Lastköpingsgatan 3 A

Vadstena

Kulturbostadshus i Vadstena

Lugnt läge invid klosterkyrkan ca 300 meter från Vättern med badmöjlighet. Huset är uppfört år 1833 samt pietetsfullt renoverat med bevarande av många ursprungsdetaljer. Boarea 260 kvm fördelat på 7 r.o.k. + 2 rum avdelningsbara som en liten lgh med litet kök och egen ingång. 1100 kvm vacker, omgärdad, lummig trädgårdstomt, gränsande till Dahlströmska gården. Objektnr 40134.

Fakta

40134
4 900 000 SEK
260 kvm
9 R.O.K
1833
1 100 kvm
52 830 kr/år

Visningar

Söndag 25 okt
Anmälan krävs - vänligen maila fastighetsmäklaren för tid & anmälan.

Typ

Fastigheten Vadstena Maria 4, Friliggande villa.

Tomt

Enligt fastighetsregistret uppgår markens storlek till 1100 kvadratmeter. Tomten är väldisponerad eftersom de bägge byggnaderna ligger direkt i tomtgränserna. Uppvuxen lummig välskött vacker trädgård med fruktträd, ett valnöts- och ett magnoliaträd samt många vackra prydnadsbuskar och perennrabatter. Vidare finns gräsytor, grusade gångar och en stenlagd berså/uteplats. Blåregn täcker husets hela södra gavel. Insynsskyddande hög mur mot gatan.

Läge

Lugnt läge i den gamla välbevarade kulturmiljön i Vadstena med östra långsidans fasad direkt gränsande mot gatan. Cirka 300 meter till Vätterns strand med badmöjlighet. På andra sidan gatan ligger klosterkyrkan från 1300-talet. Vidare endast ca 100 meter från Mårten Skinnares hus som anses vara Sveriges äldsta bevarade hospital ursprungligen uppfört i början av 1500-talet.

Vadstena är som bekant en välbesökt turiststad och har många kulturevenemang bl.a. i två teatrar, sommartid opera av Vadstensakademin i slottet från Gustav Vasas tid. Det finns också ett flertal restauranger, de närmaste endast två kvarter bort på hörnet snett emot Rödtornet och i Munkklostret nedanför kyrkan, där även en vacker örtagård är anlagd. I närområdet finns även folkhögskolan och Sancta Birgittas klostermuseum i Bjälboättens palats från 1260-talet. Även nunneklostret finns på nära promenadavstånd. Till centrum och affärsgatan som slutar vid Rådhuset som är det äldsta bevarade i Sverige från 1400-talet, är avståndet ca 500 meter.

Bostadshus

Bostadshuset är uppfört år 1833 med stomme i timmer i två plan. Utvändigt putsad fasad och tak omlagt med bevarade enkupiga lertegelpannor. Källare under en mindre del av huset och i övrigt krypbar torpargrund med kalkstenssockel. Huset innehåller totalt 9 rum varav två är möblerbara hallar samt en separat avskiljbar tvårumslägenhet som tidvis varit uthyrd veckovis. Boarea 260 kvm (uppgift från fastighetstaxeringen) samt 28 kvm biarea i källaren. Huset är inrett enligt följande:

I nedre planet: Avlång hall som går rakt igenom huset och har dubbla entrédörrar både mot gatan och till trädgården. Från hallen ingång till toalettrum med wc, dusch och tvättställ samt handdukstork och elektrisk golvvärme. På södra sidan av hallen finns 3 bostadsrum varav ett sällskapsrum med en vedeldad fungerande gjutjärnskamin och två sovrum, samt trappa till övre våningen. Den västra sidan har varit en egen tvårumslägenhet varav det ena rummet är ett sovrum. En fungerande kakelugn finns här. Här finns även ett kök och toalettrum med wc, dusch och tvättställ samt handdukstork och elektrisk golvvärme.
Lägenheten har ingång dels via entréhallen mot gatan, dels genom egen entrédörr på norra gaveln.
Nedgång till källaren innanför en separat liten hall som groventré med entrédörr på gaveln.
Inre hall med garderob, och kökstrappa till övre våningen.

I övre planet: Ljus stor sal med 4 fönster åt tre håll och naturfärgat oljat trägolv samt fungerande murad öppen spis kompletterad med en Keddy brasinsats. Ett kombinerat matrum och sällskapsrum med trägolv och utgång genom dubbel glasad altandörr till nyrenoverad balkong mot trädgården. Möblerbar hall direkt ovanför trappan från nedre planet. Vackra schablonmålade gammaldags golv i hallen, i ett bibliotek samt även i ett innanförliggande ett sovrum. Helkaklat duschrum med duschhörna, wc och tvättställ samt handdukstork och elektrisk golvvärme. Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare samt fullhöjds frysskåp. En mindre smal trappa leder från hallen i nedre planets groventré till tvättstugan.
Matlagningskök inrett 1993. Skåpinredning med allmogeluckor i furu, elektrisk keramisk spishäll, köksfläkt, inbyggd varmluftsugn, diskbänk och kalkstensbänkskivor samt fullhöjds kylskåp. Uppgång till vinden från köket.

I vindsplanet: Ett isolerat gästrum nyttjat som vävkammare med intilliggande klädkammare samt i övrigt stor oisolerad golvad vind.

I källaren: Manöverrum (f.d. pannrum) med värmepumpen och en porslinsho. Därutöver finns matkällare och ett litet förrådsutrymme. Krypgång till torpargrunden från källaren.

Uppvärmning via vattenburet centralvärmeledningssystem anslutet till bergvärmepump NIBE Fighter installerad år 2003. Kommunalt vatten och avlopp.

Ekonomibyggnad

Garage/ved- och trädgårdsbod. Äldre träbyggnad under snedtak belagt med falsad plåt. Grund med naturstenssockel och betonggolv. Byggnadsarea ca 60 kvm. Garaget har plats för en bil med direkt infart från gatan. Tre separata förrådsutrymmen med egna dörrar till tomten på framsidan.

Historik

Tvåvåningsbyggnaden uppfördes 1833 av byggmästare Abraham Nyström som ekonomibyggning till Vadstena hospital. Hospitalet låg på den angränsande tomten, och byggningen skulle användas för administration av hospitalet och hysa nödvändig personal. Till en början bodde uppsyningsmannen där, senare hospitalets syssloman och därefter använt som läkarbostad, fram till landstingets försäljning 1992.

Huset har i stora drag kvar sin ursprungliga planlösning. Färgsättningen är återskapad, bl.a. med schablonmålade golv efter framskrapade originalkulörer och rummen är nytapetserade med tapeter i 1800-talsmönster.

Bevarade byggnadsdetaljer

På flera ställen i byggnaden finns byggnadshistoriska lämningar från 1800-talet bl.a. vackra spröjsade glasförsedda entrédörrar och lämnade partier med gamla ytskikt med tapeter och målningar.

Byggnadsminne

Fastigheten är år 2012 byggnadsminnesförklarad enligt kulturmiljölagen och tillsammans med grannfastigheterna och deras byggnader konstaterade vara “synnerligen märkvärdiga”. Detta innebär att förändringar inte får göras på byggnader eller miljö annat än med medgivande från Länsstyrelsen i Östergötland. Byggnadsminnesförklaringen innebär vidare att möjlighet finns att söka statligt stöd för överkostnader för bevarande i samband med framtida renoveringsåtgärder. Även grannfastigheten som ingår i samma byggnadsminnesförklaring är
samtidigt till salu genom vår förmedling.

Taxeringsvärde 2018

Fastigheten är taxerad som bebyggd småhusenhet med typkod 220 till totalt kronor 1.867.000:- varav för bostadshuset kronor 1.497.000:- och för tomtmarken kronor 370.000:-.

Enligt nytt taxeringsförslag, att gälla från 2021, ska totalt taxeringsvärde bli 2.381.000:-, varav byggnadsvärde 1.853.000:- och markvärde 528.000:-.

Inteckningar

Inteckningslån finns inga som köparen måste överta. Pantbrev finns registrerat å kronor 300.000:-.

Sotning

Utförd september 2020.

Tillträde

Efter överenskommelse under senhösten 2020. Huset används nu av ägarna. Det har tidigare bebotts av säljarnas föräldrar som var kultur- och byggnadshistoriskt intresserade. De har svarat för renoveringen av detta hus och även delvis av grannfastigheten Dahlströmska gården som de tidigare ägt.

Driftkostnad

Total driftkostnad
52 830 kr/år varav:
Försäkring:
7 450 kr
Vatten/avlopp:
7 900 kr
Renhållning:
1 800 kr
Sotning:
230 kr
Hushållsström:
30 300 kr
Övrigt:
5 150 kr

Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift 8.346 kr. Månadskostnad = ca 5.100 kr. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning, med en boende person.

Karta

Fakta

40134
4 900 000 SEK
260 kvm
9 R.O.K
1833
1 100 kvm
52 830 kr/år

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Mäklare & auktionsropare

Kontakt