Södra Kärra 215

Motala

Välkommen till vackra Södra Kärra!

Kärragården ligger vackert uppe på höjden skyddad mot vindar och väg 50 av ett litet skogsparti. I omgivningarna finns återskapade hagmarker med vackra stenmurar. På intilliggande ängar betar kor och hästar, och det finns gott om blåbär och svamp i närheten. Delar av tomten är inhägnad med en nybyggd trägärdesgård, med en rosenportal som du passerar på väg till brevlådan. Kärragården som är byns stomfastighet är idag en mindre avstyckad gård om ca 3 hektar med goda möjligheter till självförsörjning med egna odlingar och mindre djurhållning. Också känd som Sinnenas gård, där förra ägarna drev en besöks- och kursverksamhet med odling och försäljning av äldre medicinal- och kulturväxter i örtagården. En äldre jordkällare finns på fastigheten som efter lite översyn kan bli en viktig del i att ta tillvara det man odlat. På gården finns bland annat äppel-, päron- och klarbärsträd, vinbärsbuskar, aronia, fläder, hallon, björnbär och mycket mer. Ca 18 km till Askersund. Objektnr 43086.

Fakta

43086
2 475 000 SEK
3,1014 ha
160 kvm
4 R.O.K

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Askersund Södra Kärra 1:45, Jordbruk.

Bostadsbyggnad

En trivsam bostad, uppfört i 1½ plan år med stomme i timmer enligt uppgift år 1838. Närkestuga som troligtvis byggdes på med en våning i samband med laga skifte. Utvändigt liggande ljus träpanel och tak belagt av korrugerad plåt. Torpargrund med natursten. Huset innehåller 4 rum och kök fördelat på ca 160 kvadratmeter boarea enligt följande:

I nedre planet: Vid huvudentrén med sina vackra snedspröjsade glasdörrar finns en liten hall och ett kaklat toalettrum. Stor ljus sal/vardagsrum med fönster åt tre håll, höjt tak och en nyuppförd rörspis av tegel och lerbruk, en sk finsk massugn, som även värmer övervåningen. Öppen trappa till övre planet i ena hörnet. Kök med bevarad murkåpa samt svart gjutjärnsvedspis. Köket i övrigt är utrustat med gasspis med varmluftsugn, diskmaskin samt separata kyl- och frysskåp av golvmodell, och golv med golvvärme. I anslutning till köksentrén finns ett badrum/tvättstuga med hörnbadkar, tvättmaskin, torktumlare, helkaklade väggar samt uppvärmt klinkergolv, ett skafferi/manöverrum med hyllor för förvaring, hydropress, pump och vattenrening, samt en klädkammare.

I övre planet: Allrum/vardagsrum med utgång till balkong. Två sovrum varav ett med murad öppen spis. Helkaklat badrum med badkar, wc och tvättställ samt klinkergolv.

Värme & VA

Huset är uppvärmt med den vedeldade massugnen, kompletterat med värme från luft/luftvärmepump och oljefyllda elvärmeradiatorer vid behov. Avlopp till äldre system med dubbla rensbrunnar + infiltration.

Lillstuga

Den faluröda gäststugan om två rum och kök är belägen invid gårdsinfarten har en stomme med delvis synligt liggande timmer och delvis ny träpanel under tak belagt med korrugerad plåt. Grundläggning med betongplintar. Storstugan har furugolv och fönster åt två håll. Härifrån nås ett litet sovrum med utsikt över hagarna, en toalett med wc och tvättställ, och ett kök med liten matplats, rostfri diskbänk, elspis och ett fristående kylskåp av golvmodell. Byggnadsarea ca 20 kvm.

Ekonomibyggnader

F.d. ladugård tillbyggd med maskinhall, äldre timmerstomme med röd träpanel i ursprungsdelen och resvirke, belagd med röd korrugerad plåt i den tillbyggda maskinhallsdelen som har höga skjutportar och plintgrund. Tak av korrugerad plåt. Total byggnadsarea ca 300 kvm. I den äldre delen finns isolerade inredda delar ca 100 kvm med bl.a. snickarverkstad. Uppvärmning med luft/luftvärmepump. Därutöver oisolerade förrådsutrymmen och ett enklare garage.
Vagnslider/magasin, äldre byggnad med stomme i liggande timmer under tak belagt med korrugerad plåt. Byggnadsarea ca 70 kvm. Byggnaden är i behov av renovering.
Äldre f.d. drängstuga och vedbod. Knuttimrad liten byggnad sannolikt från 1700-talet, Södra Kärras äldsta byggnad. Tak belagt med enkupiga lertegelpannor, troligen från tegelbruk i Kärraviken. Byggnadsarea ca 25 kvm. Även denna byggnad är i behov av renovering, ev med byggnadsvårdsbidrag.

Areal

Enligt fastighetsregistret uppgår fastighetens ägor till 3,1014 hektar, varav drygt 2 hektar består av gräsbevuxen åkermark. Uppvuxen trädgård med flera planteringar, odlingsbäddar på mark och i pallkragar, en äldre örtagård och ett växthus på 18 kvm. Bärbuskar, fruktträd, rabatter och stora öppna gräsytor omger husen. Stor altan med tryckimpregnerad trall vid husets baksida.

Läge

Fastigheten ligger naturskönt och relativt högt i vacker natur nära Vättern och fina ströv- och skogsmarker. Bra möjligheter till bär och svampplockning. Gräsbevuxen åkermark nedanför gårdscentrum på östra sidan om riksväg 50 mellan Motala och Askersund. Avstånd till Vättern på andra sidan vägen är cirka 500 meter, där det finns en liten småbåtsmarina och en badplats i en skyddad vik. Här går det att ställa sig på kö till en båtplats, men det kan enligt samfälligheten finnas goda möjligheter att tills vidare hyra båtplats i andra hand. Avstånd till den gamla vackra kulturmiljön i Medevi är ca 8 km och till en större badplats i Vättern med sandstrand vid Hargebaden, Närkes Riviera, är avståndet 7 km. Närmaste större ort på ca 18 km avstånd är Askersund, med sina små butiker och full samhällsservice, dit det också går linjebuss. Till Motala med sitt stora utbud av kommersiell service är det ca 25 km.

Taxeringsvärde 2023

Fastigheten är taxerad såsom bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt kronor 1.158.000 kr varav för bostadshuset kr 589.000 kr, för tomtmarken kr 310.000 kr, för jordbruk kr 117.000 kr, och för ekonomibyggnader kr 142.000 kr.

Inteckningslån

Finns inga som köparen måste övertaga. Pantbrev finns registrerade å kronor 1.725.000:-.

Servitut & GA

Servitut finns för kraftledning och nätstation. Befintlig kraftledning skall dock nedläggas under jord.
Fastigheten har andel i Askersund Stora Forsa ga:1, som är en gemensamhetsanläggning för väg och förvaltas av Forsa samfällighetsförening.

Driftskostnader/år

Uppvärmning 3.500 kr, försäkring 8.140 kr, vatten/avlopp 600 kr, renhållning 2.355 kr, sotning 830 kr, el 24.300kr, samfällighet 800 kr. Total summa per år 40.525 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 4.072 kr. Månadskostnad = ca 3.700 kr. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Energideklaration

Ej utförd.

Tillträde

Efter överenskommelse.

Vägbeskrivning

Tag av från väg 50 ca 18 km söder om Askersund och ca 9 km norr om Medevi österut vid skylt S. Kärra. Följ sedan våra till salu-skyltar.

GPS-position

Södra Kärra 215, Motala

Karta

Budgivning

2 500 000 SEK

Fakta

43086
2 475 000 SEK
3,1014 ha
160 kvm
4 R.O.K

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Fastighetsmäklare

Kontakt