Östergransjö 106

Helgum

Välskött gård i Ångermanland

Välkommen till denna idylliska gård i Helgum, cirka 2 mil från Sollefteå. Gården brukas som en KRAV certifierad mjölkgård sedan lång tid tillbaka och ger ett gott helhetsintryck med välskött jordbruksmark och byggnader. På gården finns bostadshus från tidigt 1900-tal innehållande 7 r.o.k. samt en modern gäststuga därtill med all bekvämlighet man kan önska. Ladugård utrustad för mjölkproduktion samt övriga byggnader för verksamheten såsom plansilos, hölada, maskinhall, verkstad m.m. Gårdscentrum har välskötta grus- och gräsytor. På tomten finns bland annat olika fruktträd och buskar så som aroniabär, havtorn, svarta vinbär, blåbär, fläder, vindruvor, äppel-, plommon-, päron- och körsbärsträd.

Från gårdscentrum och den vackra trädgården med betesmark direkt intill har man utsikt över bygden och Helgumssjön där det finns fiske- och badmöjligheter.
Det är ca 2 km till förskola, låg- och mellanstadieskola och idrottsplats med fotbollsplaner, multirink, boulebanor och elljusspår. Till närmaste badplats är det ca 1,5 km.

Närmaste matvaruaffär och bensinstation finns i Långsele, ca 10 km från gården.
Helgum och Helgumssjön är belägen i Faxälvens dalgång. Vid sjöns nordvästra del bildar Faxälven ett omfattande deltaområde som anses vara Sveriges största insjödelta och som har ett rikt växt och djurliv. På båda sidor om Helgumssjön utbreder sig ett jord- och skogsbrukslandskap som erbjuder vida vyer. För mer information om Helgum gå in på www.helgum.se

Fakta

39077
1 995 000 SEK
59,1504 ha
135 kvm
7 R.O.K

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Sollefteå Mellangransjö 3:1, Jordbruk.

Bostadsbyggnad

Bostadshus i 2 plan med 7 rum och kök samt källare. Huset är uppfört 1920 i timmer med källargrund och stående träpanel på yttervägg, plåttak i korrigerad plåt samt 3-glasfönster. En tillbyggnad uppfördes 1971 på ca 20 kvm och ytterligare en tillbyggnad uppfördes 1989 på 18 kvm. Boarean är enligt fastighetsregistret 135 kvm (biarea 89 kvm) Husets utrymmen är fördelat enligt nedan:

Entréplan: Entre via farstukvist till hall med garderob och städskåp med skjutdörrar i spegelglas, trappa till övre plan, ytskikt av plastmatta på golv och tapetserade väggar.
Till vänster hittas rymligt ljust kök med plats för matgrupp, utrustat med bland annat köksförvaring, inbyggnadsugn, diskmaskin, häll, fläkt och kyl.
Innanför kök finns vardagsrum med flera fönster mot sjön, parkettgolv och tapetserade väggar. Öppen planlösning med portal mot matsal med samma trägolv som i vardagsrum och tapetserade väggar.
Intill kök finns utrymme som idag används som kontor, en vägg består av 5 garderober med överskåp.
I anslutning till köket finns även badrum utrustat med badkar, tvättställ och toalett, ytskikt av våtrumsmatta samt våtrumstapet.

Övre plan: Uppgång till hall i vinkel med ytskikt av plastmatta och tapetserade väggar. Direkt till vänster hittas mindre sovrum med balkong, ytskikt av laminat på golv och tapetserade väggar. I anslutning till hallen finns ytterligare tre sovrum med ytskikt av plastmatta och tapetserade väggar, de två mindre sovrummen har garderober.
I övre hall finns även en garderob.

Källarplan: På källarplan finns bagarstugedel med vedeldad bakugn (eldningsbar), förvaringsutrymmen med bl.a. flera frysboxar, matkällare. Duschrum med golvvärme, med tvättho och dusch samt tvättmaskin. Pannrum med elpanna, varmvattenberedare (båda dessa matas via kulvert från pannrum), och garderober. WC utrustat med toalett och tvättställ. I anslutning till duschrum finns möjlighet att inreda för en bastu. Separat ingång till källarplanet finns.

Senaste åtgärder i bostadshus:
Byte av kök 1989.
Häll och ugn byttes 2008, kylskåp 2002, tvättmaskin 2015 och diskmaskin 2001.
Byte av fönster och dörrar 1989.
Bytt vattenledningar samt elledningar 1989.
Målat om huset 2016.

Fastigheten har vatten via vattenförening och eget avlopp av typen 3-kammarbrunn med dubbel infiltration. Uppvärmning sker via vedpanna från maskinhall med kulvert till verkstad, snickarbod, mjölkrum samt boningshuset.
TV via parabol och internet via ADSL. Fastigheten är anmäld för bredband via Sollefteå Stadsnät, planerad inkoppling 2020. Anslutningskostnaden är 13,900 kronor plus grävning och nedläggning av slang för fiber till fastigheten (20 meter) betalas av köparen.

Ladugård

Ladugårdsbyggnaden inhyser plats för 26 kor plus rekrytering (kalvar och ungdjur) och kalvningsbox. Ursprunglig ladugård är byggd på 1940-talet, tillbyggd och renoverad 1982. Tillbyggnaden uppfördes med betongväggar och plåttak. Total ladugårdsyta ca 290 kvm. Uppbundna kor, LRS mellanbås, lösdrift för rekryteringen. Rörmjölkningsanläggning med 52 mm glasrör och en 50 liters slutenhet samt 4 st Duovac mjölkningorgan Family Comfort. Mekanisk frånluftsventilation. Hydraulisk utgödsling med självflyt i tvärkulverten.
Platsgjuten gödselbehållare på 600 m3, uppförd 1982.

Mjölkrum, uppförd 1981, ca 23 kvm med värmeåtervinning från gårdstanken som går till varmvattenberedare och uppvärmt vatten (17 grader) till korna, diskmaskin för rörmjölkningsanläggning, diskbänk, diskvagn för mjölkorganen, m.m.

Motorrum på ca 13 kvm som innehåller bl.a. elcentraler, varmvattenberedare, vacumpump, hydralpump för utgödsling, förrådsutrymmen m.m.

Byggnaden har även en kall del som uppfördes 1985. Den består av två stycken SAMLE-silos (lufttät lagring av spannmål) 42 m3 vardera, spannmålskross, erforderliga spannmålsskruvar för hantering av spannmål och kraftfoder, 2 stycken kraftfodersilos, Helly Hansen, 13 m3 vardera, spånlager ca 80 m3 samt en hölada inklusive hökanon, höfördelare och hötork för ca 35 ton hö.

Maskinhall

Maskinhall byggd mellan åren 1981-85 den består av ca 280 kvm maskinhall med skjutportar (7 fack). Varmgaragedel med pannrum ca 40 kvm innehållande en 60kW vedpanna, Termax Nova 60, 78 cm vedstadsdjup, från 2016, 3 m3 ackumulatortank (1989) inklusive vattenpumpar, styrutrustning och reservelsystem.
Varmbonad gårdsverkstad ca 55 kvm. Varmbonad snickarbod ca 32 kvm samt varmförråd ca 8 kvm. Dessa tre utrymmen har gångdörr mellan varandra inne i byggnaden.
Kallförråd ca 38 kvm med virkesförvaring och stor möjlighet till övrig förvaring.

Plansilo

Plansilo uppförd 2002, bestående av två fack om vardera 144 kvm, A-betong väggblock, 3 meter höga betongväggar. Plansilon har en träöverbyggnad med plåttak. Ett tredje fack på 41 kvm byggdes till 2013. Denna består av betongvägg på kortsidan samt spåntat tryckimpregnerat virke längs långsidorna samt träöverbyggnad med plåttak.

Förrådsbyggnad

Övre förråd uppförd 2003 i trä med plåttak på ca 282 kvm innehållande en 12 m förrådscontainer, äldre lekstuga, samt stor möjlighet för ved- och maskinförvaring.
Tankhus uppfört 2015, innehållande dieseltank. Betongplatta med förhöjd kantbalk, träväggar och plåttak.

Tankhus

Tankhus uppfört 2015, innehållande dieseltank. Betongplatta med förhöjd kantbalk, träväggar och plåttak.

Gäststuga

Gäststuga uppförd 2009 på gjuten platta med golvvärme. Ytterväggar av stående träpanel samt plåtbelagt tak. Välutnyttjade ytor med ingång till storstuga med öppen planlösning samt innertak av björkpanel upp till nock. Utrustat med kyl och diskho. Ytskikt av laminat på golv och målade väggar samt klinker kring den vackra kaminen som kan värma upp stugan.
I anslutning till storstugan finns även ett sovrum med garderober med skjutdörrar där även värmepannan för golvvärme, varmvattenberedare och elcentral är belägen. Ytskikt av laminat och tapetserade väggar
Badrum utrustat med dusch, toalett och tvättställ, ytskikt av klinker och kakel.
Trappa upp till sovloft, detta är placerat ovanpå sov- och badrum.

Jordkällare

Jordkällare inklusive svale intill bostadshuset.

Mark

Fastigheten har en areal på 591.504 kvm enligt fastighetsutdrag dvs drygt 59 hektar med fördelning enligt fastighetsutdrag nedan:

Skogsmark 2 hektar
Åkermark 39 hektar
Betesmark 2 hektar
Övrig mark 16 hektar

Gården brukar i dagsläget sammanlagt 70,48 hektar varav 3,55 hektar är naturbetesmarker. Ca 28 hektar utgörs av arrenderad åkermark. Marken belägen längst från gårdscentrum är 2,5 km bort.
Normal växtföljd för åkermarken är tre år vall och därefter ett år spannmål (korn) med insådd. Betesvallarna på åkermark har en femårig växtföljd, insådden görs i rajgräs och kan betas samma år.

Inteckning

Det finns en inteckning som uppgår till 600.000 kronor. Inteckningen övertas obelånat av köparen.

Driftkostnader

Det finns ingen separat elmätare för bostadshuset, Skatteverket uppskattar förbrukningen av hushållsel till 7000 kWh per år vilket motsvarar ca 10.500 kr/år. Försäkring 6.500 kr/år. Renhållning 1.283 kr/år. Tömning av trekammarbrunn 1.438 kr/år. Sotning 769 kr/år, vattenförening 500 kr/år, vägsamhällighet 3.000 kr/år. Totalt: 23.990 kr/år

Ägarna använder egen ved för uppvärmning, därmed finns ingen kostnad för detta.
Observera att detta endast är en uppskattning baserad på nuvarande ägares användning.

Förvärvstillstånd

Fastigheten ligger inom område som är klassat som glesbygdsområde. Privatpersoner som sedan minst ett år är folkbokförda i Sollefteå kommun och Helgum församling kan fritt förvärva fastigheten. Om köparen är juridisk person eller person som ej bor i kommunen skall köparen, hos Länsstyrelsen söka förvärvstillstånd inom 2 veckor från köpekontraktets tecknande. Kostnad för förvärvstillstånd betalas av köpare (3.700 kronor). I det fall köparen nekas förvärvstillstånd återbetalas erlagd handpenning.

Servitut m.m.

Det finns tio stycken servitut på fastigheten.
Förmån: Officialservitut Ved, 2283-88/60.2
Förmån: Officialservitut Ved, 2283-88/60.3
Last: Avtalsservitut: Uppdämning Mm, 22-IM3-47/472.1
Last: Avtalsservitut: Väg Mm, 22-IM3-22/11.1
Last: Avtalsservitut: Väg Mm, 22-IM3-22/9.1
Last: Ledningsrätt Starkström, 2283-81/1.1
Last: Officialservitut Utrymme, 2283-04/58.1
Last: Officialservitut Väg, 2283-90/72.1
Last: Officialservitut Väg, 22-HEL-1152.2
Last: Officialservitut Väg, 22-HEL-1212.1
Avtalsservitut Uppdämning Mm
Avtalsservitut Väg Mm(2 st)

Medlemskap ingår i Helgums Vattenförening, föreningen har en kallkälla beläget 400 meter nordost om fastigheten i ett skogsområde, där finns flera cisterner för lagring av kallkällvattnet. Ett reservsystem med borrhål och styrsystemet för den anläggningen är beläget på och matat med el från fastigheten. Det är 40 meter fallhöjd från källa och cistern till fastigheten.
Medlemskap ingår även i Gransjö Vägsamfällighet. Detta för att fastigheten har åkermark efter den vägen.
Fornlämning (1 st)

Övrig information

Stödrätter medföljer köpet. Stödrätter finns för 70,48 ha till ett värde av 9504,54 Euro enligt aktuell uppgift från Jordbruksverket.

Befintligt djurbestånd samt inventarier kan förvärvas av köparen om så önskas.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse mellan säljare och köpare.

Karta

Vägbeskrivning

Från Sollefteå kör västerut på väg 87 ca 15,2 km, ta höger in på väg 331 mot Helgum i ca 4,6 km och fastigheten ligger på höger sida, se även karta och skyltar.

Budgivning

1 995 000 SEK
  • 1
    2019-07-15 09:34
    1 995 000 SEK
Visa historik Dölj historik

Fakta

39077
1 995 000 SEK
59,1504 ha
135 kvm
7 R.O.K

Mäklare

Johanna Falck
Johanna Falck
Mäklare

Extra kontaktperson

Karin Hildingsson
Karin Hildingsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt