Vallagränd 1 & Gruvvägen 4

Norberg

Nu ges äntligen ett unikt tillfälle att förvärva en fastighet med stora möjligheter i Norbergs by, belägen efter återvändsgata. Centralt men samtidigt avskilt läge. Bostadshuset inrymmer 5 rum och kök inklusive duschrum på entréplanet och en toalett på det övre planet. Bostadshuset har omlagt tak, nya fönster samt ny panel. Veranda med flera fönster. Bostaden bjuder även på tidstypiska detaljer som fina snickerier, pärlspont, trägolv och spegeldörrar.

Stugan på gården gör det lämpligt för övernattande gäster, generationsboende, uthyrning eller hemmakontor. Fastigheten innehar även ett enklare uthus med förråd och garage, en timrad uthuslänga samt en välvd jordkällare i slaggsten för hemlagad sylt.

Den stora lummiga tomten på 2.870 kvm bjuder in till både kojbyggen, odlingsmöjligheter m.m. Det centrala läget mitt i byn gör det möjligt att promenera till det mesta, såsom livsmedelsbutiker, vårdcentral, ny idrottshall, skola/förskola samt busshållplats. Cykelavstånd till badplats i Noren med brygga och omklädningsrum. Stockholm ca 17,5 mil, Uppsala ca 12 mil, Enköping ca 10 mil, Västerås ca 8 mil, Falun ca 7 mil, Gävle ca 12 mil, Örebro ca 12 mil. Välkomna att boka in er på visning!

Fakta

41121
1 195 000 SEK
120 kvm
5 R.O.K
1909
2 870 kvm
38 900 kr/år

Visningar

Onsdag 27 okt kl 16:45-17:30

Typ

Fastigheten Norberg Norbergsby 16:2, Friliggande villa.

Tomt

Lummig och uppvuxen tomt som enligt fastighetsregistrets uppgifter är 2.870 kvm. Den generösa tomten erbjuder flertalet äppelträd, plommonträd, buskar, perenner, syren m.m. Fina odlingsmöjligheter.

Läge

Centralt med ändå enskilt belägen fastighet i Norberg. Nära till naturen, skola, förskola och centrum. Norbergs kommun är en kommun i Västmanlands län. Kommunen gränsar till Fagersta och Sala kommuner i Västmanlands län samt Avesta, Hedemora och Smedjebacken kommuner i Dalarnas län. I Norberg finns det två grundskolor, Källskolan med förskoleklass-årskurs 3 samt Centralskolan, årskurs 4-9. Ett flertal förskolor finns i Norberg. Diverse livsmedelsbutiker, ny idrottshall, pizzerior, Elsa Andersons konditori m.m.

Bussförbindelser från Norbergs centrum till Avesta och Fagersta. Därifrån tåg till bland annat Västerås och Stockholm. Norberg har många intressanta besöksmål och sevärdheter. Det finns många spännande platser att besöka som berättar om olika epoker av vår gruvbrytning och järnframställning. Flera av miljöerna är kommunalt ägda museer, exempelvis Bergslagens medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan och Norbergs Gruvmuseum. Det finns många andra besöksmål värda ett besök i Norbergs kommun. Norberg har en gedigen historia med ursprung ur det gamla gruvsamhället. Ca 2,5 km till sjön Noren med sandstrand, bryggor och omklädningsrum.

Idag är kommunen en idrottskommun med möjligheter till natur, föreningsliv, vinteraktiviteter och kulturmiljöer. Ca 4 km från fastigheten ligger Nordansjö. Här finns elljusspår på 2,8 km som är belyst alla dagar när det finns skidspår. Här har man även tillgång till Engelbrektsloppets skidspår. Ca 4 km från bostaden ligger Klackberg som erbjuder 2 st nedfarter för utförsåkning samt ett belyst elljusspår på 2,5 km. Även preparerad pulkabacke. Järnframställningen i Norberg kan spåras tillbaka till 500-talet men området har varit befolkat sedan nordisk stenålder. Masugnsanläggningen vid Lapphyttan, troligen från 11-1200-talet (idag under rekonstruktion på annan plats) visar början på det gruvsamhälle som växte fram i Bergslagen. I Norberg fanns redan på medeltiden en marknadsplats där bergsmännen i de omkringliggande trakterna samlades. Den äldsta bevarade bebyggelsen i Norberg ligger samlad vid Norbergsån som rinner genom orten nära Norbergs kyrka med gårdar som härstammar från medeltiden, medan många nuvarande byggnader är från 1700-talet. De äldsta delarna av Norbergs kyrka, bland annat valven, är från 13-1400-talen. Interiören förändrades efter en stor brand 1727. Kyrktornet byggdes om 1904. På kyrkogården finns dessutom en benkammare från 1700-talet. Trots en omfattande brand i mitten av 1700-talet kan man fortfarande se det ursprungliga bebyggelsemönstret i centrala Norberg med bodar, tvättstugor och brygghus utmed ån, medan mangårdsbyggnader och bostadshus låg en bit ifrån.

Bostadshus

Charmig 1 1/2-plansvilla i timmerstomme, panel från 2016 samt 3-glasfönster och betongpannor på taket från 2016. Viss del av byggnaden har tak belagt med bandplåt. Torpargrund. Enligt fastighetsregistrets taxeringsuppgifter är bostadens boyta 100 kvm (enligt säljaren är bostaden 120 kvm) och bostaden är uppförd år 1909. Uppvärmning sker via vattenburen centralvärme kopplat till CTC kombipanna ved/el/olja samt en tillhörande 500 liters ackumulatortank. Kommunalt vatten och avlopp.

Rumsbeskrivning i enlighet med följande text:

Entréplan:

Hall med plastmatta på golvet och pärlspont på väggarna. Skrubb under trappen till det övre planet. Inre hall med plastmatta och bröstpanel samt målade väggar. Skafferi med hyllor. Förråd med kombipanna och ackumulatortank. Kök med plastmatta på golvet och tapeter på väggarna. Skåpinredning med både bänk- och överskåp. Spis och kylskåp. Duschrum med klinker på golvet och kaklade väggar. Elburen golvvärme. Klädkammare. Tvättmaskin. Sovrum med trägolv och tapeter på väggarna. Vardagsrum med parkettgolv och tapeter. Matsal med trägolv och tapeter på väggarna. Härifrån nås en inbyggd veranda med trägolv och pärlspont.

Övre plan:

Övre planet innehar stor ljus hall med trägolv och pärlspont. Garderober. Toalett med plastmatta på golvet och tapeter på väggarna. Sovrum med plastmatta samt tapeter. Tvättställ och en skrubb. Sovrum med trägolv och tapeter. Murad öppen spis (ej i bruk, därav råder eldningsförbud). Skrubb. Utgång till balkong.

Gårdshus

Timmerstomme, panel samt plåt på taket. Ca 40 kvm. Torpargrund. Kopplade 2-glasfönster. Elradiatorer. Vatten och avlopp indraget, men troligtvis bortkopplat. Hall med plastmatta och målade väggar. Toalett. Stort kök med plastmatta och målade väggar. Skåpinredning samt spis. Vedspis (ej i bruk, därav råder eldningsförbud). Kammare med plastmatta på golvet och tapeter på väggarna. Loft ovan som nås från gaveln.

Uthus

Uthuslänga i trästomme, plåttak. Inrymmer förråd, garage samt vedbod. Totalt ca 35 kvm.

Jordkällare, välvd i slaggsten.

Timmerlänga med lertegel på taket. Ca 50 kvm. Inrymmer 4 förråd varav den ena innehar en oljetank.

Inventarier

Säljaren kommer att lämna visst lösöre kvar på fastigheten på tillträdesdagen. Detta lösöre får forslas bort av en köpare på dennes bekostnad.

Inteckningar

Det finns 3 pantbrev (2 elektroniska och ett fysiskt) på fastigheten som uppgår till totalt 80.000 kr. Dessa övertas obelånade av köparen på tillträdesdagen. Det fysiska pantbrevet är förkommet, och ett dödningsförfarande är påbörjat.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad såsom småhusenhet med typkod 220, med ett taxeringsvärde på totalt 295.000 kr, varav byggnadsvärde är 197.000 kr och markvärde 98.000 kr.

Tillträde

Enligt överenskommelse mellan parterna.

Driftkostnad

Total driftkostnad
38 900 kr/år varav:
Uppvärming:
25 000 kr
Försäkring:
5 500 kr
Vatten/avlopp:
6 500 kr
Renhållning:
1 900 kr

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Gemensamhetsanläggning: Norberg Norbergsby GA:6

Karta

Fakta

41121
1 195 000 SEK
120 kvm
5 R.O.K
1909
2 870 kvm
38 900 kr/år

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt