Stabäck 10 G

Ängelsberg

Enskilt belägen fastighet i vackra Stabäck ca 2 km från Ängelsberg. Här återfinns ett trevligt bostadshus med 5 rok, tvättstuga med bad-/duschplats samt altan invid entrén. Bergvärmeanläggning, vedspis, kamin samt kakelugn. Gårdshus med vattenburen golvvärme. Möjlighet finns att arrendera ca 2 ha betesmark i direkt anslutning till bostadshuset. Även möjlighet att lägga båt i Snyten ca 2 km bort. Fiber finns! Ängelsberg är känt för sin arkitektur, oljeön och skulpturpark. Dessutom räknas Engelsbergs bruk som ett Sveriges världsarv. Här finns även restaurangen Nya Serveringen samt sommarfiket Café Höjden. Tåg från Ängelsberg går 1 ggr/timmen och tar dig direkt till Västerås (från Västerås tar man sig sedan vidare till Stockholm) och Fagersta. Ca 14 km till Fagersta med badhus, diverse butiker m.m. Inom ca 15 minuter nås Norberg med ny sporthall, livsmedelsbutiker samt flera kulturella besöksmål som till exempel Abrahamsgården, medeltidsmuseum och Hembygdsgården i Karlberg. Välkommen att boka in er på visningen!

Fakta

41031
1 450 000 SEK
100 kvm
5 R.O.K
3 182 kvm
27 189 kr/år

Visningar

Lördag 22 maj kl 11:15-12:15
Anmälan krävs - vänligen kontakta fastighetsmäklaren för anmälan.

Typ

Fastigheten Fagersta Stabäck 2:138, Bostads/fritidshus.

Läge

Stabäck är beläget i direkt närhet till vackra Ängelsberg. Här finns en handfull äldre fastigheter, där alla utom 1 fastighet bebos permanent. Fastigheten ligger inbäddat i grönska, omgiven av det skogsbrandsområde, där en del av detta område är naturreservat, även kallas Hälleskogsbrännan. Landskapen är i ständig förändring, och återhämtar sig från den brand som härjade 2014, den största branden i modern historia. Träd och blommor håller sakta på att få övertaget. Landskapet är vackert på ett säreget sätt. Då säljaren av denna fastighet har mark invid sjön Snyten, ingår även möjligheten att få lägga båt i sjön. Sjön är belägen på andra sidan landsvägen ca 2,5 km från bostaden. Snyten har en yta på ca 3 kvadratkilometer och är som djupast 24m.

Ca 2 km till Ängelsberg. Ängelsberg ligger naturskönt och vackert i Bergslagen vid sjön Åmänningen sydost om Fagersta. Geografiskt sett ligger Ängelsberg ca 43 km nordost om Sala, ca 60 km nordväst om Västerås och ca 164 km nordväst om Stockholm. I Ängelsberg finns en levande kultur och engagerat föreningsliv. Engelsbergs bruk räknas som ett Sveriges världsarv. Bruket grundlades år 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Det är det enda bruk i Sverige som bevarar såväl byggnader som åtskilligt av den tekniska utrustningen. Familjen Ax:son Johnsons gamla anrika familjekontrollerade bolag Nordstjernan grundat år 1890, bekostar och utvecklar Engelsbergs bruk som är det bäst bevarade järnbruket i Sverige. På Oljeön finns Engelsbergs oljefabrik, världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Fabriken byggdes år 1875 på Barrön (Oljeön) i sjön Åmänningen utanför Ängelsberg. Oljeraffineringen upphörde år 1902, men fabriken fortsatte att förse de svenska hushållen och industrin med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. Idag är fabriken ett museum. Fin och omtalad badplats i Åmänningen med grillplats och omklädningsrum. Bryggor och sandstrand. Tåg från Ängelsberg går 1 ggr/timmen och tar dig direkt till Västerås (från Västerås tar man sig sedan vidare till Stockholm) och Fagersta. Tåg varannan timme till Ludvika.

Fagersta: Ca 14 km till Fagersta. I Fagersta finns all service såsom diverse livsmedelsbutiker, apotek, centrum med flertalet butiker, pizzerior och bank. Ca 10 minuter med bil till Fagersta centralstation med dagliga järnvägs- och bussförbindelser med bl.a. Västerås och Stockholm. I Fagersta finns både förskola, grundskola samt gymnasium.

I Fagersta är besöksmålen är många och flest besökare har Västanfors hembygdsområde där det bland annat finns flera museistugor, en gammaldags handelsbod och en kaffestuga. Fagerstas fina natur uppskattas av många. Bruksleden passerar igenom kommunen och den går bland annat till kommunens högsta punkt, Högbyn, som ligger 241 meter över havet. Leden går även förbi den gamla bruksplatsen Trummelsberg och utsiktstornet vid Landsberget, som är kommunens näst högsta punkt, 217 meter över havet. Det finns ytterligare ett antal vandringsleder och kommunen har även sex naturreservat: Svartberget, Jonhagen, Jönsbacken, Kråksten, Jättåsarna samt Malingsbo-Kloten. Vatten och sjöar för både fiske och bad finns det gott om och i Abborrtjärn planteras ädelfisk. Badplatsen vid Eskiln besöks flitigt av både turister och stadens invånare. Strömsholms Kanal rinner igenom Fagersta via Ängelsberg på sin väg söderut.

Norberg: Ca 15 km till Norberg. Norbergs kommun är en kommun i Västmanlands län. Kommunen gränsar till Fagersta och Sala kommuner i Västmanlands län samt Avesta, Hedemora och Smedjebacken kommuner i Dalarnas län. I Norberg finns det två grundskolor, Källskolan med förskoleklass-årskurs 3 samt Centralskolan, årskurs 4-9. Ett flertal förskolor finns i Norberg. Diverse livsmedelsbutiker, Handelsbanken, pizzerior, Elsa Andersons konditori, ny idrottshall m.m. Norberg har många intressanta besöksmål och sevärdheter. Det finns många spännande platser att besöka som berättar om olika epoker av vår gruvbrytning och järnframställning. Flera av miljöerna är kommunalt ägda museer, exempelvis Bergslagens medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan och Norbergs Gruvmuseum. Det finns många andra besöksmål värda ett besök i Norbergs kommun.

Norberg har en gedigen historia med ursprung ur det gamla gruvsamhället. Idag är kommunen en idrottskommun med möjligheter till natur, föreningsliv, vinteraktiviteter och kulturmiljöer. Ca 18 km från fastigheten ligger Nordansjö. Här finns elljusspår på 2,8 km som är belyst alla dagar när det finns skidspår. Här har man även tillgång till Engelbrektsloppets skidspår. Ca 18 km från bostaden ligger Klackberg som erbjuder 2 st nedfarter för utförsåkning samt ett belyst elljusspår på 2,5 km. Även preparerad pulkabacke.

Järnframställningen i Norberg kan spåras tillbaka till 500-talet men området har varit befolkat sedan nordisk stenålder. Masugnsanläggningen vid Lapphyttan, troligen från 11-1200-talet (idag under rekonstruktion på annan plats) visar början på det gruvsamhälle som växte fram i Bergslagen. I Norberg fanns redan på medeltiden en marknadsplats där bergsmännen i de omkringliggande trakterna samlades. Den äldsta bevarade bebyggelsen i Norberg ligger samlad vid Norbergsån som rinner genom orten nära Norbergs kyrka med gårdar som härstammar från medeltiden, medan många nuvarande byggnader är från 1700-talet. De äldsta delarna av Norbergs kyrka, bland annat valven, är från 13-1400-talen. Interiören förändrades efter en stor brand 1727. Kyrktornet byggdes om 1904. På kyrkogården finns dessutom en benkammare från 1700-talet. Trots en omfattande brand i mitten av 1700-talet kan man fortfarande se det ursprungliga bebyggelsemönstret i centrala Norberg med bodar, tvättstugor och brygghus utmed ån, medan mangårdsbyggnader och bostadshus låg en bit ifrån.

Tomt och arrende

Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till 3.182 kvm. Lummigt och insynsskyddad tomt bevuxen med äppelträd, körsbärsträd, plommonträd, vinbär, syren m.m. Gräsmatta runtom bostaden. Möjlighet till mindre djurhållning. Eftersom säljaren äger marken runt om bostaden, finns möjlighet att arrendera ca 2 ha betesmark i direkt anslutning till fastigheten för en mindre kostnad. Även möjlighet att lägga båt i Snyten ca 2 km bort (på säljarens mark).

Bostadshus

Trevligt bostadshus i 1 1/2-plan i timmerstomme (trästomme i tillbyggnaden) med stående rödmålad panel utvändigt. Tak belagt med plåt. 2-glasfönster. Torpargrund. Enligt den gamla taxeringen innan avstyckningen, är bostadens boyta 100 kvm samt biyta 25 kvm. Byggåret är enligt säljaren början 1900-talet med tillbyggnad år 1990. Vattenburen centralvärme kopplat till bergvärmepump från 2011. I bostaden finns även vedspis, kamin samt kakelugn (godkända för bruk). Fiber installerat. Enskilt avlopp via trekammarbrunn med markbädd samt enskilt vatten från djupborrad brunn.

Entréplan:
Hall med klinkergolv samt pärlspont på väggarna. Lantligt kök med laminatgolv och bröstpanel/tapet på väggarna. Skåpinredning i furu med både bänk- samt överskåp. Matplats vid fönster ut mot trädgården. Maskinell utrustning såsom diskmaskin, kyl/frys samt spis med fläkt ovan, infälld i spiskåpan. Bredvid spisen finns en vedspis i gjutjärn godkänd för bruk. Innanför entréhallen finns en inre hall med parkettgolv och spegelpanel/tapet på väggarna. Garderob. Plats för matsalsgrupp med utgång till trädgården med möjlighet till altanbygge. Sovrum med laminatgolv, tapetserade väggar samt en kamin (godkänd för bruk). Vardagsrum med parkettgolv, spegelpanel och tapet. Kakelugn som är godkänd att elda i. Badrum med våtrumsmatta på golv samt väggar. Badkar samt duschplats. Förberett för bastu. Tillbyggnad om ca 25 kvm från 2011. Här finns tvättstuga med våtrumsmatta på golvet samt väggarna. Även pannrum med bergvärmeanläggning från 2011. Förråd. Utgång till altan.

Övre plan:
Inrymmer hall med laminatgolv och tapeter/pärlspont på väggarna. Takfönster som ger fint ljus. Toalettutrymme med klinkergolv och väv/tapet på väggarna. Sovrum med laminatgolv och tapeter. Garderob. Balkongdörr med möjlighet att bygga balkong. Sovrum med trägolv och tapeter. Sovrum med plastmatta på golvet och tapetserade väggar.

Uthus

Gårdshus i trästomme, torpargrund samt plåttak. Ca 65 kvm. Inrymmer kallförråd, isolerat före detta köksutrymme med plastmatta på golvet samt delvis kaklade väggar, vatten framdraget. Avlopp kopplats till 3-kammarbrunnen. Vattenburen golvvärme kopplat till elpanna. Gästrum med plastmatta på golvet och panel på väggarna.

Uthus i trästomme samt plåttak. Både gjutet golv samt jordgolv. Ca 20 kvm. Möjlighet att inreda till hönshus m.m.

Välvd jordkällare.

Taxeringsvärde

Då fastigheten är avstyckad 2020 är det nya taxeringsvärdet ej fastställt. Det gamla taxeringsvärdet för stamfastigheten var dock 463.000 kr för bostadshuset och 135.000 kr för tomten.

Inteckningar

Fastigheten är inteckningsfri.

Tillträde

Tillträde kan ske under sommaren 2021, eller enligt överenskommelse mellan parterna.

Driftkostnad

Total driftkostnad
27 189 kr/år varav:
Uppvärming:
18 000 kr
Försäkring:
5 000 kr
Vatten/avlopp:
1 200 kr
Renhållning:
2 400 kr
Sotning:
589 kr

Eftersom det nya taxeringsvärdet inte är fastställt, kan den årliga fastighetsavgiften ej redovisas.

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Förmån: Officialservitut Väg, 1982-2020/9.1

Karta

Vägbeskrivning

Adress: Stabäck 10 G, 737 90 Ängelsberg

Fakta

41031
1 450 000 SEK
100 kvm
5 R.O.K
3 182 kvm
27 189 kr/år

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt