Stormyrberget

Piteå

Välkommen till idylliska Stormyrberget!

Lugnt läge nära Piteå. Areal 38 000 kvm med ekologiska frilandsodlingar och 105 kvm växthus. Vackert, invändigt helt nyrenoverat ca 130 kvm bostadshus med 4 r.o.k., uppfört 1875 + gårdshus/liten timrad bagarstuga med permanentstandard samt gäststuga och attefallshus byggt 2015. Timrat härbre och 400 kvm vagnslider med café och stalldel med dusch och wc. Jakträtt.

Fakta

42018
3 250 000 SEK
3,8000 ha
130 kvm

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Piteå Böle 9:32, Jordbruk.

Bostadsbyggnad

Vackert äldre hus med timmerstomme byggt 1875 och uppförd i samband med laga skifte med namnet Klockaregården. Timmer stommen är äldre då det mesta av byggmaterialet togs från ursprungshuset som monterades ner och flyttades. Huset har totalrenoverats invändigt 2018-20. 4 rum och kök fördelade på 130 kvm boarea enligt uppgift från säljaren. Planlösning enligt följande:

Nedre plan: Köket har trägolv med golvvärme, helt ny köksinredning från Electrolux Home, vedspis i herrgårdsmodell med en vacker spiselkrans. Stor 90 cm induktionsspis från Smeg med inbyggnadsfläkt nedfälld i köksinredningen. I köket finns en matkällare som totalrenoverades 2019 med nytt cementgolv och golvbrunn samt nya hyllplan, perfekt för potatis mm. Ingångsskafferi med kyl och frys. Hallen har granitgolv med golvvärme och timringen synlig. Vardagsrum med stort fönster mot öster med vacker morgonsol. Toalett och värmepumprum. 80 m2 altan mot öster för vackra solnedgångar med utgång från köket.
En utbyggnad av hallen är påbörjad med gjuten platta med golvvärme.

Övre plan: Två sovrum och badrum med tvättmaskin och torktumlare, dusch och badkar. Allrum direkt ovanför trappan och i mitten av rummet går murstocken med en nyinstallerad vedkamin. Balkong på gaveln mot öster. Fasaden är i behov av ny panel samt renovering av fönster.

Värme & VA

Värme
Jordvärme med 16 kW värmepump installerat 2019 dimensionerat för ytterligare en utbyggnad på 200 kvm.

VA
Gården har egen trekammarbrunn. Egen vattenbrunn som delas med grannen, 2021 installerades ny vattenpump och hydrofon.

Övriga byggnader

Gårdshus: Vackert renoverad timrad bagarstuga med toalett, dusch, tvättmaskin. Ett fullt utrustat kök, vedkamin och sov loft samt ett litet sovrum. Alla vitvaror inköptes 2018.

Attefallshus: Byggd 2015 med sov loft ca 18m2.

Gäststuga: Enkel stuga med sovplats, pentry och förråd ca 18 m².

Härbre: Timrad härbre från 1878 med två rum och loft. Används idag som förråd med två stora frysar. Vid härbret finns en sommarsnickarbod och en carport.

Trädgårdsförråd: Oisolerat förråd ca 10m2

Vagnslider/stolplada: Stort vagnslider på 400 m2 och 7 m i takhöjd. Iordninggjord med butik och café för 90 sittande gäster. Helt ny el, vatten och avlopp. Stall med tre boxar och sadelkammare. Omklädningsrum samt dusch och toa är i stalldelen.

Växthus: 21x5m 105m2 Tunnelväxthus från Gjordnära, uppfördes sommaren 2121. Vatten och el finns framdraget och ett bevattningssystem finns. Vid växthuset finns ett traktorgarage/vindskydd om ca 40m2, perfekt för förvaring av odlingsredskap alternativt vind/regnskydd för djur.

Areal

Enligt fastighetsregistret är arealen 3,8 ha varav 3 ha är åkermark. 1 ha åkermark är upparbetad under flera år med gröngödsling och sista året uppodlad med flertalet olika grödor. I anslutning till frilandsodlingen finns ett växthus med stålstomme om 105 kvm. Allt ekologiskt odlat om än inte certifierat sedan 40 år tillbaka. Ca 2 ha är betesmark insådd 2020. Ute i hagarna finns två vindskydd samt uppvärmt vintervatten framdraget.
I anslutning till bostadshuset finns en trädgård med fruktträd ca 25stycken som alla ger frukt, mest äpple, samt bärbuskar av olika slag, jordgubbar, örter i pallkragar mm. Gården är ett paradis för den odlings och trädgårdsintresserade. Genom läget vid bergets fot har gården obegränsat med rent vatten i egen brunn och damm till bevattning. Vattengarantin är en av de viktigaste tillgångar vi haft, särskilt de sommarveckor där landet drabbats av torka.

Jakträtt

Till fastigheten ingår en jakträtt för älg och småvilt. Marken ingår i Böle/Pålbergets viltvårdsområde.

Läge

Gården ligger vackert belägen vid sluttningen till Stormyrberget. Utsikten är slående och det öppna landskapet ger milsvid utsikt. Runt gården finns en skog med det mesta man kan önska av stigar, utflyktsmål och bär och svamp. Gården ligger 1 km från Solanderleden som är en utmärkt vandringsled på 22 mil. På Stormyrberget har det länge drivits café och restaurangverksamhet samt bo på lantgård. Platsen är välkänd långt utanför stadsgränsen. Milslång skoterled passerar 250 meter från fastigheten. Fastigheten ligger i fyrkanten Piteå/Älvsbyn/Boden/Luleå, till Skellefteå är det ca 8 mil. I Piteå, Skellefteå, Boden och Luleå projekteras miljardsatsningar inom grönenergi. 10 mil från Stormyrberget ligger skidorten Kåbdalis som är känd för att vara första skidorten att öppna i Norden, där bl.a alpina världseliten tränar. Avstånd till Piteå är cirka 18 kilometer och till närmaste affär, bank och apotek är det 8 km.

Driftkostnader

Elförbrukning 34664kwh. Uppvärmning/el 40.140 kr, försäkring 8.820 kr, slamtömning 1.080 kr, renhållning 2.292 kr. Total summa per år 52.332 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 3.712 kr. Månadskostnad = ca 4.670kr.

Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning. I uppvärmning ingår även kostnad för hushållsel. Driftskostnaden per m2 är extremt låg, idag så värms bostadshus, gårdshus, Attefalls hus, stall, pumphus, 3 månader uppvärmt växthus upp, samt en stor mängd trädgårdsbelysning.

Energideklaration

Energideklaration är inte gjord.

Taxeringsvärde 2020

Fastigheten är taxerad såsom bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt 659.000 kr. Delvärden framgår av lantmäteriets fastighetsutdrag.

Inteckningar

Två pantbrev finns uttagna om totalt 2.514.000 kr. Dessa övertas obelånade av köparen.

Servitut mm.

Belastande officialservitut: Vattentäkt och vattenledning.
Belastande ledningsrätt: Starkström.
Förmånsservitut: Väg.

Bredband

Fiber finns indraget.

Affärsmöjligheter

De senaste fyra säsongerna har ägarna drivit gårdsbutik, café, ordnat fester, konserter och bröllop. Odlat grönsaker och sålt till restauranger och butiker. Caféverksamheten har mer varit av pop up än öppet hela säsongen och vid varje öppning av gården så har 100-tals besökare strömmat till. En del av verksamheten har bestått i uthyrning av boxar och lösdrift för hästar. Gården har också drivit grön omsorg i liten skala. Nuvarande ägare är behjälplig med att starta upp verksamhet samt dela kundkontakter och tips för en lyckad start.

Fastigheten erbjuder möjlighet att bli helt självförsörjande och man kan utveckla jordbruksfastigheten att försörja flera heltidsanställda.

Inventarier och lager

Överlåtes samtidigt som fastigheten, redovisas separat och ingår ej i fastigheten. Kontakta mäklaren för info.

Tillträde

Efter överenskommelse.

Adress till fastigheten

Stormyrberget 93 & 95, 941 91 Piteå.

Karta

Fakta

42018
3 250 000 SEK
3,8000 ha
130 kvm

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Fastighetsmäklare

Kontakt