Sinnenas Gård

Motala

Sinnenas gård - en oas för den trädgårdsintresserade!

Stor 3 ha gård mellan Motala och Askersund. Stor och unik visningsträdgård med kultur-, krydd- och medicinalväxter. Bostadshus om ca 160 kvm bostadshus och flera ekonomibyggnader.

Fakta

39055
1 950 000 SEK
3,1014 ha
160 kvm
4 R.O.K

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Askersund Södra Kärra 1:45, Gård.

Bostadsbyggnad

Uppfört i 1 1 2 plan år med stomme i timmer enligt uppgift år 1838. Utvändigt liggande vit träpanel och tak belagt med korrugerad plåt. Torpargrund med natursten. Huset innehåller 4 rum och kök fördelat på ca 160 kvadratmeter boarea enligt följande:

I nedre planet: Stor ljus sal/vardagsrum med fönster åt tre håll och en vedeldad Bergslagskamin i gjutjärn. Kök med bevarad murkåpa samt svart gjutjärnsvedspis. Köket i övrigt är utrustat med rostfri gasspis med elektrisk varmluftsugn, diskmaskin samt separata kyl- och frysskåp av golvmodell. Golv med el. golvvärme. Badrum/tvättstuga med hörnbubbelbadkar, tvättmaskin, torktumlare, helkaklade väggar samt uppvärmt klinkergolv. Skafferi/pump/manöverrum med hydrofor och hyllor för vin. Vid huvudentren med sina vackra snedspröjsande glasdörrar finns en liten hall och ett toalettrum som är helkaklat.

I övre planet: Allrum/vardagsrum med utgång till balkong, samt öppen spis med kassett. Två sovrum varav ett med murad öppen spis. Helkaklat badrum med badkar, wc och tvättställ samt klinkergolv.

Lillstuga

Stomme i delvis synligt liggande timmer under tak belagt med korrugerad plåt är belägen invid infartsvägen. Grundläggning med betongplintar. Stugan innehåller en liten bostad. Storstuga med furugolv och ett litet sovrum med väggfasta våningssängar. Kök med liten matplats, rostfri diskbänk och elspis + ett fristående kylskåp av golvmodell. Vidare finns ett duschrum med wc och tvättställ. Byggnadsarea ca 20 kvm.

Ekonomibyggnader

F.d. ladugård tillbyggd med maskinhall, äldre timmerstomme i ursprungsdelen och resvirke i den tillbyggda maskinhallsdelen som har höga skjutportar och plintgrund. Tak och väggar belagda med korrugerad plåt. Total byggnadsarea ca 300 kvm. I den äldre delen finns isolerade inredda delar ca 170 kvm med en stor alteljé med Trinettkök och en komplett musik inspelningsstudio. Be om separat beskrivning. Uppvärmning med luft/luftvärmepump. Därutöver förrådsutrymmen och ett enklare garage.

Vagnslider/magasin, äldre byggnad med stomme i liggande timmer under tak belagt med korrugerad plåt. Byggnadsarea ca 70 kvm. Byggnaden är i behov av renovering.'

F.d. drängstuga och vedbod. Knuttimrad liten byggnad sannolikt från 1700-talet. Tak belagt med enkupiga lertegelpannor. Byggnadsarea ca 25 kvm.

Areal

Enligt fastighetsregistret uppgår fastighetens ägor till 3,1014 hektar, varav ca 2,5 hektar består av gräsbevuxen åkermark lämplig som betesmark. Uppvuxen trädgård med flera planteringar av gamla kulturväxter, bärbuskar och fruktträd omger husen samt stora gräsytor, en boulebana och en golfgreen. Sinnenas gårds visningsträdgård har varit i bruk i 10 år, med försäljning av krydd-, medicinal,- och kulturväxter. Alla växter är oförädlade och dokumenterade med informationsmaterial. Be om separat beskrivning.

Stor altan med tryckimpregnerad trall och vedeldad badtunna finns bakom ett skyddande plank vid husets baksida. Ett växthus 18 kvm finns i anslutning till trädgården.

Uppvärmning/VA

Huset är uppvärmt med luft/luftvärmepump förutom värmen från de vedeldade eldstäderna.
Dessutom finns oljefyllda elvärmeradiatorer. Avlopp till äldre system med dubbla rensbrunnar + infiltration.

Det finns en grävd brunn med mycket bra vatten och en nyborrad som är 105 meter, som man kan ansluta om det blir ont om vatten i den grävda.

Läge

Fastigheten ligger naturskönt och relativt högt i anslutning till vacker natur med bär och svamp på ena sidan och Vättern på andra. Med gärden nedanför på östra sidan om riksväg 50 mellan Motala och Askersund. Avstånd till Vättern på andra sidan vägen är cirka 500 meter och där finns en liten småbåtsmarina med möjlighet att överta båtplats, där finns också en badplats i en skyddad vik. Avstånd till den gamla vackra kulturmiljön i Medevi är ca 8 km och till en större badplats i Vättern vid Hargebaden är avståndet 8 km. Närmaste större ort med bra service är Askersund dit det går linjebuss, ca 18 km. Linjebuss går även till Motala ca 20 km.

Taxeringsvärde 2017

Fastigheten är taxerad såson bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt kronor 704.000:- varav för bostadshuset kr 503.000:- och för tomtmarken kr 201.000:-.

Inteckningslån

Finns inga som köparen måste övertaga. Pantbrev finns registrerade å kronor 1.262.500:-.

Servitut mm

Fastigheten har andel i Askersund Stora Forsa ga:1, som är en gemensamhetsanläggning för väg och förvaltas av Forsa samfällighetsförening.

Driftskostnader/år

El 21.900:-, sophämtning 1.300:-, slamtömning 800:-, vägkostnad 500:- Avgift för båtplats i hamnen är f.n. 1.000:-.

Totalt 25.500 kr/år. Utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 5.280 kr. Månadskostnad = Ca 2.565 kr/månad.

Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning. Kostnad för försäkring samt sotning finns ej med i ovanstående.

Tillträde

Efter överenskommelse under sommaren 2019.

Vägbeskrivning

Tag av från väg 50 ca 18 km söder om Askersund och ca 9 km norr om Medevi österut vid skylt S. kärra. Följ sedan våra till salu-skyltar.

Arrende

Om köparen så önskar kan med stor sannolikhet 4 ha intilliggande betesmark arrenderas.

Objektnr

39055.

Karta

Fakta

39055
1 950 000 SEK
3,1014 ha
160 kvm
4 R.O.K

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Mäklare & auktionsropare

Kontakt