Däljevägen 5

Norberg

Enastående egendom i historisk miljö i Bergslagens kulturlandskap

Historisk, spännande och pampig byggnad i vacker bergslagsnatur. Denna enastående byggnad uppförd i sten, är belägen i Kärrgruvan på randen till Dalarna i en anrik historisk miljö i Bergslagens kulturlandskap. Härbörjade gruvdriften för mer än 800 år sedan och orten är främst känd för sin industrihistoriska gruvdrift. De vackra lämningarna efter gruvdriften ingår i Ekomuseum Bergslagen. Bergslagens natur präglas av trolska skogar, åar och sjöar. Byggnadens boarea omfattar omkring 750 kvm och har magnifika sällskapsutrymmen. Uppvämning via bergvärme, solfångare samt Tulikivi täljstenskamin. På egendomen finns ett gårdshus samt ett trebils-garage. Arealen om ca 1,9 ha möjliggör även djurhållning. Generös uppvärmd pool i direkt anslutning till bostaden. Goda kommunikationer till såväl Stockholm och Uppsala med direkttåg endast ca 20 minuter bort. Stockholm ca 17,5 mil, Uppsala ca 12 mil, Enköping ca 10 mil, Västerås ca 8 mil, Falun ca 7 mil, Gävle ca 12 mil och Örebro ca 12 mil.

Fakta

38062
7 800 000 SEK
750 kvm
15 R.O.K
1919
19 192 kvm
132 000 kr/år

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Norberg Norbergsby 7:54, Kulturfastighet.

Tomt

Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till totalt ca 1,9 hektar. Härligt ostört läge. Lummig och uppvuxen tomt med lummigt läge. Äppelträd samt plommonträd. Delvis tujahäck i tomtgräns. En riktig oas med ett pietetsfullt intryck. Äldre skogsparti bestående till den större delen av gran mellan uthus samt garage. Bra uppställningsplatser för bilar m.m. Vindskydd för två hästar samt vintervatten.

Rumsbeskrivning Bostadshus

Vacker och ståtlig byggnad utöver det vanliga, uppförd i både timmer och sten med putsad fasad. Tak belagt med lertegel. Kopplade 2-glasfönster. Byggår är enligt fastighetsregistrets uppgifter år 1919. Enligt säljaren påbörjades byggnationen år 1916 och år 1919 stod Norbergs gruvkontor färdigt. Först år 2003 kom gruvkontoret att bli privatbostad. Enligt fastighetsregistrets uppgifter är boarean 750 kvm och biytan 250 kvm. Byggytan mot mark är ca 435 m2. Byggnaden har torpargrund samt en mindre källare med pannrum samt förråd som nås från byggnadens norra gavel. Uppvärmningen sker via vattenburen centralvärme kopplat till bergvärme från ca 2007, Tulikivi täljstenskamin samt solfångare (installerat 2011) med 500 liters ackumulatortank. Fiber är installerat.

Rumsbeskrivning och planlösning är som följer:

Entréplan:

Huvudentrén hall med stengolv samt putsade väggar som målats i en ljus kulör. Plats för mindre möblemang. Intilliggande kapprum med parkettgolv och målade putsade väggar. Vackert duschrum med klinker på golvet samt kaklade väggar. Vattenburen golvvärme. Wc samt kommod med marmorskiva. Vidare in i byggnaden finns ett härligt sällskapsrum, det så kallade spisrummet, men en enorm atmosfär i öppen planlösning. Här finns den vackra marmortrappen som leder upp till det övre planet. Under trappen finns en praktisk "verktygsgarderob". Vidare finns här stengolv och putsade väggar som är ljust målade. Otroligt effektiv och stor (5 ton) täljstenskamin från 2007 mitt i rummet, med platsbyggda bänkar intill. En riktig värmespridare samtidigt som den utsmyckar detta sällskapsrum. Från detta rum nås ett rejält garderobsrum med parkettgolv och målade väggar. Till vänster i det stora sällskapsrummet, finns ett vinrum med tegelgolv, putsade väggar och platsbyggda vinhyllor i ek. Intill detta rum finns den vackra salongen med matsal i fil. Utmärkt för större sällskap. Genomgående vackert parkettgolv och målade väggar. Från matsalen, och över från det stora sällskapsrummet innanför hallen, nås det vackra gedigna köket. Intill köket finner man ett stort skafferi med hyllor bestående av marmor, en städskrubb med vask och gott om plats samt återigen parkettgolv. Köket har enastående platsbyggd köksinredning från Marbodal i ljus nyans från ca 2004, trägolv samt målade väggar. Både bänk samt överskåp med delvis vitrinskåp. Kakel ovan bänkskivan samt en porslinho. Den maskinella utrustningen består av diskmaskin från 2013 och kyl från 2018. De vitvaror som är från 2004-2009 är spishällen med två gashällar, spisfläkten, frysskåp och frysbox samt kaffemaskinen. Mitt i köket finns en köksö med diskho. Utgång från köket till härlig terrass i väster med chans till många soltimmar. Här kan morgonkaffet varvas med ett dopp i den härliga poolen om 14x6 meter med stensarg på omkringliggande trädäck. Ett vackert staket i gjutjärn omringar poolen. Poolen värms upp via bergvärmeanläggningen samt solfångare med dess rening och filteranläggning i bostadens källare.
Ovanstående beskriver byggnadens södra del samt köket och det vackra sällskapsrummet i mitten. Vad gäller byggnadens norra del, finner man genom att ta till höger i sällskapsrummet ett stort vardagsrum med parkettgolv och målade väggar. Ett härligt rum att både varva ned och träna i, men även utrymme för musik och biljardspel. Från detta vardagsrum nås ett sovrum med parkettgolv och målade väggar, ett fint duschrum med klinker på golvet samt kaklade väggar. Duschplats med glasdörrar, wc samt kommod. Även förberett för tvättmaskin. Vattenburen golvvärme. Vidare en mycket praktisk groventré med i gång från byggnadens framsida i öster. Här återfinns rejäla hyllsystem som skapar ordning och reda. Parkettgolv och målade väggar.

Övre plan:

Den luftiga övre hallen har stengolv och målade väggar. Vackert trappräcke ramar in trapphuset. Här finns en balkong med morgonsol. Gästduschrum med klinker på golvet samt kaklade väggar. Duschkabin. Renoverat 2004. Wc samt kommod. Till vänster i hallen, alltså i byggnadens södra del, hittar man tvättrum med klinker på golvet och kakel på väggarna. Tvättmaskin och torktumlare. Stort (ca 45 m2) sovrum med parkettgolv och tapetserade väggar. Till detta sovrum återfinns ett stort (ca 25 m2) vackert helkaklat badrum med vattenburen golvvärme. Kommod med marmorskiva samt duschplats och wc. Till sovrummet finns även en walkincloset med parkettgolv och hyllsystem. I denna del av huset finns även ett stort klädrum med parkettgolv och målade väggar. Garderober. Intill detta rum finns ett sovrum med parkettgolv och målade väggar. Detta rum tillsammans med ännu ett sovrum och ett kontor är placerade i mitten av byggnaden med fönster som vetter mot väst. Även här finns parkettgolv och väggar som målats i ljusa kulörer. I byggnadens norra del finner man ett stort allrum med parkettgolv och målade väggar. Platsbyggd bokhylla. Intill detta rum finns ett hobbyrum (valv) med heltäckningsmatta på golvet samt målade väggar. Intill hobbyrummet finns ett sovrum med parkettgolv och tapeter på väggar. Här hittar man en elmanövrerad hiss till vinden. Vinden är oinredd och härifrån nås det utmärkande klocktornet som är i fungerande skick. Detta är en byggnad som måste upplevas för att förstå dess säregna karaktär som sällan återfinns.

Rumsbeskrivning Gårdshus

Gårdshus uppfört troligtvis år 1919 i ett plan med oinredd vind. Omlagt tak med betongpannor. 2-glasfönster. Uppfört i timmer med putsad fasad. Torpargrund. Värms upp genom bergvärmeanläggningen via kulvert från den stora byggnaden. Boarean uppskattas till ca 90 kvm. Inrymmer hall med laminatgolv samt tapeter på väggarna. Garderob. Vardagsrum med lackat grangolv samt målade väggar. Kamin (pga av utebliven användning är denna ej sotad de senaste åren). Två stora garderober. Toalett med våtrumsmatta på golv och målade väggar. Kök under renovering med trägolv samt tapeter. Tvättstuga/duschrum med våtrumsmatta på golvet och väggarna. Sovrum med målade trägolv och målade väggar.

Övriga byggnader

Vindskydd för hästar: Användes tidigare för två hästar men är nu vinterförvaring av sommar-utemöbler.

Redskapsbod: Uppfört i regelvirke med plåttak. Inrymmer fd garage som numera är snickarbod/verkstad.

Fyrhjulingsgarage: Uppfört i regelvirke, gjuten platta samt plåttak. Vidbyggd carport.

Garage: Stort garage om ca 100 kvm med gjuten platta, regelvirke samt plåteltak. Plats för tre bilar. Värms upp via luftvärmepump. Vidbyggt förråd.

Driftkostnad

Total driftkostnad
132 000 kr/år varav:
Uppvärming:
85 000 kr
Försäkring:
22 000 kr
Vatten/avlopp:
22 000 kr
Renhållning:
2 500 kr
Sotning:
500 kr

Snittkostnad/mån ca 11.000 kr Observera att driftkostnaderna baseras på att säljarens uppgifter. Fasta nätavgifter i samtliga poster är medräknade. Gårdshuset har varit uppvärmd.

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Ledningsrätt Vatten och Avlopp; Officialservitut Väg

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Nyttjanderätt Vattenledning Mm, Nyttjanderätt Vattenledning Mm, Nyttjanderätt Ledning Mm, Nyttjanderätt Ledning, Nyttjanderätt Ledning

Övrigt

Historia: Denna enastående byggnad, som uppfördes som huvudkontor åt gruvnäringen i regionen, är belägen i Kärrgruvan i hjärtat av Begslagen i en anrik historisk miljö i Bergslagens kulturlandskap.
Bergslagens storslagna natur präglas av trolska skogar, åar och sjöar. Det karaktäristiska landskapet vittnar om århundraden av bergsbruk. Brytning av järnmalm har skett sedan urminnes tider. I Bergslagen finns lämningar från bronsåldern och järnåldern som berättar om bergsbruk. Från medeltiden och framåt kom bergsbruket att utvecklas och få en allt starkare ekonomisk ställning som ledde till makt, rikedom och inflytande. Skickliga yrkesmän värvades från hela Europa och internationella skeenden och trender nådde Bergslagen.

Kärrgruvan som är en del av Norbergs Bergslag, är främst känt för sin historiska gruvdrift som började för mer än 800 år sedan. Gruvdriften i Kärrgruvan bedrevs främst vid den sk Svinryggen, en bergskam som omgärdas av gruvhål och i Mossgruvan. Mossgruvan var ett av de rikaste järnmalmsfälten i Norbergs bergslag. Karl von Linné besökte Mossgruvan på sin bergslagsresa år 1734. De vackra industrihistoriska lämningarna i Kärrgruvan ingår idag i ekomuseum Bergslagen. Mossgruvan är i dag en park. Mossegruveparken är hänförande vacker med slingrande stigar, skog, skira mossor som skiftar i gröna och gråa nyanser och vattenfyllda gruvschakt och gruvhål och brådstup. I Mossgruveparken finns även industrihistoriska byggnader i falurött trä eller slaggsten främst från 1800talet bevarade. En av dessa byggnader finns ett gruvmuseum. De flesta av gruvhålen vid Svinryggen är mycket gamla och inte särskilt djupa och präglas av släta och mjukt rundade bergssidor.

Den ståtliga byggnaden som är belägen mellan Mossgruveparken och Svinryggen började uppföras år 1916 och stod klart år 1919. Den uppfördes av Norbergs gruvförvaltning för att tjäna som förvaltningens kontor. Norbergs gruvförvaltning var ett gemensamt förvaltningsorgan för självständiga gruvor i Norbergs bergslag. Den storslagna byggnaden vittnar om den makt och det inflytande gruvnäringen hade såväl i Bergslagen som i hela Sverige.

I trakterna runt Kärrgruvan ligger ett pärlband av vackra historiska gruvorter, bruksorter och bergsbyar varav några ingår i Ekomuseum Bergslagen. Engelsbergs bruk, som ingår i Ekomuseum Bergslagen och är klassat som världsarv av Unesco finns inom 20 minuter med bil från Kärrgruvan. Stiftelsen Axel Johnssons minnesfond bedriver regelbunden seminarieverksamhet som behandlar aktuella världspolitiska frågor med såväl nationella som internationella föreläsare och deltagare. Högfors bruk ingår även det i Ekomuseum Bergslagen och är främst känt för de kulturpersonligheter som bott och vistats i Högfors såsom Hugo Hamilton, Florrie Hamilton, Olof Lagercrantz, Emilia Fogelklou och kretsen kring henne samt Agnes von Krusenstierna. Delar av Agnes von Krusenstiernas Fattigadel utspelas i Högfors.

Läge: Norbergs kommun är en kommun i Västmanlands län. Centralort är Norberg. Kommunen gränsar till Fagersta och Sala kommuner i Västmanlands län samt Avesta, Hedemora och Smedjebacken kommuner i Dalarnas län. I Norberg finns det två grundskolor, Källskolan med förskoleklass -årskurs 3 samt Centralskolan, årskurs 4-9. Gymnasium finns i Fagersta och Avesta. Ett flertal förskolor finns i Norberg. Diverse livsmedelsbutiker, Handelsbanken, Systembolag, restauranger/pizzerior, det anrika fiket Elsa Anderssons konditori m.m. Bussförbindelser från Norbergs centrum till Avesta och Fagersta. Därifrån tåg till bland annat Västerås och Stockholm.

Avstånd till Fagersta ca 13 km och till Avesta ca 17 km. Avstånd till större städer: Stockholm ca 17,5 mil, Uppsala ca 12 mil, Enköping ca 10 mil, Västerås ca 8 mil, Falun ca 7 mil, Gävle ca 12 mil, Örebro ca 12 mil. Romme Alpin ligger ca 60 km bort.

Endast ca 4 km från fastigheten ligger Nordansjö. Här finns elljusspår på 2,8 km som är belyst alla dagar när det finns skidspår. Här har man även tillgång till Engelbrektsloppets skidspår. Ca 4 km från fastigheten ligger Klackberg (Frida Hansdotters backe) som erbjuder 2 nedfarter för utförsåkning samt ett belyst elljusspår på 2,5 km. Även preparerad pulkabacke. Badmöjligheter finns inom cykelavstånd på ca 3,5 kilometer i sjön Boten. Här finns både brygga samt omklädningsrum.

Taxeringsvärde 2015: Fastigheten är taxerad såsom småhusenhet med typkod 220, med ett taxeringsvärde på totalt 821.000 kr, varav byggnadsvärde är 707.000 kr och markvärde 114.000 kr.

Servitut och nytjanderätter:
Last Ledningsrätt Vatten och avlopp 1962-144.1
Last Officialservitut Väg 1962-36.1

Nyttjanderätt Vattenledning m.m. 53/842
Nyttjanderätt Vattenledning m.m. 71/1997
Nyttjanderätt Ledning m.m. 72/1275
Nyttjanderätt Ledning 73/151
Nyttjanderätt Ledning 73/151

Inteckningar: Det finns 3 pantbrev på fastigheten som uppgår till 6.255.800 kr. Dessa övertas obelånade av köparen på tillträdesdagen.

Inventarier: Viss lös egendom kan enligt överenskommelse mellan köpare och säljare förvärvas av en köpare.

Tillträde: Enligt överenskommelse mellan köpare och säljare.

Objektnummer: 38062.

Karta

Vägbeskrivning

Adress: Däljevägen 5, 738 50 Norberg

Fakta

38062
7 800 000 SEK
750 kvm
15 R.O.K
1919
19 192 kvm
132 000 kr/år

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt