Billsjö Herrgård

Söderbärke

Välkommen till Billsjö Herrgård!

Herrgård och hytta naturskönt belägen i bruksmiljö invid Billsjön ca 1,5 mil från Fagersta. Marken består av 6 ha åker, 6 ha skog, resterande bete/gårdstomt med dammanläggning. Mangårdsbyggnad i 1 ½ plan med 231 kvm boarea, 6 r.o.k. Annex och flera övriga byggnader som smedja, dammhus och garage. Jakträtt.


Fakta

39086
2 500 000 SEK
16,3675 ha
231 kvm

Visningar

Lördag 24 aug kl 13:00-14:00
Anmälan krävs - vänligen kontakta fastighetsmäklaren för anmälan.

Typ

Fastigheten Smedjebacken Billsjön 2:14, Gård.

Mangårdsbyggnad

Herrgården är enligt uppgift uppförd på 1870-talet som disponentbostad med stomme i liggande timmer i 1 ½ plan. Utvändigt stående gul träpanel. Huset är delvis byggt med torpargrund samt tillbyggt gjutet valv med källare. Tak belagt med plåt. Genomgående tvåglasfönster. Fungerade och godkända eldstäder i fastigheten. Boarean uppgår enligt fastighetsregistret till 231 kvm fördelat på 6 r.o.k. enligt följande:
Nedre planet: Entré på baksidan av huset via inglasad veranda som leder vidare till en inre möblerbar hall med klädförvaring. Direkt från hallen nås ett mindre badrum med wc, tvättställ och dusch, helkaklat med klinkergolv Via entréhallen till vänster finns ett sovrum som leder vidare till ytterligare ett mindre sovrum, båda med heltäckningsmatta. I anslutning till hallen finns även trapp till övervåning/vind. Vidare till höger hittas ett ljust kök med elspis med glaskeramikhäll, köksfläkt, inbyggd ugn, mikrovågsugn, diskmaskin, diskbänk samt kyl. Bänkskiva i granit ljus labrador. Ytskikt av laminatgolv samt kaklade väggar ovan arbetsytor. I köksdelen finns även vedkamin Jötul. Från köket når man matsalen med stort ljusinsläpp från fönstren och med golv i furu. I anslutning ligger ett rymligt vardagsrum med ekstavsparkett och en vacker och effektiv täljstenskamin. Från vardagsrummet når man en större hall som idag används som kontor alt bibliotek. Golv av klinkers och med utgång till huvudentrén på framsidan av herrgården. Intill kontoret finns ett stilfullt sällskapsrum med gjutjärnskamin Husqvarna no.18. centralt placerad i rummet, furugolv. Ingång till rummet även från sovrum på andra sidan huset. Större sovrum i hörnet av huset med vacker kamin Skoglund Larsson no 42, garderobsvägg och golv i ekparkett. I direkt anslutning till sovrummet finns ett stort härligt och ljust helkaklat badrum med klinkergolv och golvvärme. Inbyggt badkar, duschhörna, wc och ett tvättställ med stor bänkskiva i marmor med underskåp.
Övre planet: Smakfullt inrett gästrum. Större delen består av oinredd vind.
Källarplan: Tvättstuga helkaklat och klinkergolv, fyra förråd, pannrum, hobbyrum med klinkergolv.

Värme och VA

Uppvärmning via vattenburet centralvärmeledningssystem kopplat till vedpanna. Även elpatron och möjlighet till oljeeldning finns. Ackumulatortank 2x1500 l. Vatten från djupborrad brunn. Avlopp till trekammarbrunn med infiltration.

Annex

ca 70 kvm, 3 r.o.k., tidigare kontor och tjänstebostad. Förberett för vatten och värme, större renoveringsbehov finns.

Övriga byggnader

Dammhus, ca 56 kvm, golv slaggsten. Använt som kylhus för livsmedel.
Smedja, ca 180 kvm, golv slaggsten. I sämre skick.
Garage/vedförråd, ca 78 kvm.

Areal

Enligt fastighetsregistret uppgår fastighetens areal till 16,3675 hektar varav ca 6 ha utgörs av åkermark, ca 6 ha är produktiv skogsmark. Resterande areal utgöres av betesmark och gårdstomt. Säljaren innehar stödrätterna för EU-stöd, vilka medföljer i försäljningen. Åkermarken är f.n. inte utarrenderad.

Läge

Mellan Viksberg i Dalarna och Baggbron i Västmanland ligger Billsjö Herrgård och hytta naturskönt belägen i gammal bruks- och kulturbygd i anslutning till sjön Billsjön. En praktfull allé leder upp till herrgården där också den vackra dammanläggningen med tillhörande Dammhus ligger. I omgivningarna finns fina skogs- och strövområden och möjligheter till hästridning Närmaste samhälle med service är Fagersta, avstånd ca 16 km. Avstånd till större städer: Stockholm ca 19 mil, Örebro ca 10 mil och Västerås ca 8 mil.

Historik

Hyttan vid Billsjö Herrgård startades 1644. Med tiden byggdes en kupolmasugn och en stor dammanläggning som stod klar 1884. I slutet av 1800-talet byggdes en skola till de barn som fanns i Billsjön som står kvar en bit från hyttan och herrgården, idag privatbostad. Tiderna förändrades och hyttan var tvungen att läggas ned 1909. Fr.o.m. 1936 ägdes fastigheten av Billerud och togs sedan över av Domänverket. Fastigheten byggdes 1957 om till parhus och källaren tillkom och all gammal inredning togs bort i huvudfastigheten. Fastigheten hyrdes ut främst till anställda i Domänverket. 1986 köptes fastigheten av nuvarande ägarna.

Jakt

Jakträtt medföljer till fastigheten.

Driftskostnader

Uppvärmning (egen ved), el 21.000 kr, försäkring 11.960 kr, vatten/avlopp 1.500 kr, renhållning 2.700 kr, sotning 1.500 kr. Total summa per år 38.660 kr. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 5.872 kr/år. Månadskostnad inkl. skatt = ca 3.700 kr. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning. Uppvärmning är baserad på åtgång ved ca 40 m3. Energiklass G enligt energideklaration utförd 2019-06-14.

Taxeringsvärde

Billsjön 2:14 är taxerad såsom bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt 1.080.000 kr varav för privatbostadsdelen 658.000 kr.

Inteckningar

Pantbrev finns uttagna å sammanlagt 1.072.000 kr. Dessa övertas obelånade av köparen.

Servitut mm.

Belastande servitut finns för väg (3 st), vattentäkt, starkström, vattentäkt och ledningar. Fornlämning Hyttområde finns registerad (190x90 m). Fastigheten har del i gemensamhetsanläggningen Smedjebacken Billsjön ga:2 avseende vattentäkt och pumpanläggning.

Tillträde

Efter överenskommelse.

Adress

Billsjö Gård 1, 777 93 Söderbärke

Karta

Fakta

39086
2 500 000 SEK
16,3675 ha
231 kvm

Mäklare

Henrik Rundgren
Henrik Rundgren
Mäklare & skogsekonom

Kontakt