Engarn 110

Sala

Liten gård utanför Sala

Gård belägen i den gamla bondyn Engarn i vackert, gammalt brutet kulturlandskap i Kumla socken ca 1 mil söder om Sala där all samhällsservice finns. Närmaste skola (f-6) finns i Varmsätra by på ca 7 km avstånd. Gården ligger efter liten grusväg ca 150 m in från väg 70. Avstånd till Västerås respektive Enköping ca 3,5 mil, till Uppsala ca 7 mil och till Stockholm ca 10 mil.

Fasighetens storlek uppgår till lite drygt 5 ha, vara v ca 4 ha betesmark. All mark samlad till ett skifta i anslutning till gårdscentrum.

Gården är bebyggd med mangårdsbyggnad med 5 rum och kök på ca 160 kvm boarea + delvis oinredda utrymmen i övervåningen, två flygelbyggnader, gammalt utedass, loge/verkstad, enklare maskinhall, lider/magasin/bod, stor ladugård/loge, lösdrifter och vedbod. Allmänt renoveringsbehov föreligger.

Fakta

43021
2 900 000 SEK
5,1450 ha
160 kvm
5 R.O.K

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Sala Engarn 3:1, Gård.

Mangårdsbyggnad

Enligt uppgift uppförd år 1868 med stomme i liggande timmer i 1 ½ plan på torpargrund. Utvändigt fasad med träpanel och tak belagt med korrugerad plåt. Huset, som har ett allmänt renoveringsbehov, innehåller 5 rum och kök fördelade på 160 kvm boarea (uppgift från taxeringen) enligt följande:

I nedre planet: Entréhall innanför öppen veranda med tak. Stort bondkök med matplats utrustat med emaljerad vedspis samt elspis med ugn under bevarad murad kåpa samt kylskåp. Frysskåp finns i platsbyggt skafferi. Kammare med liten gjutjärnskamin innanför köket. Rymlig sal med dekorerad kakelugn. Sovrum med garderober och en rundad hörnkakelugn. Tvättstuga med tvättbänk, tvättmaskin och värmeskåp. Duschrum med duschhörna, wc och tvättställ.

I övre planet: Hall med utgång till balkong. Två sovrum, ett med rundad hörnkakelugn och ett med emaljerad braskamin. Badrum med badkar, wc och tvättställ. Därutöver finns oinredd kallvind och förrådsutrymmen under snedtak.

Källare: Källare med ingång utifrån finns under liten del av huset.

Värme & VA

Uppvärmning via direktverkande elradiatorer samt via de vedeldade eldstäderna.
Vatten från egen borrad brunn.
Avlopp till trekammarbrunn med infiltration.

Ekonomibyggnader

Flygelbyggnader: Två byggnader placerade såsom flygelbyggnader till mangårdsbyggnaden. Dessa har stommar i timmer på torpargrund. Utvändigt fasad med träpanel och tak belagt med tegelpannor på den ena resp. korrugerad plåt på den andra. Den ena är ett gammalt brygghus/tvättstuga och den andra har varit bostad. Båda har senast använts som förråd. El finns indraget i båda och den ena har även vatten indraget. Båda har byggnadsarea ca 64.

Utedass: Äldre träbyggnad med tegeltak.

Loge/verkstad: Äldre byggnad med stomme i huggen granit resp. timmer. Utvändigt fasad med synligt timmer/sten/träpanel och tak belagt med korrugerad plåt. Logdel med trägolv i nedre planet. Höskulle i övre planet. Byggnadsarea 233 kvm.

Maskinhall: Äldre byggnad med stomme i trä. Väggar och tak med korrugerad plåt. En del med port. Den andra delen med väggar på tre sidor och stor öppning. Byggnadsarea ca 90 kvm.

Lider/magasin/bod: Äldre byggnad med stomme i synligt timmer. Tak belagt med korrugerad plåt. Förrådsutrymmen i nedre planet och magasinsbotten i det övre. Byggnadsarea ca 77 kvm.

Ladugård/loge: Äldre vinkelbyggnad med stomme i trä. Utvändigt fasad med träpanel och tak belagt med korrugerad plåt. Byggnaden innehåller den gammal ladugårdsdel samt gammal logdel delvis med gjutet golv. Denna del upplåts f.n. till en granne som lösdrift för kor och inredning mm tillhör grannen och monteras ned vid upplåtelsens upphörande 2023-09-06. Byggnadsarea ca 617 kvm.

Lösdrift/stolplada: Äldre byggnad med stomme i trä. Utvändigt fasad med träpanel på tre sidor och tak belagt med korrugerad plåt. Byggnadsarea ca 64 kvm.

Lågbyggd lösdrift: Äldre träbyggnad med plåttak belägen i hage. Byggnadsarea ca 22 kvm.

Vedbod: Äldre byggnad med stomme i trä. Utvändigt fasad med träpanel och tak belagt med korrugerad plåt. Vedbod i nedre planet och virkesförråd i övre planet. Byggnadsarea ca 33 kvm.

Samtliga ovannämnda byggnader har renoveringsbehov.

Areal

Gårdens areal uppgår enligt fastighetsregistret 5,1450 hektar. Av arealen utgörs ca 4 ha av inägomark (åker och bete). Denna mark är inhägnad och disponeras f.n. av en granne i enlighet med muntlig överenskommelse. Resterande del av marken utgörs av uppvuxen trädgårdstomt invid bostadshuset samt plan runt ekonomibyggnaderna.

Driftkostnader

Uppvärmning och hushållsel 44.720 kr (13.000 kWh, säljaren har fast pris 3,44 kr/kWh inkl moms och avgifter, borträknad är kostnaden för den del som grannen förbrukar ute i ladugården), försäkring 14.000 kr, vatten/avlopp 1.136 kr, renhållning 2.004 kr, sotning 800 kr, väg-/snöavgift 200 kr. Total summa per år 62.860 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift 9.287 kr. Månadskostnad = ca 6.000 kr. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Energideklaration

Energiklass F enligt energideklaration utförd 2023-04-12.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad som bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt 1.579.000 kronor. Taxeringsvärdet är fastställt år 2020 och nytt kommer att fastställas i år 2023.

Inteckningar

Pantbrev finns uttagna å sammanlagt 300.000 kr. Dessa övertas obelånade av köparen.

Servitut mm.

Belastande servitut finns inskrivna avseende transformatorhus resp. kraftledning.
Fastigheten har andel i gemensamhetsanläggningen Sala Engarn ga:1 med ändåmål väg. Gemensamhetsanläggningen förvaltas av Engarns vägsamfällighetsförening.
Fastigheten har andel i gemensamhetsanläggningen Sala Torskebo ga:1 med ändamål väg. Gemensamhetsanläggningen förvaltas av Torskebo-Tärnaby samfällighetsförening.

Bredband

Bredband finns inte indraget.

Tillträde

Efter överenskommelse.

Adress till fastigheten

Engarn 110, 733 93 Sala

Karta

Fakta

43021
2 900 000 SEK
5,1450 ha
160 kvm
5 R.O.K

Mäklare

Erik Myrsten
Erik Myrsten
Fastighetsmäklare

Kontakt