Norn 163

Vikmanshyttan

Unikt objekt i välbevarad bruksmiljö

Vacker timrad bostadsbyggnad med två lägenheter i fina Norns Bruk ca 20 km sydväst om Hedemora. Förutom att bli ägare till denna pampiga timmerlänga, ingår man även i en samfällighet som äger och förvaltar flera kulturminnesbyggnader. För den byggnadsvårdsintresserade är detta en dröm! Ungefär 200 meter till badplats. Välkommen att anmäla er till visningen!

Fakta

41027
1 695 000 SEK
185 kvm
6 R.O.K
1835
1 494 kvm
56 873 kr/år

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Fastigheten Hedemora Norn 1:104, Fritids-/bostadshus.

Områdesbeskrivning

Läge: Unikt och sällsynt tillfälle att förvärva denna anrika pärla i Norns Bruk, ett fint välbevarat hus i det likaså välbevarade järnbruket med anor från 1600-talet. Timmerbyggningen, som huset heter, är uppförd 1835. Det ligger centralt beläget i det pittoreska bruket, i bästa solläge mellan de två sjöarna Stora Sundsjön och Dammsjön. Huset består av två lägenheter, varav ägarna bor i den ena på 4 rok och den andra på 2 rok hyrs ut. I närområdet kan man bada, fiska och paddla. Skogarna bjuder på svamp och bär. Den motionssugne har fantastiska sandvägar för MTB-cykling i direkt anslutning till huset. Det är en timmes bilfärd till Romme Alpin.

Nutid: Norns Bruk är ett fint utflyktsmål. Särskilt uppskattat är det traditionella midsommarfirandet och ”Norns Bruks-dagen”, förutom kapellet som hyrs av Svenska kyrkan och används för bl.a giftermål och dop. Norns Bruk, som varit i en ägo sedan det byggdes, styckades upp 2017 och ägs numer av sju fastighetsägare samt en samfällighetsförening. Samfällighetsföreningen äger alla gemensamma/övriga byggnader och marken som tillhör bruket. Som fastighetsägare i Norns Bruk blir man automatiskt delägare i Norns Bruks Samfällighetsförening. Bland byggnaderna i samfälligheten finns bland annat ett välutrustat snickeri såväl som en fungerande smedja med ässja, städ och hammare. Norns Bruks Samfällighet erhåller årligen bidrag från Länsstyrelsen för underhållet av de gemensamma byggnaderna.

Historia: Norns Bruk är ett ovanligt välbevarat järnbruk från 1600-talet. Området andas historia, och tack vare att hela området är q-märkt är det sällsynt bevarat och i princip intakt sedan bruket lades ned. Bruket är beläget mellan Vikmanshyttan och Söderbärke, ca 10 km från Vikmanshyttan i Hedemora kommun och ca 190 km NV om Stockholm. Sedan drygt 100 år är hyttan nedlagd men för ca 150 år sen var det Hedemora stads största arbetsplats med ca 270 anställda. Verksamheten startade i början av 1600-talet i liten skala men växte efterhand. Och som på så många andra ställen i Dalarna och Bergslagen fanns det som behövdes - skog, vatten och malm. Egentligen var det vattnet som styrde var bruken hamnade, det forsande vattnet som gav kraften, energin, som behövdes. Före elektricitetens tid var energi inte transporterbart, åtminstone inte över längre sträckor. Det var däremot både malm och skog. Norns Bruk skall ha anlagts 1628 av två finnar som här uppförde en hytta och en hammare. Anläggningen övertogs sedan av bälgmakaren och köpmannen Hans Steffens som 1637 fick det första privilegiet för en hammare och två härdar. Efter en nedgångsperiod under slutet av 1600-talet fick Norn under 1700-talet med släkten Söderhielm som ägare en uppblomstring. På 1760-talet fanns här två stångjärnshammare och fyra härdar samt en nyuppförd hytta. Norns Bruk ägdes fram till 1873 av släkterna Söderhielm, Mannerhielm och Tersmeden, då bruket kom att ingå i Larsbo-Norn AB tillsammans med bl.a. Vikmanshyttans bruk. På 1880-talet var Norns Bruk Hedemora sockens största industri, 1916 lades bruket ned.

År 1996 kom Norns Bruk i Stora Kopparbergs AB:s ägo. Under 1900-talet har bruket avfolkats och idag är ett mindre antal personer permanent bosatta i Norn. Genom att bruket i huvudsak hållits samlat under en ägare har miljön bibehållit sin traditionella karaktär ovanligt väl. Bebyggelsen i Norns Bruk består av ett 40-tal byggnader. Vid Dammen i norra delen av Norn ligger den vitputsade herrgården, kontoret/brudkammaren och kyrkan (kapellet) symmetriskt ordnade vid en gårdsplan, med den senare som centralbyggnad och herrgården och kontoret som flyglar. Kontoret är uppfört ca 1760 medan herrgården skall ha uppförts under slutet av 1600-talet. Det timrade och reverterade brukskapellet är också från omkring 1760. Det ersatte ett kapell från 1640-talet och är ombyggt 1830. Till kapellet hör en nyklassicistisk klockstapel med rik panelarkitektur från 1800-talets första hälft och en kyrkogård anlagd 1781.

Utmed vattenvägen mellan Dammsjön och Stora Sundsjön ligger de anläggningar som var beroende av vattenkraften, såsom hammarsmedja, kvarn och hytta. Hammarsmedjan är uppförd i korsvirke. Hyttan är ursprungligen uppförd 1761 och senare på- och tillbyggd. En rostugn är sammanbyggd med smedjan. På båda sidor om den väg som leder ned från herrgården och kyrkan ligger arbetarbostäderna. Den s.k. Smedbyggningen, med vitputsade fasader, är uppförd 1699. Övriga arbetarbostäder är uppförda i trä med faluröda fasader under 1800-talet. Kring arbetarbostäderna finns uthuslängorna med dass och vedbodar. I raden av arbetarbostäder ingår också skolbyggnaden från 1856. För prästen på bruket fanns en mindre vitputsad prästgård, belägen vid Stora Sundsjöns strand. Till bruket hör ett flertal ekonomibyggnader som stall, loge och magasin. Av särskilt intresse är ladugårdslängan som är uppdelad i flera mindre ladugårdsrum med tillhörande höloft, vilka disponerades av de anställda på bruket. Bland övriga byggnader kan nämnas klensmedja och snickeri, tvättstuga, malmvåg och en äldre, tidigare arbetarbostad som 1926 byggdes om till föreningshus.

Hedemora:

Hedemora är Dalarnas äldsta stad och fick stadsprivilegier år 1446. Hedemora kyrka är stadens enda bevarande medeltida byggnad som uppfördes i slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet. Fastigheten ligger ca 20 min med bil från Hedemora Järnvägsstation som ligger vid Dalabanan och trafikeras av SJ:s InterCity-tåg mellan Mora-Falun och Stockholm. Tåg i Bergslagen trafikerar även stationen med ett dagligt tågpar måndag-fredag på sträckan Falun-Västerås. Länstrafikbolaget är Dalatrafik. Masexpressen har en busslinje mellan Mora och Stockholm som trafikerar orten. Till Falun är avståndet ca 50 km och till Borlänge ca 42 km. Inne i Hedemora finns diverse livsmedelsbutiker, banker, apotek, vårdcentral, systembolag samt fik och restauranger. Vasahallen sim- och sporthall finns i stan. Även bibliotek.

Länkar

https://norns.se/ (Norns Bruks Samfällighetsförening) och https://www.norn.nu/ (Norns Bruks Vänner - en intresseförening).

Tomt och areal

Enligt fastighetsregistrets uppgifter uppgår arealen till 1.494 kvm plan och lättskött gräsmatta runtom bostadshuset. Jorden är bördig och en del av tomten utgörs av ett odlingsland där man bl.a. finner jordgubbar och lavendel. På tomten finns även ett äppelträd, hallonbuskar, röda och svarta vinbär samt syrener och pioner. Ca 200 meter till Stora Sundsjön som erbjuder fina badmöjligheter.

Bostadshus

Vackert timrat enplanshus med inredningsbar vind. Torpargrund samt källarutrymme med ingång på den södra gaveln. Tak belagt med enkupigt lertegel. Enligt fastighetsregistrets uppgifter är bostaden uppförd år 1835 samt har en boyta på 185 kvm och en biyta på 10 kvm. Uppvärmningen i bostaden sker via vattenburen centralvärme kopplat till elpatron (avser bägge lägenheterna). Den timrade längan består av två separata lägenheter. I den större lägenheten som ägarparet bor i återfinns en luftvärmepump från 2019, en täljstenskamin från 2019 samt en murad öppen spis. I den andra lägenheten finns ytterligare en luftvärmepump från 2019. Avlopp via gemensam trekammarbrunn med infiltrationsanläggning (samfällighet) samt vatten från djupborrad brunn (samfällighet).

Lägenhet 1:

Entréplan:
Denna lägenhet finns i den södra delen av bostaden och är enligt ägaren 114 kvm och utgörs av 4 rok. Hall med plastmatta på golvet samt pärlspont på väggarna. Inre hall med trägolv samt pärlspont på väggarna. Förråd. Allrum/bibliotek med trägolv och spegelpanel och tapeter på väggarna. Platsbyggda bokhyllor. Täljstenskamin. Garderob/städskåp. Toalett med våtrumsmatta på golvet samt målade väggar, toalettstol samt tvättställ. Sovrum med trägolv samt tapetserade väggar, garderober. Sovrum med trägolv samt tapetserade väggar, garderober. Badrum med våtrumsmatta på golvet samt väggarna. Toalettstol samt tvättställ. Tvättmaskin och duschplats. Kök med trägolv samt tapetserade väggar med målad bröstpanel. Skafferi, bänk- samt överskåp med nymålade luckor. Kyl/frys, bänkdiskmaskin, spis och fläkt. Vardagsrum med trägolv och tapeter på väggarna. Murad öppen spis. Samtliga trägolv har såpaskurats under de senaste åren. Här har de flesta väggarna nya fräscha kvalitetstapeter och de har hållits intakta utan onödig håltagning.

Inredningsbar vind:
Vinden nås från hallen och utgörs av två stora utrymmen med bra förvaringsmöjligheter.

Lägenhet 2:

Entréplan:
Denna lägenhet är idag uthyrd, och säljarens önskan är att hyresgästen får bo kvar även efter överlåtelsen. Lägenheten utgörs av 2 rok om ca 70 kvm enligt säljarens uppgifter. Hall med plastmatta på golvet samt tapeter på väggarna. Skrubb under trappen till det övre planet. Inre hall med plastmatta på golvet samt tapetserade väggar. Garderob. Sovrum med plastmatta på golvet samt tapeter på väggarna, garderober. Badrum med klinkergolv och målade väggar. Badkar, toalettstol, tvättställ samt tvättmaskin. Vardagsrummet har plastmatta på golvet samt tapeter på väggarna. Kök med plastmatta på golvet och tapeter på väggarna. Ljus skåpinredning med både bänk- och överskåp. Spis från ca 2003, fläkt, bänkdiskmaskin samt kyl/frys den 2004.

Inredningsbar vind:
Utrymmet nås från hallen. Här finns ett sommarrum/gästrum och ett stort utrymme.

Källare:
Källare med två separata utrymmen. Det ena utrymmet (pannrummet) innehar en äldre urkopplad Erylpanna, en elpatron/varmvattenberedare samt separat elcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Garderober för förvaring. Det andra utrymmet inrymmer ett förrådsutrymme med sex separata/nätade förråd.

Taxeringsvärde

Enligt fastighetsregistret är taxeringsvärdet för fastigheten totalt 487.000 kr. Av denna summa är bostadshuset 338.000 kr och tomtmarken 149.000 kr.

Inteckningar

Fastigheten är inteckningsfri.

Övrigt

Idag hyrs lägenheten om 2 rok ut med intäkten 4.080 kr/månaden (inkl. basvärme, sophämtning samt V/A). Hyresgästen har ett separat el-abonnemang för sin förbrukning i lägenheten, vilket bl.a. tvättmaskin och luftvärmepump är kopplad till. Säljaren ser helst att hyresgästen får bo kvar efter överlåtelsen.

Friskrivning

Eftersom säljaren endast ägt huset sedan 2017, vilket i relation till husets ålder är väldigt kort tid, säljs fastigheten med frisskrivningsklausul. Detta innebär att säljaren frånskriver sig allt ansvar
gällande eventuella dolda fel i fastigheten.

Tillträde

Tillträde enligt överenskommelse mellan köpare och säljare. Möjlighet finns att få tillgång till fastigheten sommaren 2021.

Driftkostnad

Total driftkostnad
56 873 kr/år varav:
Försäkring:
5 033 kr
Sotning:
500 kr
Hushållsström:
34 900 kr
Samfällighet:
16 440 kr

Samfällighet: Avser vatten/avlopp, renhållning, vägunderhåll, plogning samt löpande elförbrukning för utomhusbelysning och gemensamt . Månadskostnad på driften blir 4.739 kr. Detta baseras på säljarens boende. Utöver driften tillkommer den årliga fastighetsskatten på 3.652 kr. Observera att intäkten per år avseende den uthyrda lägenheten är 48.960 kr vilket skulle kunna ses som att nettodriftskostnaden därmed endast blir 7.913 kr/år (56.873-48.960=7.913 kr).

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Hedemora Norn GA:1 ändamål: Vattenförsörjning, Avloppsanläggning, Samfällighet: Hedemora Norn S:1 Last: Avtalsservitut: Elledning, 2083IM-07/14153.1 Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 20-IM2-89/2824.1 Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 20-IM2-99/595.1 Last: Avtalsservitut: Utfartsväg Mm, 20-IM2-88/3685.1 Förmån: Officialservitut Väg, 2083-79.5 Områdesbestämmelser: Byggnadsminne. Fastigheten omfattas av Norns Bruks Områdesbestämmelser. I stort sett omfattas hela området av q-märkning. Gäller exteriört, invändigt behövs inget bygglov. För mer information se områdesbestämmelser för Norns Bruk under Dokument. För mer info kontaktas kommunens bygglovshandläggare.

Inskrivna servitut/Övr gravationer: Avtalsservitut Elledning Avtalsservitut Kraftledning(2 st) Avtalsservitut Utfartsväg Mm Nyttjanderätt Byggnader Nyttjanderätt Naturvård

Karta

Vägbeskrivning

Följ GPS-beskrivning till Hedemora. Från Hedemora bör du följa beskrivningen nedan, inte GPS för den leder fel.

1. E18 mot Oslo. Vid Enköping tag av till väg 70 mot Mora. Fortsätt mot Mora, förbi Avesta.

2. Ca 2 mil efter Avesta, =1a rondellen, tar du vänster mot Vikmanshyttan (här har du Ica supermarket på vä sida).

3. Åk rakt igenom Hedemora och följ skyltar mot Vikmanshyttan.

4. Vid en korsning i slutet av Hedemora stad följer du skylten mot Vikmanshyttan och Norns bruk (brun skylt) till höger.

Fortsätt sedan följa de bruna skyltarna med Norns Bruk hela vägen fram till fastigheten, ca 3 skyltar fördelade på ca 2 mil. Sista 8-10 km är på sandväg i skogen. Den är välplogad på vintern!

I slutet på en nedförsbacke, vid en skarp vänstersväng och skyltat Norns Bruk, anländer du in i Norn/Norns Bruk.

5. I Norns passerar du kyrkan på höger sida, håller höger, åker över liten bro, svänger vänster. Fastigheten är det röda huset på vä sida (timrat hus med gröna dörrar). Du är framme!

Fakta

41027
1 695 000 SEK
185 kvm
6 R.O.K
1835
1 494 kvm
56 873 kr/år

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt