Åsvägen 20

Möklinta

Fin gård med möjlighet till generationsboende, uthyrning och egen verksamhet i Möklinta

Välhållen och fin gård i centrala Möklinta. Totalt omfattar gården ca 72 ha med fördelning på produktiv skogsmark 45 ha, 6 ha impediment samt åkermark 17 ha. Resten av arealen fördelas runt gårdscentrum, vägar samt vatten m.m.. Totalt virkesvolym ca 5,500 m3sk. 2 fina bostadshus samt fina ekonomibyggnader med stora möjligheter. En fastighet med möjlighet till generationsboende, uthyrning, egen verksamhet samt djurhållning. Goda intäktsmöjligheter. Ca 14 mil till Stockholm, ca 2,5 mil till Sala, ca 3 mil till Avesta, ca 6 mil till Västerås samt Uppsala ca 7,5 mil.

Fakta

OBJ-037077
5 800 000 SEK
72,6960 ha
230 kvm
6 R.O.K

Typ

Fastigheten Sala Möklinta Prästgård 1:62, Gård.

Mangårdsbyggnad

Rymlig familjevilla uppförd i 1 ½-plan med källare samt delvis krypgrund. Boarea enligt fastighetsregistret är 230 kvm samt byggår 1929.
Trästomme. Tak belagt med tegelpannor samt bandplåt.
Målad stående fasad (falu rödfärg). 2-glasfönster i bostaden. Uppvärmning via Bergvärmeanläggning (IVT Greenline), täljstenskamin samt murad öppen spis med kassett. Kommunalt vatten och avlopp.
Planlösning enligt nedanstående:

Entréplan:
Hall med klinker samt en inre hall med parkettgolv, tapeter samt en täljstenskamin. Ljust och lantligt kök med plastmatta på golvet samt tapetserade väggar. Köksinredning från Marbodal, kakel ovan laminatbänkskivan/rostfria bänkskivan. Maskinell utrustning i form av ny kyl/frys, finns även äldre kyl/frys, diskmaskin samt spis med spiskåpa ovan. Även ugn och mikro. Innanför köket finns en groventré med en gästtoalett i direkt anslutning. Våtrumsmatta på golvet samt tapet på väggarna. Garderob, toalettstol samt ett tvättställ. Matsal med parkettgolv samt tapetserade väggar. Utgång till härlig altan med kanalplasttak. Fin utsikt över öppet åkerlandskap. Vardagsrum med parkettgolv samt tapeter. Murad spis med kassett (nyrenoverad pipa). Tavelrummet är tillbyggt ca 2012 på ca 33 kvm. Parkettgolv samt målade väggar. Biblioteket har parkettgolv och tapeter på väggarna.

Övre plan:
Det övre planet nås från entréhallen. Hall med trägolv, tapeter samt kattvind och garderober.
Sovrum med trägolv, tapeter på väggarna och en rejäl kattvind med bra förvaringsmöjligheter. Duschrum
renoverat år 2008 med klinker, kakel samt duschhörna. Toalettstol samt tvättställ. Elburen golvvärme.
Sovrum med heltäckningsmatta och väggar med tapeter. Garderob. Ännu ett sovrum med heltäckningsmatta, tapetserade väggar samt 2 garderober.

Källare:
Källaren nås från entréhallen. Källaren inrymmer matkällare med potatislår, tvättstuga med vedspis (används ej) samt tvättmaskin och en torktumlare. Pannrum med utgång till trädgården. Förrådsutrymme.

Bostadsbyggnad med lägenheter

Boarea 140 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen


Denna bostad utgörs av 1 ½-plan med källare/torpargrund. Boarea enligt fastighetsregistret är ca 140 kvm samt byggår 1929. Trästomme. Lertegel på taket. Målad stående fasad (falu rödfärg). 2-glasfönster i bostaden. Uppvärmning via luft-/vattenvärmepump 2008. Kommunalt vatten och avlopp. Dessa lägenheter kan vid uthyrning inbringa en årlig intäkt på ca 96,000 kr.
Planlösning enligt nedanstående:

Lägenhet 1: Denna lägenhet omfattar ca 65 kvm. Hall med plastmatta, målade väggar samt garderober. En trappa upp finns hall med avhängningsmöjligheter. Garderob. Vardagsrum med trägolv samt tapetserade väggar. Sovrum med trägolv samt tapeter på väggar. Kök med plastmatta och tapeter. Här finns en tvättmaskin, samt spis med spisfläkt. Kyl/frys från -17. Duschrum med våtrumsmatta på golv och väggar. Duschkabin samt toalettstol och tvättställ.

Lägenhet 2:
Hall med plastmatta och tapeter på väggarna. 2 inbyggda garderober. Badrum med våtrumsmatta på golv och våtrumstapet på väggarna. Badkar, toalettstol samt tvättställ. Vardagsrum med trägolv och tapeter på väggarna. Garderober. Sovrum med plastmatta på golvet och väggar med tapeter. Rymligt kök med matplast vid fönster. Vit skåpinredning samt maskinell utrustning i form av ny kyl/frys samt spis med spisfläkt ovan.

Källare:
Nås från ena gaveln och inrymmer endast ett mindre utrymme där luft-/vattenvärmepumpen är placerad. Även en matkällare samt förråd finns här.

Ekonomibyggnader

Magasin: Vackert renoverat magasin uppfört i timmer. Totalt inrymmer denna byggnad 3 plan med bland annat en platsbyggd bar och generösa umgängesytor. Nytt golv på entréplanet. Lertegel på taket. Dränerat i direkt anslutning runtom denna byggnad. Ca 120 kvm på varje plan.

Maskinhall/garage: Praktiskt uthuslänga med gjutet golv, trästomme samt en uppmurad del. Eternittak. Totalt ca 225 kvm. Större traktorportar på ena gaveln, vedbod samt verkstad. I den murade delen finns plats för 3 bilar.

Uthuslänga: Uthuslänga med dass samt vedbod och förvaringsutrymmen. Tak belagt med lertegel. Trästomme.

Ladugård med loge: Stor fin ladugård med vidbyggd rejäl loge. Tak i form av lertegel samt plåt. Rejäl loge i lösvirke med flera uppställningsplatser för båtar, husvagnar m.m.
Husvagnsuppställning under vinterhalvåret inbringar 18.000 kr per år (12 st husvagnar).
Här finns även en slaktbod på uppskattningsvis ca 15 kvm. Ladugård med hög standard. Inrett och isolerat utrymme med butikslokal om ca 140 kvm som värms upp med luftvärmepump. Här finns även ett rehabiliteringsutrymme samt gym. Möjlighet finns till uthyrning av lokal (idag får ägaren en intäkt på 24.000 kr/år). I den andra delen av ladugården har ägaren idag ett avtal med en stadigvarande hyresgäst (Möklinta Kennelklubb). Hyresavtalet skrivs på årsbasis och ger 15.000 kr/år.

Areal

Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till totalt 72,6960 ha. Fastigheten består av totalt 5 områden. Enligt fastighetsregistret är arealen fördelat enligt nedan:
Skogsmark 45 ha, impediment 6 ha, åkermark 17 ha samt övrig mark 4 ha.
Enligt skogsbruksplanen upprättad av Mellanskog 2016-11-15 ser fördelningen ut enligt följande:
Produktiv skogsmark 44,9 ha, impediment myr 5,6 ha, inägomark 18 ha, väg/ledning/vatten 0,2 ha samt övrig areal 1,7 ha. Den totala arealen är 70,4 ha. Stor härlig tomt runt bostäderna med uppvuxen och lummig trädgård. Flera äppelträd, bärbuskar samt perenner. Staket i tomtgräns. Generösa uppställningsplatser m.m. i anslutning till ekonomibyggnader.

Vad gäller skogen är terrängen emellanåt kuperad, men i det stora lättillgänglig. Skogens medelbonitet uppskattas till 5,5 m3sk/ha och år, och den löpande tillväxten är beräknad till 3,5 m3sk/ha och år. Den totala virkesvolymen är beräknad till ca 5,500 m3sk med en snittvolym på 122 m3sk/ha. Inga forn- eller kulturminnen finns registrerade på fastigheten, dock finns en kolbotten registrerad på kartan. Trädslagsfördelningen är tall 54 %, gran 34 % samt löv 13%.

Övrigt

Säljarens berättelse om fastigheten:

"Gamla prästgården i Möklinta"

Mölinta samhälle har anor långt tillbaka i medeltiden. Den första kyrkobyggnaden var troligtvis en träkyrka som byggdes på 1100-talet.
Den nuvarande kyrkan, som ligger högt uppe på åsen, härstammar från 1400-talet. Kyrkan har byggts om och till vid ett flertal tillfällen.
Möklintas eget helgon, den helige smeden anses också vara begraven här.
Det finns flera tolkningar av namnet Möklinta. Vad som är säkert är att namnet är mycket gammalt. En tolkning är att när pesten härjade som mest i Sverige och även drabbade Västmanland bodde här två möer på åsen ( klinten ), och dessa två möer var de enda som överlevde pestens härjningar i bygden. De två möerna fick därefter ge namn åt byn. Möerna på klinten.
Sant eller inte? Men möjligt.
Den äldsta prästgården låg nedanför åsen, och revs troligen inför byggandet av en ny 1818.
I slutet på 1600-talet fick samhället ett fint besök då dåvarande kungen Karl XI övernattade hos prosten Petréus i Möklinta.
I närheten av den äldre prästgården byggdes år 1929 en bostad åt kyrkans förvaltare och till denna också ytterligare ett hus, allt i närheten av gårdens uthus. En trädgård anlades med äppelträd som fortfarande ger fin frukt, med sorter som Åkerö och Sävstaholm.
På 40-talet byggdes nya uthus med stall, ladugård, loge och maskinhall. Det gamla magasinet flyttades ner till gården, och används nu som festlokal och till friluftsgudstjänst på sommaren.
Alla byggnaderna är nu i privat ägo, och tillhör samma ägare.
I stallet finns nu Möklinta kennelklubb som håller kurser vår och höst, samt står för den mycket uppskattade hundutställningen ”Möklinta Royal” som startades av Svenska kennelklubbens generalsekreterare Carl Johan med hustru Birgitta Adlercreutz. Utställningen hålls varje år den andra onsdagen i juli, mitt på gårdens stora gräsmatta.
I den ombyggda ladugården finns nu Möklinta Hundcenter AB som rehabiliterar hundar och säljer hundtillbehör. Hundcentret drivs av Monica Tydén.
På logen ställs ett tiotal husvagnar upp för vinterförvaring varje höst. På sommaren har flera kända dansbandsorkestrar spelat upp från den stora scenen. PRO har blivit en känd besökare med dans på programmet.
I boningshus 2 finns möjlighet att hyra ut två stycken lägenheter på 70 resp. 65 kvm. Vi har hyrt ut en av lägenheterna och sparat den andra för besökande gäster, vilka har kunnat njuta av både eget kök och eget badrum.
För närvarande hyr vi ut endast på sommaren, oftast till turister från tyskland, frankrike och andra europeiska länder.
Ytterligare ett hus finns på tomten, döpt av våra tidigare ägare till Das Haus, då detta inrymde, och fortfarande gör ett gemensamhetsdass på rad för tre personer. Dasset betjänade dom som tidigare arbetade på prästgården. För övrigt innehåller Das Haus tre utrymmen för vedupplagring.
Tre stycken ägare har funnits sedan 1926, och sammanlagt har fem familjer bott i huvudbyggnaden, av vilka tre familjer varit förvaltare åt kyrkan.
”Gamla Prästgården” ligger vackert nedanför den medeltida kyrkobyggnaden och sitt klocktorn, och granne med nuvarande församlingshuset. ( prästgård till 2015 ) Omgivningarna är lantliga och närheten till Dalälven och Möklintas egen sjö, Storsjön ger en möjlighet till ett utvidgat friluftsliv.
Skola finns i byn upp t.om. 6:an/högstadium och gymnasium i Sala/skolbuss.
Närheten till Arlanda, ca. 1t.15 min( bil ) ger bra förbindelser med utlandet.
Tåget stannar i Arlanda. ( från Sala ca. 45 min.)
Till Sala med bil 15-20 min.
Avesta 30 min.
Ca. 14 mil till Stockholm
Tåg Sala-Sthlm 1tim.15min
Den tillhörande marken, ca. 70 ha. ger möjlighet till jakt, hund och skogspromenader. Fågelvatten och fasanbiotop finns på marken.
Jordbruket ca. 20 ha utgörs av vall och varierande sädesslag. Odlingen ca. 14 ha. är uthyrd till 2020. EU bidrag 2016 ca. 20.000 SEK.
Ja, detta var lite om vad Möklinta och Prästgården kan erbjuda. Vi har stortrivits här, precis som våra föregångare. Vi kommer att flytta 2018, inte långt härifrån och hoppas att kunna fortsätta att besöka byn och träffa alla dess trevliga innevånare även i framtiden.
Möklinta i maj 2016

Monica Tydén och Peder Norman

Läge

Lantligt läge i centrala Möklinta. I närmaste omgivningarna finns stora skogs- och strövområden med goda möjligheter till bär- och svampplockning. I Möklinta kyrkby finns skola, servicebutik, pizzeria och bensinstation. Linjebuss och skolbuss stannar i närheten. Avstånd till Dalälven är ca 5 km. Avstånd till Sala är ca 2,5 mil till Avesta ca 3 mil, till Västerås ca 6 mil, till Uppsala ca 7,5 mil, till Stockholm ca 14 mil.

Åkermark och arrende

Åkermarken är idag utarrenderad till 2020-12-31. Stödrätter finns och överlåts till köparen på tillträdesdagen.

Jakt

Jakten är ej upplåten och därmed fri att disponera för köparen från och med tillträdesdagen.
Skifte 1 är tomten inne i Möklinta, tillhör Möklinta södra VVO, ÄSO och KSO
Skifte 2, oregistrerad mark helt och hållet
Skifte 3, Möklinta norra ÄSO och KSO, ej VVO
Skifte 4, Möklinta östra VVO och ÄSO
Skifte 5, Möklinta östra VVO och ÄSO
Ägaren av marken har rätt att söka medlemsskap i jaktlagen. Jaktareal ca.4500 ha.

Driftskostnader

Uppvärmning inkl. hushållsel: 36.000 kr
Försäkring (Länsförsäkringar Säker Gård): 18.312 kr
V/A samt renhållning: 3.600 kr

Ovanstående kostnader baseras på säljarens användning och att bostad 2 (bägge lägenheterna) varit uthyrda under sommarhalvåret.

Inteckningar

Inteckningar: Pantbrev (elektroniska) finns registrerade till totalt 1.080.000 kr. Det finns 5 pantbrev totalt. Dessa övertas obelånade av köparen på tillträdesdagen.

Servitut/nyttjanderätter m.m.

Fastigheten ingår i gemensamhetsanläggningar enligt följande:
Gemensamhetsanläggning Sala Östervad GA:1 (avseende väg) samt Sala Ås GA:1 (avseende väg). Årlig utdebitering kan ske. Servitut finns gällande vatten och avlopp. Last- ledningsrätt- Vatten och avlopp- aktnr. 1981-694.1

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs från Länsstyrelsen vid förvärv av denna fastighet pga att området är klassificerat som glesbygd. Kostnad för förvärvstillstånd betalas av köpare (3,700 kronor för privatpersoner).

Besiktning

Den slutliga köparen har enligt jordabalken ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och förvissa sig om dess skick, gränser och areal före köpet. Skogsbruksplanen är upprättad med för skogsbruksplanläggning gängse metoder och kan därför vara behäftad med osäkerhet i angivna uppgifter. Det åligger köparen att själv kontrollera uppgifterna i skogsbruksplanen och de kan ej ställas till grund för talan i domstol.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse mellan köpare och säljare.

Adress

Åsvägen 20B
733 75 Möklinta

Objektnummer

37077

Karta

Visningar

Lördag 23 sep kl 11:30-12:30
Anmäl gärna att du kommer 0223-333 33

Fakta

OBJ-037077
5 800 000 SEK
72,6960 ha
230 kvm
6 R.O.K

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare
Elin Hjalmarsson

Kontakt