Björsbo 112

Söderbärke

Fritidsfastighet med vidsträckt utsikt över sjön Södra Barken. Ca 9 km väster om Fagersta.

Fritidsfastighet i som erbjuder vidsträckt utsikt över sjön Södra Barken. Gångavstånd till gemensam flytbrygga med båtplats och badmöjligeter. Bostaden är uppförd i entré- och souterrängplan. I entréplanet finner man kök i kombination med matrum/vardagsrum, sovrum samt duschrum. Braskamin. Utgång till ca 70 kvm stor altan med slående utsikt. I souterrängplanet finns ett nyrenoverat duschrum med tvättmaskin, kokvrå, vedspis, matplats och plats för dubbelsäng. Gäststuga med el indraget. Grillplats på berget ovanför. Välkommen på visning av denna pärla!

Fakta

40048
795 000 SEK
72 kvm
3 R.O.K
1980
3 164 kvm
15 997 kr/år

Visningar

Lördag 6 jun kl 11:15-12:00
Anmälan krävs! Vänligen kontakta fastighetsmäklaren för anmälan.

Typ

Fastigheten Smedjebacken Björsbo 17:2, Fritidshus.

Tomt

Enligt fastighetsregistret uppgår tomtens storlek till 3.164 kvm. Häftig tomt utefter Finnbergets sydvästsluttning. Huset ligger på en avsats med en trädgård med blommor, smultron och åtskilliga bärbuskar samt ett par körsbärsträd. Sedan en lodrät 6-7 m hög bergvägg. Vid bergväggen finns vildvuxet äkta vin. Ovanför den ligger den tallskogsbevuxna delen av tomten med en oslagbar utsikt. En del av den nedersta delen av tomten upptas av en liten storskog med ett tiotal mycket höga granar. Trappan från parkeringen till huset har ett tjugotal trappsteg och kantas av syrener, hagtorn och Karagana. Invid gäststugan finns en liten gräsplan lämplig för t.ex. badminton eller krocket. Tomten är den sista i en rad och gränsar direkt mot granne endast åt ett håll. Det lokala namnet på fastigheten är "Skränten" på grund av den branta sluttningen. Området ligger i växtzon IV. Lokalt gynnsamt på grund av sydvästläget och att det är väldränerat och skyddat mot nordliga vindar.

Läge

Högt och mycket naturskönt läge med vidsträckt utsikt över sjön Södra Barken. Gemensam flytbrygga med båtplats och badmöjligeter finns vid sjön ca 250 meter nedanför fastigheten. Genom sjön Barken går Strömsholms kanal som har anslutning till Mälaren. I närmaste omgivningarna finns stora skogs- och strövområden med fina möjligheter till bär- och svampplockning. Mest närbelägna orter är Fagersta och Söderbärke, avstånd ca 9 respektive 15 km. I Fagersta finns all service. I Söderbärke finns bra service bl.a. ICA-affär, pizzeria, vårdcentral och bensinstation etc. Skidanläggning med lift finns dels vid Smedjebacken på ca 3 mils avstånd, dels vid Romme alpin, avstånd ca 6 mil. Avstånd till Västerås är ca 7 mil och till Stockholm ca 18 mil.

Fagersta:
Fagersta finns all service såsom diverse livssmedelsbutiker, apotek, centrum med flertalet butiker, pizzerior
och bank. Ca 10 minuter med bil till Fagersta centralstation med dagliga järnvägs- och bussförbindelser med
bl.a. Västerås och Stockholm. I Fagersta finns både förskola, grundskola samt gymnasium. I Fagersta är besöksmålen många och flest besökare har Västanfors hembygdsområde där det bland annat finns flera museistugor, en gammaldags handelsbod och en kaffestuga. Golfbana vid Oti ca 9 km utanför Fagersta. Utanför Fagersta finns även fina Ängelsberg, där man förutom världsarvet Engelsbergs bruk även kan besöka världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, beläget på Oljeön i sjön Åmänningen. Ängelsberg var redan runt år 1900 en samlingsplats för konstnärer och traditionen lever idag vidare i ett galleri och en skulpturpark. Fagerstas fina natur uppskattas av många. Bruksleden passerar igenom kommunen och den går bland annat till kommunens högsta punkt, Högbyn, som ligger 241 meter över havet. Leden går även förbi den gamla bruksplatsen Trummelsberg och utsiktstornet vid Landsberget, som är kommunens näst högsta punkt, 217 meter över havet. Det finns ytterligare ett antal vandringsleder och kommunen har även sex naturreservat: Svartberget, Jonhagen, Jönsbacken, Kråksten, Jättåsarna samt Malingsbo-Kloten. Vatten och sjöar för både fiske och bad finns det gott om och i Abborrtjärn planteras ädelfisk. Badplatsen vid Eskiln besöks flitigt av både turister och stadens invånare. Strömsholms Kanal rinner igenom Fagersta via Ängelsberg på sin väg söderut.

Söderbärke:
När det gäller skolor, finns Vad skola samt Kyrkskolan i Söderbärke. Vad skola är den liten och hemtrevlig
byskola som är belägen i byn Vad mellan Söderbärke och Fagersta. Skolan är godkänd miljöskola enligt Skolverkets kriterier och har skogen och sjön på bekvämt gångavstånd. På Vads skola går elever i förskoleklass, år 1,2 och 3. Antalet elever på skolan höstterminen 2016 är 89. Kyrkskolan är skolan mitt i samhället Söderbärke, naturskönt omgiven av vatten på tre håll. På Kyrkskolan går elever i år 4 till 9. I Söderbärke finns en Ica-butik samt en pizzeria. Vårdcentral finns i Smedjebacken.

Bostad

Enligt fastighetsregistret är byggnaden uppförd år 1980 i 1 plan + souterrängplan med träregelstomme i övre planet samt betongstomme i souterrängplanet. Utvändigt rödfärgad stående träpanel (målad 2015) och tak belagt med betongpannor. 3-glasfönster. Uppvärmning sker via den vedeldade braskaminen, vedspisen samt via direktverkande elradiatorer. Vatten från och avlopp till för området gemensamma anläggningar. Huset innefattar 3 rum och kök fördelade på ca 67 kvm boarea enligt fastighetsregistret. Enligt säljarens uppmätning av bostaden är den 72 kvm.

Entréplan:
Hall i kombination med matrum samt vardagsrum med braskamin. Laminatgolv 2014 samt väggar klädda med panel. Utgång till stor altan med glasräcke samt träräcke om totalt ca 70 kvm (byggt 2015) som vetter mot sjön samt även runt bostadens gavel där en takbelagd plats finns. Köket erbjuder kokvrå med spisplattor, diskbänk och inbyggnadsugn. Kyl-/frysskåp från 2014. Köket har laminatgolv från 2014 samt målad väv på väggarna. Innanför köket finns ett duschrum med våtrumsmatta på golv och väggar. Duschkabin, wc och tvättställ. Sovrum med laminatgolv 2014 och panel på väggarna. Härlig utsikt över sjön.

Souterrängplan:
Detta utrymme, som är ca 20 kvm, innefattar stort allrum med kokvrå med gjutjärnsvesdspis, litet kylskåp, diskbänk, bänkdiskmaskin (ej inkopplad) och bänkugn med kokplatta. Plastmatta på golvet samt panel och väv på väggarna. Renoverat duschrum från 2015 med duschhörna, wc, tvättställ och toppmatad tvättmaskin. Våtrumsmatta på både golv och väggar. Därutöver finns ett mycket praktiskt utrymme med separat ingång. Detta utrymme används som förråd samt verkstad. Möjlighet att förvara sylt, dricka m.m.

Gäststuga samt förråd

Uppförd 1996 med regelstomme på plintgrund. Utvändigt rödfärgad timmerpanel. Stugan innehåller ett stort rum. El finns indragen, men inte vatten och avlopp. Byggnadsarea ca 16 kvm.

Förråd: Vidbyggt gäststugan finns ett cykel-/trädgårdsförråd.

Inteckningar

Fastigheten är fri från inteckningar.

Servitut m.m.

Förmånsservitut finns för badplats, båtplats och gångväg. Fastigheten ligger inom byggnads- och detaljplanelagt område. Fastigheten har andel i gemensamhetsanläggning avseende väg, vatten och avlopp och ingår även i förening för Björsbo byväg.

Inventarier

Säljaren kommer att på tillträdesdagen lämna valfritt lösöre kvar på fastigheten. Detta får övertas av köparen alternativt forslas bort av köparen på dennes bekostnad. Vissa inventarier kan ev köpare få förvärva mot viss ekonomisk kompensation.

Taxeringsvärde

Fastigheten är taxerad såsom bebyggd småhusenhet med typkod 220, med ett taxerings-
värde på totalt 439.000 kr, varav bostadsbyggnad 282.000 kr samt tomtmark 157.000 kr.

Tillträde

Tillträde efter överenskommelse.

Driftkostnad

Total driftkostnad
15 997 kr/år varav:
Uppvärming:
8 997 kr
Försäkring:
2 100 kr
Renhållning:
600 kr
Sotning:
300 kr
Vägavg/snö:
1 000 kr
Samfällighet:
3 000 kr

Observera att driftkostnaderna baseras på nuvarande ägarens användning och är ungefärliga. Utöver driften tillkommer den årliga fastighetsavgiften på 3.292 kr. I uppvärmningen ingår även hushållsel. Väg/samfällighetsavgift innefattar vatten och avlopp.

Servitut, planbestämmelser m m

Gemensamhetsanläggning: Gemensamhetsanläggning: Smedjebacken Björsbo GA:2 Förmån: Officialservitut Badplats Båtplats Gångväg, 20-1977/1206.1

Karta

Vägbeskrivning

Kör väg 66 från Fagersta mot Ludvika. Tag efter ca 4,5 km av till höger mot Björsbo. Tag i fyrvägskorsning efter ca 700 m till vänster. Följ vägen till dess ände där fastigheten ligger på höger sida.

Fakta

40048
795 000 SEK
72 kvm
3 R.O.K
1980
3 164 kvm
15 997 kr/år

Mäklare

Elin Hjalmarsson
Elin Hjalmarsson
Mäklare & skogsmästare

Kontakt