Hofra

Delsbo

Hälsingegård från 1600-talet

Unikt tillfälle att förvärva en av de vackraste gårdarna i Hälsingland, belägen i genuin kulturmiljö i Dellenbygden utanför Delsbo. Boningshuset är troligen uppfört på 1600-talet och har många bevarade originaldetaljer men erbjuder ändå ett modernt boende. Uppvärmning med bergvärme. Därtill finns två flyglar från 1700-talet samt välhållna ekonomibyggnader.

Fakta

OBJ-036036
5 500 000 SEK
5,7247 ha
228 kvm
6 R.O.K

Typ

Fastigheten Hudiksvall Hovra 1:6, Gård.

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden är sannolikt ursprungligen uppförd på 1600-talet i ett plan. Någon gång mellan 1830-1834 ombyggdes huset till sitt nuvarande utseende i två plan. Den senast större renoveringen är utförd 1990-1992 varpå en mer tidstypisk ytterpanel återskapades samt invändigt foder, dörrar, golv och tak får en Hälsingegårds stil från mitten av 1800 talet. Stomme i liggande timmer, utvändigt stående träpanel och tak belagt med tegel. Grundläggningen är i huvudsak torpargrund med naturstenssockel och en mindre del källargrund. Invändigt finns fantastiska väggmålningar i original bevarade (helt intakt utan förbättringar) i storstugan på första våningen. Dessutom intakta originalmålade taklister i vissa rum. Genomgående vackra trägolv med breda golvtiljor.

Boarea 228 kvm och biarea 37,5 kvm enligt mätning från säljaren (boarea 240 kvm och biarea 65 kvm enligt taxeringen) fördelat på 6 rum och kök enligt följande:

I nedre planet: Entréhall med fasta garderober och trapp till övre plan samt källare. Storstuga med matsalsbord, öppen spis, generöst ljusinsläpp och välbevarade originaldetaljer. Stort bondkök med matplats, vedspis och murkåpa. Köket utrustat med inbyggd spishäll i glaskeramik, inbyggnadsugn och mikro, samt diskmaskin. Innanför köket bibliotek/kontor med fasta bokhyllor. Därutöver finns en toalett med WC och tvättställ.

I övre planet: Övre möblerbar hall. Två bostadsrum varav det ena med öppen spis och det andra används för närvarande som kontor. Två sovrum med garderobsväggar och plats för dubbelsängar. Badrum med badkar, wc och dubbla tvättställ.

I källarplanet: Helkaklat duschrum med duschhörna, tvättställ och bastu. Tvättstuga med fasta bänkar, tvättho, gott om förvaringsskåp, tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Dessutom finns ett litet kompletteringskök med äldre elspis, köksfläkt och rostfri diskbänk. Utöver detta bergvärmecentral och ett litet mat/vinförråd. Från gavel på utsidan nås stenvalvad jordkällare (15 kvm).

Uppvärmning sker via vattenburet centralvärmeledningssystem kopplat till bergvärmepump installerad år 2014. Kommunalt vatten. Avlopp till trekammarbrunn med infiltration. Det finns också en djupborrad brunn som numera ej används.

Östra flygeln "Östergården"

Boarea 130 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen


Östergården är ett 1700-tals timmerhus i två plan med två fönster på gavlarna. Torpargrund med naturstenssockel och tak belagt med tegel. Byggnadsarean är ca 157 kvm. Byggnaden inrymmer bl.a. en bostadsdel med ca 130 kvm boarea (undantagsstuga). Senaste renovering är utförd 1975 där bostaden anpassades till ett modernt boende med bibehållen stil. I södra delen på första våningen finns en intakt bakstuga från mitten av 1800-talet, på andra våningen finns loft och en drängkammare.

Norra delen är ett finare undantag med sina fem rum och kök i två plan med öppen spis och tre kakelugnar. På övre våningen ligger den s.k. Långkammaren med kakelugn och sina fem fönster, vilka skänker ett rofyllt och bedårande ljus under höst- och vårkvällar. Rummet bredvid med sitt grova tak och den bastanta dörren med stocklås används idag som gästrum, det var tidigare en klädkammare. Loftet som är mellandelen på övre våningen med drängkammare och loft, kan med fördel byggas om till ett gårdskontor för en verksamhet. Södra delen av byggnaden är fortfarande en fungerande bakstuga där det bakas traditionellt tunnbröd, palt och segkakor och när det inte bakas förekommer det både kräftskivor och surströmmingskvällar med en värmande eld i öppenspisen.

Uppvärmning med direktverkande el i bostadsdelen. VA delas med huvudbygganden.

Västra flygeln "Västergården"

Byggnadsyta 157 m². Areauppgifter enligt säljaren


Västergården är även det ett 1700-tals timmerhus i två plan men har byggts om 1922. Torpargrund med naturstenssockel och tak belagt med tegel. Byggnadsarea ca 157 kvm. Den norra delen var stall för hästar, men är numera ett pannrum för fliseldning. Den södra delen som tidigare har varit sommarkök har använts som festlokal för halvstora grillfester. I souterräng finns även ett garage med plats för två bilar. För några år sedan fanns det planer för att öppna en gårdsbutik i två plan i denna del av byggnaden.

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Avtalsservitut Kraftledning; Avtalsservitut Ledning Mm; Avtalsservitut Vattenledning

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Nyttjanderätt Tele, Avtalsservitut Kraftledning, Nyttjanderätt Område, Avtalsservitut Ledning Mm, Avtalsservitut Vattenledning

Ekonomibyggnader

Härbre/f.d. sädesmagasin enligt uppgift byggt år 1864 tidstypiskt, med brutet tak och 2,5 plan och på plintgrund av huggen natursten. Magasinet är uppfört så att första våningen användes som förråd och våning två och tre var förvaring för spannmål, utsäde och fröer. Denna byggstil gjordes för att hålla tjuvar borta från den dyrbara spannmålen genom att borra hål i golven. Byggnadsarea 48 kvm.

Högbyggd tröskloge uppförd 1922 och fortfarande i gott skick och fungerar perfekt som festlokal för större fester. Logen är sammanbyggd i vinkel med en lägre ladugårdsdel uppförd 1955 och nu ombyggd till stall för ponnyhästar med fyra boxar sadelkammare. Trösklogen går även att bygga om för ett stall för stora hästar. Byggnadsarea tröskloge 164 kvm och stalldelen 156 kvm.

Areal

Enligt fastighetsregistret uppgår fastighetens totala areal till 5,7247 hektar varav ca 4,5 ha utgörs av delvis inhägnad åkerareal för hästbete och ca 1 ha betesbar skogsholme där hästarna kan svalka sig varma dagar. Resterande del är tomtmark och inomgårdsväg.

Skogsmark

Om köparen har intresse finns möjlighet att köpa till ca 50 hektar skogsmark till fastigheten.

Jakträtt

Jakträtt ingår i Delsbo vvo som omfattar 25.000 hektar.

Historik

Ordet Hofra betyder byn eller stor gård på höjden. Hovra i Delsbo kan dokumenteras ned till 1530-talet. När Gustav Vasa Hämtade kyrksilvret från Delsbo kyrka passade de samtidigt på att registrera alla större gårdar i socknen. Hovra hade då 9 kor och häst. År 1825 klagade dåvarande ägaren till konungen om den planerade vattensänkningen av Rångsjön vilket skulle omintetgöra vattenflöde till dammen och kvarnen skulle bli obrukbar. Dessvärre fick ägaren inget positivt gehör från konungen.

Läge

Gården ligger högt med fantastisk utsikt över öppet odlingslandskap ca 5 km norr om Delsbo. I närmaste omgivningarna finns stora skogs- och strövområden med möjlighet till bär- och svampplockning. Dessutom nära till Dellenbaden som ligger ca 3,5 km bort. I Delsbo centrum finns bl.a. livsmedelsaffärer, restauranger, bensinstationer, badhus, elljusspår, idrottsplats, biograf, bankkontor, skola t.o.m. högstadiet m.m. Fina anläggningar för utförsåkning finns i Järvsö, avstånd ca 3 mil och i Hassela, avstånd ca 5 mil. Ca 3,5 mil till Hudiksvall och ca 3 mil till Ljusdal. Täta linjebussförbindelser till dessa orter. Till Sundsvall är avståndet ca 11 mil, till Gävle ca 15 mil, till Uppsala ca 25 mil och till Stockholm drygt 30 mil. Mycket bra förbindelser; vägförbindelse via E4 samt järnvägsförbindelse till Hudiksvall + buss därifrån till Delsbo.

Bredband

Bredband via fiber planeras att nedläggas i området. Intresseanmälan är inlämnad för att få fiberanslutning, med förväntad inkoppling i december 2017. Se mer på www.zitius.se.

Driftkostnader

Uppvärmning/el 30.138 kr, försäkring 13.940 kr (gårdsförsäkring), vatten 3.042 kr, avlopp 1.282 kr, renhållning 1.667 kr, sotning 400 kr. Total summa per år 50.469 kr = ca 4.200 kr/mån. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning med 2 personer i hushållet. Elkostnaden innefattar kostnader för uppvärmning och hushållsel för samtliga byggnader.

Energideklaration

Energiklass D enligt energideklaration utförd 2016-04-25.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad såsom bebyggd lantbruksenhet med typkod 120 till totalt 1.780.000 kr, varav för småhusbyggnader och småhusmark (den del som den kommunala fastighetsavgiften baseras på) totalt 1.261.000 kr.

Inteckningar

Inga inteckningar/pantbrev finns uttagna.

Servitut mm

Belastande servitut finns för ledning mm, kraftledning och vattenledning. Nyttjanderätt finns inskriven för tele och område. Fastigheten har del i Bondebo Vedmyra vägsamfällighet (inga kostnader de senaste åren).

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs från Länsstyrelsen vid förvärv av denna fastighet pga att området är klassificerat som glesbygd. Kostnad för förvärvstillstånd betalas av köparen (3.700 kronor för privatperson).

Tillträde

Efter överenskommelse.

Visning

För visning var vänlig tag kontakt med fastighetsmäklaren.

Objektnummer

36036.

Karta

Vägbeskrivning

Tag av från väg 84 i Delsbo och sväng norrut in på väg 305 (Bjuråkersvägen). Kör ca 4 km och ta höger vid skylt mot Hofra och Bondebo. Följ vägen 1 km och gården ligger högt med byggnader på båda sidor om vägen. Se våra till salu-skyltar.

Adress till fastigheten: Hovra 130, 820 60 Delsbo.

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Fakta

OBJ-036036
5 500 000 SEK
5,7247 ha
228 kvm
6 R.O.K

Mäklare

Olle Myrsten
Mäklare
Olle Myrsten

Kontakt