Rosens stuga

Arboga

Idyll från 1700-talet

Ca 3 km nordväst om Arboga finner man "Rosens Stuga" - en byggnadsvårdsenligt renoverad stuga om ca 80 kvm. 2013 gjordes även en tillbyggnad på stugan. Stor sal med Rörstrand kakelugn. Huset har tidigare ägts av Jädersbruk och använts som arbetarbostad, både boningshus och magasin har kvar sin märkning från den tiden. För den trädgårdsintresserade finns här en trädgård med många olika blommor, bärbuskar och lövträd samt en härlig berså. Obj.nr 37065.

Fakta

OBJ-037065
1 375 000 SEK
80 kvm
2 R.O.K
1700-tal
4 560 kvm
31 500 kr/år

Typ

Fastigheten Arboga Jäder 1:14, Friliggande villa.

Tomt

Enligt fastighetsregistret uppgår tomtens storlek till 4.560 kvm. Tomten är en trädgårds-/naturtomt - lummig, kuperad och varierad med lövträd, gräsytor, berget i dagen, perennrabatter och en berså. I trädgården finns klättrande rosor, kaprifoler, klematis och humle. Här finns även buskrosor, aklejor, daggkåpor, pioner, vallmo, löjtnantshjärta, liljor, schersmin och en mängd andra perenner. Du finner även svarta och röda vinbär, krusbär, äpplen av olika sorter, krikon och en nyplanterad fläder. Till våren blommar nunneört och scilla på gräsytorna. Liten enskild väg som nyttjas tillsammans med en granne går till fastigheten.

Bostadshus

Enligt uppgift var boningshuset ursprungligen en enkelstuga uppförd i slutet av 1700-talet. I början på 1800-talet byggdes huset till med ytterligare rum och till parstuga. 2013 tillbyggdes en ytterligare del. Huset har tidigare ägts av Jädersbruk och använts som arbetarbostad, både boningshus och magasin har kvar sin märkning från den tiden. Det ursprungliga huset består av liggande timmer i 1 ½ plan och den senaste utbyggnaden av regelvirke. Utvändigt är huset klätt med stående träpanel i olika bredder som målats med slamfärg, taket är belagt med enkupiga lertegelpannor. Torpargrund med mullbänk innanför naturstenssockel under ursprungsdelen och krypgrund med källarutrymme under senaste tillbyggnaden. Nuvarande ägare har med stort intresse för byggnadsvård under 10 års tid renoverat och underhållit huset på traditionellt sätt, d v s använt traditionella material och metoder. Med sinne för detaljer har även bl a munblåst glas, 1700-talsbeslag och äldre eldetaljer inköpts och använts.

Huset på ca 80 kvm boarea innehåller 2 rum och kök samt ett ytterligare rum som är det ursprungliga köket. Hall innanför entrédörren med köket till vänster, det gamla köket rakt fram och sal, kammare och badrum till höger. Samtliga rum har trägolv, förutom badrummet som har handslaget tegelgolv.

I salen finns en rund kakelugn från Rörstrand, i köket en vedspis och bakugn i gamla köket.

I köket som har fönster åt två väderstreck och som är ett gammaldags bondkök med matplats och murkåpa finns ett platsbyggt kök med elektrisk glashäll, inbyggd ugn, dubbel porslinsdiskho, inbyggda kyl- och frysskåp, inbyggd diskmaskin samt skafferi. Väggarna är klädda med lumppapp målade med schabloner och äggoljetemperafärg och det ursprungliga kilsågade taket är bevarat.

I det ursprungliga köket finns en stor bevarad murkåpa med bakugn. Väggarna både här och i hallen är klädda med äldre pärlspont.

I kammaren som har fönster åt två väderstreck är väggarna klädda med lumppapp målade med schabloner och äggoljetemperafärg. Taket består av kilsågade brädor från 1700-talet.

Badrummet har uppvärmt handslaget tegelgolv, ett gammalt gjutjärnsbadkar, handfat nedfällt i en gammal kommod, wc samt ett tvättutrymme bakom dörrar med tvättmaskin och hyllor. Väggarna och taket är klädda med kilsågade brädor mestadels från 1700-talet.

Visst renoveringsbehov kvarstår på mittendelen av huset.

Övriga byggnader

Knuttimrad ved- och visthusbod i två plan med två dörrar, tak belagt med enkupiga lertegelpannor, byggnadsarea ca 20 kvm. Stenvalvad jordkällare under tak belagt med enkupiga tegelpannor.

Driftkostnad

Total driftkostnad
31 500 kr/år varav:
Uppvärming:
21 000 kr
Försäkring:
2 100 kr
Vatten/avlopp:
1 100 kr
Renhållning:
1 800 kr
Sotning:
500 kr
Övrigt:
5 000 kr

Kommentar: Ca 2.625 kr/månad.

Övrigt

Läge: Fastigheten ligger relativt enskilt lantligt cirka 3 km nordväst om Arboga stadsbebyggelse där all service finns. Avstånd till motorvägspåfart vid E18/E20 är drygt en kilometer. Restid därifrån till Stockholm med bil är cirka 1 timme och 40 minuter. Från Arboga går tåg varje timme dagtid till Stockholms central, restid ca 1,5 timme. I närmaste omgivningarna runt fastigheten finns gammalt kulturlandskap med omväxlande åker och skogsmarker.

VA och el: Huset är uppvärmt med direktverkande elradiatorer förutom värmen från kakelugn och vedspis. Vatten från egen ca 60 meter djupborrad brunn. Nytt godkänt avlopp anlagt år 2013.

Taxeringsvärde 2015: Fastigheten är taxerad såsom bebyggd småhusenhet med typkod 220 till totalt kronor 485.000:- varav för bostadshuset kronor 325.000:- och för tomtmarken kronor 160.000:-.

Inteckningslån: Finns inga som köparen måste övertaga. Pantbrev finns registrerade å kronor 563.000:-.

Servitut: Förmånsservitut finns för tillfartsvägen.

Tillträde: Efter överenskommelse.

Objektnummer: 37065.

Karta

Vägbeskrivning

Tag av från E18/E20 vid Jäders trafikplats/Medåkersavfarten mot Arboga. Fortsätt in mot Arboga (tag inte av mot Medåker efter ca 400 meter). Efter ca 500 meter tag vänster omedelbart vid några brevlådor mitt för en stor röd lada på höger sida. Se våra till salu-skyltar.

Visningar

Söndag 27 aug kl 15:00
Allmän visning - Välkommen!

Fakta

OBJ-037065
1 375 000 SEK
80 kvm
2 R.O.K
1700-tal
4 560 kvm
31 500 kr/år

Mäklare

Justus Wahlström
Mäklare & auktionsropare
Justus Wahlström

Kontakt