskbänk med porslinsho, diskmaskin och kylskåp. Här finns också en hall samt ett helrenoverat badrum med wc, handfat och badkar. Rikligt med garderober. Nya laminatgolv i nästan hela husen. De gamla trägolven finns bevarade under.

Övre plan: Innehåller tre bostadsrum, en rymlig hall samt ett renoverat badrum med badkar, wc och handfat. Rikligt med garderober och rymligt förråd under snedtak.

I källarplan: Här finns värmepumpen samt dusch och badkar.

Värme lärarbostad: Uppvärmning via vattenburet centralvärmeledningssystem anslutet till bergvärmepumpanläggning från år 2015. Total finns 3 st. då borrade drygt 200 meter djupa kollektorhål. Uppvärmningssystem har hela tiden använts för permanentboende.

Skolhus

Skolhuset har genom åren använts bl.a. som bostad, kurslokal, ateljé mm och har i nuläget använts som förråd. Det är högt i tak både på nedre och övre plan och huset erbjuder stora utrymmen med fantastiska ljusinsläpp.
På övre plan finns idag två salar, en i den gamla gymnastiksalen och en i den gamla slöjdsalen/skolköket. Här har tidigare varit vandrarhem efter det skolan upphörde med sin verksamhet.

Nedre plan: Omfattade ursprungligen två skolsalar med varsina väntrum. Det enkla f.d. köket ligger till höger och i ett anslutande rum finns en wc av gammal överspolande modell samt tvättställ, monterat 2013. På nedre plan finns dessutom de två klassrummen, och mellan dessa finns en halvvägg och ett öppet valv. Dessa ligger alltså intill varandra och står i förbindelse med varandra genom en stor trippelspegeldörr som kan öppnas upp och därmed skapa en stor sammanhängande sal.

Värme skolhus: Uppvärmning med ny bergvärmepumpanläggning från mitten av 2010-talet som dock ej är helt färdigställd. Dessutom finns två gamla vedeldade bergslagskaminer av gjutjärn.
Det finns ett äldre vattenburet värmesystem med kapacitet att värma både undre och övre plan. Skolhuset kan kallställas vid behov på vintern.

Byggnadssätt

Grund: Källare/torpargrund. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Trä. Takbeklädnad: Taktegel (enkupigt lertegel). Fönster: tvåglas. Ventilation: Självdrag.

Övriga byggnader

En bodlänga innehållande vedförråd, snickarbod/verkstad, förråd, dass samt en djurdel som tidigare använts som hönshus och svinstia. Exteriört restaurerad för 15 år sedan (takbyte, fasadmålning, fönsterrenovering mm).
Ytterligare två mindre uthus finns, varav ett har använts som traktorgarage och det andra har använts som tegelförråd. En äldre liten Volvotraktor och en mindre personbil medföljer vid överlåtelsen.

Vatten och avlopp

Enskilt vatten och avlopp (skolhuset har en sluten tank, lärarbostaden en tvåkammarbrunn).

Driftkostnader

Uppvärmning 15.000 kr, försäkring 8.500 kr, vatten/avlopp 3.000 kr, renhållning 2.500 kr, sotning 2.100 kr, väg-/snöavgift 1.500 kr, el 12.000 kr. Total summa per år 44.600 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 5.355 kr. = månadskostnad ca 4.200 kr. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Taxeringsvärde 2021

Fastigheten är taxerad såsom bebyggd småhusenhet med typkod 120 till totalt kronor 714.000:- varav för bostadshuset 524.000:- och för tomtmarken kr 190.000:-. Skolhuset har inte åsatts något taxeringsvärde.

Inteckningar

Pantbrev finns uttagna å totalt 2.725.000 kr. Dessa får övertas obelånade. Nuvarande inteckningslån inlöses av säljaren.

Servitut

Avtalsservitut finns för kraftledning m.m.

Gemensamhetsanläggning

Hallsberg Norra Glottra GA:1 avseende vägar.

Adress och GPS-position

Glottra 566 och 568, 697 92 Pålsboda.

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Gemensamhetsanläggning: Hallsberg Norra Glottra GA:1 ändamål: Vägar

Karta

Fakta

42016
2 250 000 SEK
186 kvm
6 R.O.K
1927
8 840 kvm

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Fastighetsmäklare

Kontakt