Finnsta Gård

Västerås

Sörgårdsidyll nära Västerås

Ca 8 km NV Västerås finner man denna vackra fastighet med mangårdsbyggnad, flygelbyggnad, gäststugor samt ekonomihus. Objektnr 40071.

Fakta

40071
4 975 000 SEK
0,7448 ha

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Västerås Finnsta 6:6, Avstyckad gård.

Mangårdsbyggnad

Boarea 170 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Mangårdsbyggnad
Är enligt uppgift uppförd år 1910 med stomme i trä i 1 ½ plan. Utvändigt röd stående träpanel och tak belagt med lertegelpannor. Veranda med snickarglädje under tegeltak framför huvudentrén. Torpargrund med naturstenssockel. Huset innehåller 6 rum och kök fördelat på 170 kvm boarea enligt följande:

I nedre planet: Stor ljus sal/vardagsrum med vackert trägolv och en rektangulär kakelugn. Bibliotek/kontorsrum innanför salen med en rund hörnkakelugn. Stort kök med arbetsbänk mellan skåpinredning och matplats. Bevarad murkåpa samt svart gjutjärnsvedspis. Golv med grova tiljor. Köket är utrustat med elspis, köksfläkt, kylskåp av golvmodell och diskmaskin. Öppet mot vidbyggd isolerad köksveranda med skafferi och groventré. Matsal med en rund hörnkakelugn mellan salen och köket. Hall och från denna ingång till litet toalettrum med wc och tvättställ.

I övre planet: Hall direkt ovanför trappan. Väggar med schablonmålad bård. Ett stort sovrum med parkettgolv, en vedeldad täljstenskamin samt delvis begränsad takhöjd. Ett sovrum med ekparkettgolv och ett avlångt sovrum med en emaljerad vedkamin. Påkostat badrum med hörnbubbelbadkar, wc, tvättställ i kommod och kaklad duschhörna.

Fastigheten är uppvärmd med elektriska konvektorelement förutom värmen från de fyra kakelugnarna, de två vedkaminerna samt från vedspisen i köket. Vatten från egen djupborrad brunn av avlopp till godkänt trekammarbrunnanläggning + infiltration. Samtliga fönster är renoverade år 2018 och har isolerglas.

Flygelbyggnad

Boarea 100 m².

Flygelbyggnad
Byggnaden innehåller även den en moderniserad bostad med det gamla bevarat. Huset uppfört sannolikt i mitten av 1800-talet i 1 ½ plan. Utvändigt rödmålad synlig timmerstomme och tak belagt med lertegelpannor. Veranda med tegeltak framför huvudentrén. Lägenheten innehåller 4 rum och kök fördelade på ca 100 kvm boarea enligt följande:

I nedre planet: Rymligt kök med matplats och relativt ny skåpinredning, inbyggd varmluftsugn, el. glashäll med 4 plattor, köksfläkt i kåpa och separata rostfria kyl- och frysskåp av golvmodell samt diskmaskin. Dessutom en fungerande svart gjutjärnsvedspis. Trappa från köket till övre planet. Sovrum med en frilagd timmervägg. Stort helkaklat duschrum med klinkergolv, duschhörna, wc och tvättställ i kommod. Grovingång på gaveln via ny dubbeldörr till nyrenoverad tvättstuga med tvättmaskin.

I övre planet: Allrum mitt i huset direkt ovanför trappan med en vedeldad modern effektiv kamin. Två stora sovrum, ett mot vardra gavel, dock delvis med begränsad takhöjd. Toalettrum med wc och tvättställ.

Uppvärmning med direktverkande elradiatorer kompletterat med luft/luftvärmepump. Vatten och avlopp till det gemensamma systemet med mangårdsbyggnaden.

Gäststugor

Gäststugor, typ friggebodar, är uppförda omkring år 2010 med indragen el. 2 identiska 1-plans gäststugor ca 16 kvm vardera. 1 gäststuga med loft ca 9 kvm Byggnadsarea ca 12 kvm vardera för enplansstugorna. Stugorna har varit uthyrda, huvudsakligen veckovis sommartid. Hyresgästerna har haft tillgång till det gemensamma toalett- och duschrummet som finns i uthuslänga

Ekonomibyggnader

Gårdsverkstad/loge. Äldre byggnad med stomme i trä på betongplatta. Tak belagt med tegelpannor. Byggnadsarea ca 85 kvm.
Uthuslänga i trä under tak belagt med enkupiga lertegelpannor. Byggnaden innehåller ett enklare våtrum med dusch och wc samt tvättställ. Vidare förrådsutrymmen + ett vidbyggt dass.

Areal

Enligt fastighetsregistret uppgår tomtens storlek till 7 448 kvadratmeter. Uppvuxen trädgårdstomt med gräsytor och ett flertal gamla fruktträd. Rundkörning med en jättestor ek som vårdträd i mitten framför mangårdsbyggnaden. Tillfart via en liten grusad återvändsväg utan genomfartstrafik.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad såsom bebyggd småhusenhet till totalt kr 1.790.000:- varav för tomtmarken kr 518.000:- och för mangårdsbyggnaden kr 1.272.000:-. Flygelbyggnaden är inte taxerad.

Inteckningar

Inteckningslån finns inga som köparen måste övertaga. Pantbrev finns registrerade å totalt kronor 4.531.000:-

Samfälligheter

Över tomten finns på kartan en samfälld gammal byväg, men denna väg finns ej längre kvar.

Energideklaration

Ej utförd.

Driftkostnader

Försäkring vid bonus ca 6000 kr
Sotning ca 700 kr
Sophämtning 2.200 kr (Extrakärl pg.av uthyrning.)
Slamsugning ca 1.300 kr
El Flygeln ca 26.000 kr (15000Kwh-22000kwh beroende på temp)
El Huvudbyggnaden ca 26.000 kr (22000 kwh/år inkl. all sommaruthyrning i småstugorna.)

Total summa per år 62.200 kr. Månadskostnad = ca 5.200 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsskatt/avgift. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Tillträde

Efter överenskommelse hösten 2020.

Läge

Sörgårdsidyll i gammal kulturbygd cirka 8 km nordväst om Västerås centrum. Lugnt lantlig läge i en liten bondby omgivet av åkermark och med närhet till skogs- och strövmarker. Avstånd till Skerike golfclub är ca 1 km, och där finns en bra restaurang. Från Västerås finns mycket fina tågförbindelser till Stockholm på Mälarbanan varje ½ timmer vid högtrafik. Restid ca 54 minuter. Med bil är avståndet till E 18 ca 5 km och därifrån är det motorväg till Stockholm.

Vägbeskrivning

Tag av från E 18 vid Badelundamotet. Åk mot Skerike. Fastigheten ligger ca 1 km efter Skerike kyrka på vägens vänstra sida. Se våra till salu-skyltar.

Karta

Budgivning

5 025 000 SEK
  • 2
    2020-07-03 16:11
    5 025 000 SEK
  • 1
    2020-06-29 14:37
    5 000 000 SEK
Visa historik Dölj historik

Fakta

40071
4 975 000 SEK
0,7448 ha

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Mäklare & auktionsropare

Kontakt