Hedemoravägen 84

Norberg

Möjligheternas torp

Möjligheternas torp med tillfälle att renovera och inreda till sitt eget tycke och smak. Bostadens entréplan innefattar hall med toalett, kök med vedspis, allrum samt duschrum och vardagsrum /sovrum. Övre planet inrymmer hall med utgång till balkong samt sovrum och badrum. Oinrett rum öppet upp till taknocken med många möjligheter. Enklare uthuslänga. Stor tomt med äppelträd, körsbärsträd samt flertalet perenner. Stenmur runtomkring. Fastigheten är belägen i Kärrgruvan på randen till Dalarna i i Bergslagens kulturlandskap. Här började gruvdriften för mer än 800 år sedan och orten är främst känd för sin industrihistoriska gruvdrift. De vackra lämningarna efter gruvdriften ingår i Ekomuseum Bergslagen. Bergslagens natur präglas av trolska skogar, åar och sjöar. Goda kommunikationer till såväl Stockholm och Uppsala med direkttåg endast ca 20 minuter bort. Stockholm ca 17,5 mil, Uppsala ca 12 mil, Enköping ca 10 mil, Västerås ca 8 mil, Falun ca 7 mil, Gävle ca 12 mil och Örebro ca 12 mil.

Fakta

40066
315 000 SEK
75 kvm
4 R.O.K
1920
2 033 kvm
31 258 kr/år

Visningar

Lördag 18 jul kl 11:00-11:30
Anmälan krävs! Kontakta fastighetsmäklaren för anmälan.

Typ

Fastigheten Norberg Kallmora 3:12, Fritids-/bostadshus.

Tomt

Enligt fastighetsregistret uppgår arealen till 2.033 kvm. Äldre och lummig grönskande trädgård med insynsskydd från omgivningen. Här finns syren, äppelträd, hallon, körsbärsträd och flera perenner. Vacker stenmur omringar tomten.

Läge

Fastigheten är belägen i Kärrgruvan på ett lugnt och lummigt område med ca 4 km in till Norbergs centrum. Norbergs kommun är en kommun i Västmanlands län. Kommunen gränsar till Fagersta och Sala kommuner i Västmanlands län samt Avesta, Hedemora och Smedjebacken kommuner i Dalarnas län. I Norberg finns det två grundskolor, Källskolan med förskoleklass-årskurs 3 samt Centralskolan, årskurs 4-9. Ett flertal förskolor finns i Norberg (förskola finns ca 2 km från bostaden). Diverse livsmedelsbutiker, Handelsbanken, pizzerior, Elsa Anderssons konditori, ny idrottshall m.m. Cykelavstånd till badplats i sjön Fliken.

Kärrgruvan som är en del av Norbergs Bergslag, är främst känt för sin historiska gruvdrift som började för mer än 800 år sedan. Gruvdriften i Kärrgruvan bedrevs främst vid den sk Svinryggen, en bergskam som omgärdas av gruvhål och i Mossgruvan. Mossgruvan var ett av de rikaste järnmalmsfälten i Norbergs bergslag. Karl von Linné besökte Mossgruvan på sin bergslagsresa år 1734. De vackra industrihistoriska lämningarna i Kärrgruvan ingår idag i ekomuseum Bergslagen. Mossgruvan är i dag en park. Mossegruveparken är hänförande vacker med slingrande stigar, skog, skira mossor som skiftar i gröna och gråa nyanser och vattenfyllda gruvschakt och gruvhål och brådstup. I Mossgruveparken finns även industrihistoriska byggnader i falurött trä eller slaggsten främst från 1800talet bevarade. En av dessa byggnader finns ett gruvmuseum. De flesta av gruvhålen vid Svinryggen är mycket gamla och inte särskilt djupa.

Norberg har många intressanta besöksmål och sevärdheter. Det finns många spännande platser att besöka som berättar om olika epoker av vår gruvbrytning och järnframställning. Flera av miljöerna är kommunalt ägda museer, exempelvis Bergslagens medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan och Norbergs Gruvmuseum. Det finns många andra besöksmål värda ett besök i Norbergs kommun. Norberg har en gedigen historia med ursprung ur det gamla gruvsamhället. Idag är kommunen en idrottskommun med möjligheter till natur, föreningsliv, vinteraktiviteter och kulturmiljöer. Ca 3 km från fastigheten ligger Nordansjö. Här finns elljusspår på 2,8 km som är belyst alla dagar när det finns skidspår. Här har man även tillgång till Engelbrektsloppets skidspår. Ca 3 km från bostaden ligger Klackberg som erbjuder 2 st nedfarter för utförsåkning samt ett belyst elljusspår på 2,5 km. Även preparerad pulkabacke.
Järnframställningen i Norberg kan spåras tillbaka till 500-talet men området har varit befolkat sedan nordisk stenålder. Masugnsanläggningen vid Lapphyttan, troligen från 11-1200-talet (idag under rekonstruktion på annan plats) visar början på det gruvsamhälle som växte fram i Bergslagen. I Norberg fanns redan på medeltiden en marknadsplats där bergsmännen i de omkringliggande trakterna samlades. Den äldsta bevarade bebyggelsen i Norberg ligger samlad vid Norbergsån som rinner genom orten nära Norbergs kyrka med gårdar som härstammar från medeltiden, medan många nuvarande byggnader är från 1700-talet. De äldsta delarna av Norbergs kyrka, bland annat valven, är från 13-1400-talen. Interiören förändrades efter en stor brand 1727. Kyrktornet byggdes om 1904. På kyrkogården finns dessutom en benkammare från 1700-talet. Trots en omfattande brand i mitten av 1700-talet kan man fortfarande se det ursprungliga bebyggelsemönstret i centrala Norberg med bodar, tvättstugor och brygghus utmed ån, medan mangårdsbyggnader och bostadshus låg en bit ifrån.

Gångavstånd till busshållplats in till Norberg. Därifrån kan man ta sig med buss till Fagersta, Skinnskatteberg samt Köping. Även till Avesta och Krylbo. Avstånd till Fagersta ca 17 km och till Avesta ca 20 km. Avstånd till större städer: Stockholm ca 17,5 mil, Uppsala ca 12 mil, Enköping ca 10 mil, Västerås ca 8 mil, Falun ca 7 mil, Gävle ca 12 mil, Örebro ca 12 mil.

Bostadshus

Möjligheternas torp till salu! Denna bostad är uppförd i timmerstomme med rödmålad panel utvändigt. Tak belagt med betongpannor. Torpargrund. Enligt fastighetsregistrets uppgifter är bostaden uppförd år 1920 samt har en boyta på 75 kvm och en biyta på 20 kvm. Uppvärmningen sker via elradiatorer samt vedspis i köket (ny slang i skorstenen 2008). Kommunalt vatten och avlopp. Ny el i hela bostaden 2004.

Entréplan:
Hall med plastmatta på golvet samt målade väggar. Toalett med våtrumsmatta på golvet samt väggarna. Toalettstol och tvättställ. Kök med plastmatta på golvet samt väv på väggarna. Äldre platsbyggd skåpinredning. Vedspis i godkänt skick. Maskinell utrustning av äldre modeller i form av kyl/frys samt spis. Kontor/allrum med plastmatta på golvet samt väv på väggarna. Två garderober. Duschrum renoverat 2004 med våtrumsmatta på golvet samt väggarna. Tvättmaskin. Vardagsrum/sovrum med plastmatta på golvet samt tapeter på väggarna.

Övre plan:
Hall (oisolerad) med trägolv samt målade väggar. Utgång till balkong. Garderob. Sovrum med laminatgolv samt tapeter på väggarna. Förvaringsplats för kläder m.m. Badrum med äldre ytskikt i form av våtrumsmatta och våtrumstapet. Badkar, toalettstol, tvättställ samt varmvattenberedare. Oinrett rum, öppet upp i nock med häftig rymd.

Uthus

Uthuslänga i trästomme med panel utvändigt. Bandplåt. Inrymmer garage, vedbod och före detta torrdass.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad såsom småhusenhet med typkod 220 på totalt 257.000 kr. Därav byggnadsvärde 165.000 kr och markvärde 92.000 kr.

Inteckningar

Pantbrev finns registrerade till totalt 200.000 kr. Det finns 3 pantbrev totalt. Dessa övertas obelånade av köparen på tillträdesdagen.

Inventarier

På tillträdesdagen kan säljaren komma att lämna valfritt lösöre kvar på fastigheten (både i byggnader samt på tomten). Dessa föremål får forslas bort av en köpare på dennes bekostnad.

Tillträde

Tillträde sker enligt överenskommelse mellan säljare och köpare.

Driftkostnad

Total driftkostnad
31 258 kr/år varav:
Uppvärming:
18 000 kr
Försäkring:
3 991 kr
Vatten/avlopp:
7 009 kr
Renhållning:
1 860 kr
Sotning:
398 kr

I uppvärmning ingår även hushållsel. Utöver detta ca 2 m3 ved som säljaren fått utan kostnad. Observera att driften baseras på säljarens boende (permanentboende) och är ungefärliga. Utöver den årliga driften tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 1 928 kr/år.

Karta

Vägbeskrivning

OBS! Vid visning skall parkering ske utefter Uddvägen samt Tallvägen (vägarna direkt Norr om fastigheten). Se karta!

Fakta

40066
315 000 SEK
75 kvm
4 R.O.K
1920
2 033 kvm
31 258 kr/år

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt