Mora 506

Delsbo

Hälsingegård i Delsbo med anor från 1600-talet

Välkommen till Hälsingegård i Delsbo med mycket bevarat från svunna tider och med 5,4450 ha mark som delvis gränsar mot Morasjön. Bostadshus i timmer uppfört på 1700-talet om 5 rum och kök med bland annat kilsågat golv i hall, breda träplank på golv i hela övre plan, delvis äldre dörrar med vackra beslag, antika tapeter i sovrum på övre plan, äldre bröstpanel i flera rum, kakelugn, vedspis, öppen spis och möjlighet för utsikt mot sjön från alla rum utom hallar.

Ladugård i mycket bra äldre skick med stall, ladugård, hönshus, svinhus, loge, förvaringsmöjligheter med mera. Här får man inte missa de vackra dörrarna med äldre beslag. Sommarhus uppförd på 1600-talet, lada och fd smedja/bagarstuga.

De renoveringar som är gjorda är bland annat dränering av gårdsplan, sommarhus är upprätad, och taken är bytta på ladugården och sommarhuset och hänsyn har då tagits för att bevara den äldre charmen.

Fakta

40108
2 990 000 SEK
5,4450 ha
173 kvm
5 R.O.K

Visningar

Söndag 11 okt kl 12:00-12:45
Anmälan krävs

Typ

Fastigheten Hudiksvall Mora 6:4, Gård.

Huvudbyggnad

Bostadshus uppförd senast 1731 enligt säljarens uppgift, uppförd i timmer på två plan med tegeltak. Fastigheten har enligt säljarens uppgift en boarea om 173 kvm med 5 rum och kök fördelat enligt nedan:

Entréplan: Ingång till kallfarstu med delvis bröstpanel stora glaspartier, trägolv samt ingång via dubbeldörrar till rymlig hall med förvaringsutrymmen, kilsågade golvplank och tapetserade väggar. Till vänster hittas kök med påbörjad renovering utrustat med inbyggd ugn och micro och integrerad diskmaskin (häll finns men är inte installerad), ytskikt av laminat på golv och kakel kring murstock.
Rakt fram från hallen finns sovrum med kakelugn och ytskikt av trägolv och tapetserade väggar.
Till höger från hallen ligger salen med öppen spis och ytskikt av plastmatta på golv och tapetserade väggar här finns också dörr in till sovrum.
Mellan kök och sovrum hittas badrum utrustat med badkar, tvättmaskin toalett och tvättställ, våtrumsmatta på golv och tapet på vägg.

Övre plan: Rymlig hall med breda träplank på golv, bröstpanel och tapetserade väggar. Till vänster hittas rum med vedspis, ytskikt av trägolv samt kakel ovan vedspis.
Vidare genom rum finns sovrum med breda golvplank, bröstpanel och vackra äldre tapeter med ingång även från hall.
Till höger från hallen hittas sovrum med breda golvplank och exponerad timmer på väggar.

Uppvärmning sker via direktverkande el. Kommunalt vatten och enskilt avlopp.

Övriga Byggnader

Ekonomibyggnad uppförd i timmer och sten i mycket gott äldre skick innehållande stall, ladugård, hönhus och svinhus med stengolv, förvaringsutrymmen och garage med trägolv. På övre plan finns stor loge med lobrygga och sädestork. Plåttak.

Sommarhus uppförd på 1600-talet enligt säljarens uppgift, uppförd i timmer med tegeltak. Ingång via dubbeldörr till stort rum med trägolv, timmerväggar, uppgång till loge, port rakt fram och till vänster hittas köket med vedspis (okänt skick), trägolv och ingång till sovrum med kakelugn (ej eldningsbar) samt ingång till rum som använts som skafferi med hyllor och förvaringsutrymme.
Till höger från hallen finns ladugård med loge med delvis trägolv.
Huset har tidigare satt sig så det finns sättningsskador främst på golv i köket och åverkan på tak och golv vid kakelugnen.

Lada uppförd i timmer med tak av delvis tegel och delvis plåt.

Fd bagarstuga med vedspis, bakugn och smedja i okänt skick uppförd i timmer med plåttak.

Mark

Fastighetens areal är på totalt 54.450 kvm (5.445 ha) och består av tomtmark och åkermark som delvis gränsar mot sjö.
Tomtmark kring bostadshuset är dränerat.

Driftkostnad

Försäkring 3.000 kr vatten/avlopp/renhållning 7.500 kr. Totalsumma per år 10.500 kr. Observera att detta endast är en uppskattning beräknad på nuvarande ägares användning.

Taxeringsvärde

Försäljningen avser en nyligen avstyckad fastighet och därmed finns inga aktuella taxeringsvärden att redovisa. Fastigheten taxeras preliminärt såsom Lantbruksenhet, bebodd (typkod 120).

Förvärvstillstånd

Fastigheten ligger inom område som är klassat som glesbygdsområde. Privatpersoner som sedan minst ett år är folkbokförda i Hudiksvalls kommun i glesbyggdsområde kan fritt förvärva fastigheten. Om köparen är juridisk person eller person som ej bor i kommunen skall köparen, hos Länsstyrelsen söka förvärvstillstånd inom 2 veckor från köpekontraktets tecknande. Kostnad för förvärvstillstånd betalas av köpare (4.600 kronor för privatperson). I det fall köparen nekas förvärvstillstånd återbetalas erlagd handpenning.

Inteckningar

Det finns inga inteckningar som belastar fastigheten.

Servitut m.m.

Fastigheten har två stycken last avtalsservitut gällande, ledning och avlopp.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse mellan säljare och köpare.

Karta

Vägbeskrivning

Från Hudiksvall ta väg 84 västerut i ca 31,1 km sväng höger in på Sunnansjövägen och kär ca 2,2 km, sväng skarpt vänster in på Avavägen och kör 169 m, sväng höger och kör ca 2 km, sväng höger och kör ca 82 m och fastigheten ligger på höger sida.

Budgivning pågår

Fakta

40108
2 990 000 SEK
5,4450 ha
173 kvm
5 R.O.K

Mäklare

Johanna Falck
Johanna Falck
Mäklare

Kontakt