Ullaberg

Nyköping

Kulturbostadshus byggt 1760, en timme söder Stockholm

Vacker kulturbostad med mycket av det gamla bevarat. Flera eldstäder. Tomt med gärdesgård om ca 1800 kvm. Ca 1 mil NO om Nyköping. Objektnr 39002.

Fakta

OBJ-039002
4 200 000 SEK
300 kvm
8 R.O.K
1760
1 794 kvm
65 118 kr/år

Visningar

Lördag 2 mar kl 12:00-13:00
Obs, ändrat visningsdatum! Anmälan krävs.

Typ

Fastigheten Nyköping Karreby 1:2, Friliggande villa.

Tomt

Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till 1794 kvm. Uppvuxen trädgårdstomt med huvudsakligen sluttande gräsbevuxen mark och med gamla blomsterplanteringar, många bärbuskar, några fruktträd samt trädgårdstäppa. Framför byggnaden mot norr och vägen finns grusad infart till garaget och bredvid garaget träd. Utanför tomten finns mycket kuperad natur med stora delvis skogsbevuxna berg.

Bostadshus

Uppfört i två våningar med stomme i liggande knuttimmer. Högt valmat och brutet tak med enkupiga tegelpannor. Grundläggning utvändigt med natursten, hög sockel på husets framsida och låg grund på baksidan. Huset innehåller totalt åtta rum och kök fördelat på cirka 300 kvm boarea samt ca 75 kvm biarea enligt följande:

I nedre planet: två salonger med murade öppna spisar varav en är brukbar och är försedd med braskassett. Det ursprungliga köket har bevarad originalmurkåpa med bakugn och gjutjärnshällar. Muren har kompletterats med en svart gjutjärnsvedspis. I detta gamla kök finns rymlig matplats och direktutgång till trädgården i söderläge på husets baksida. Det nya köket har inretts i gammaldags stil. I detta kök finns förutom matplats en stor 4-ugnars elektrisk AGA-spis installerad år 2005. Murad öppen spis med braskassett och fast inredning med bl.a. köpmansbänklådor och marmorskivor. Arbetskök/serveringsrum mellan det gamla och det nya köket med skafferi och skåpinredning med varmvattenberedare etc. Nyinrett badrum år 2005 med uppvärmt klinkergolv och delvis kaklade väggar samt fristående gjutjärnsbadkar, wc och tvättställ i gammal stil. Vidare finns stor hall vid huvudentrén samt till vänster bibliotek/arbetsrum/sovrum.

I övre planet: Stor övre möblerbar genomgående hall med synliga bjälkar och en effektiv Jötul gjutjärnsvedkamin. Tre sovrum med garderober. Det största sovrummet har en murad rörspis. Duschrum med uppvärmt klinkergolv, duschhörna, wc och tvättställ i gammal stil. Ett f.d. enklare litet kök användes f.n. som arbetsrum. Utöver dessa utrymmen finns stora oisolerade förrådsrum möjliga att inreda till bostäder.

VA/El

Huset är uppvärmt med 2 luftvärmepumpar + elradiatorer förutom värmen från de vedeldade eldstäderna och aga-spisen. Vatten från egen grävd brunn och avlopp till minireningsverk 2012. Huset har en trivsam äldre charm med många äldre detaljer bevarade, bl.a. golv med breda golvtiljor samt fönsterkarmar med separata utvändiga och invändiga bågar (ej kopplade fönster). Stora renoveringsåtgärder har gjorts de senaste åren men vissa arbeten återstår. Båda skorstenarna är nyuppförda och godkända år 2016.

Ekonomibyggnader

Garage är uppfört med stomme i trä på betongplatta år 1982. Tak med tegelpannor. Garaget har plats för en bil och ca 25 kvm byggnadsarea. Uthus/vedbod, äldre enklare träbyggnad med tegeltak, dass och förrådsutrymmen samt byggnadsarea ca 25 kvm.

Bredband

ADSL.

Taxeringsvärde 2018

Fastigheten är taxerad såsom småhusenhet med typkod 220 till totalt kronor 1.508.000:- varav för bostadshuset kronor 1.113.000:- och för tomtmarken kr 395.000:-.
e 2018.

Inteckningar

Finns inga som köparna måste övertaga. Penninginteckningar finns registrerade å totalt kr 1.776.200:-.

Tillträde

Efter överenskommelse sommaren 2019.

Läge

Fastigheten ligger helt enskilt invid en liten äng samt i övrigt omgiven av kuperad skogsmark åt två håll samt med en gräns mot lågtrafikerad lokal grusväg som går förbi fastigheten. I närmaste omgivningarna finns alltså stora skogs- och strövområden med utmärkta möjligheter till bär- och svampplockning. Geografiskt ligger Ullaberg ca 1 mil NO om Nyköping och avstånd till närmaste motorvägspåfart norrut är cirka 1 mil vid Tystberga. Bilresa till Stockholm tar ca en timme. Alternativt finns täta tågförbindelser från Nyköping. Ullaberg ligger i gammal kulturbygd med flera stora herrgårdar i socknen.

Historik

Byggnaden, som är förklarad som byggnadsminne, har ursprungligen tillhört Svärta gods och uppfördes kring 1760 som kontor och bostad åt bruksbokhållaren. Alldeles öster om fastigheten finns lämningar efter masugnsverksamhet och i omgivningarna finns ett flertal gammaldags järnmalmsgruvtäkter. En liten historisk sammanställning över byggnad och omgivning har gjorts av tidigare ägare. Denna kan tas del av på www.carlssonring.se.

Driftkostnad

Total driftkostnad
65 118 kr/år varav:
Uppvärming:
52 734 kr
Försäkring:
1 376 kr
Vatten/avlopp:
3 625 kr
Renhållning:
2 218 kr
Sotning:
665 kr
Övrigt:
4 500 kr

Ca 5.500 kr/mån. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Karta

Vägbeskrivning

Från Stockholm. Åk E4 söderut mot Nyköping. Tag av till höger vid Tystbegaavfarten (avfart 141). Följ därefter skyltar mot Nyköping. Tag efter ca 1 mil till vänster vid skylt Åbro. Huset ligger efter ca 400 meter alldeles invid vägen på dess högra sida. Se vår till salu-skylt.

Fakta

OBJ-039002
4 200 000 SEK
300 kvm
8 R.O.K
1760
1 794 kvm
65 118 kr/år

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Mäklare & auktionsropare

Kontakt