Dragonvägen 17 C

Drottningholm

Trivsam 1700-talsmiljö på Drottningholmsmalmen

Trivsam 1700-talsmiljö på Drottningholmsmalmen. Bekvämt boende invid kulturhistoriskt världsarv med hög livskvalitet och goda möjligheter till arbete hemifrån. Boarea 68 kvm fördelat på 3 rum och kök. Objektnr 40152.

Fakta

40152
4 500 000 SEK
2 859 SEK
68 kvm
3 R.O.K
600 kr/månad

Visningar

Var vänlig kontakta fastighetsmäklaren för överenskommelse om visning.

Typ

Bostadsrättslägenhet, lgh.nr 3. Hiss finns ej.

Läge

Vackert läge i de äldsta delarna av Drottningsholmsmalmen som började bebyggas mot slutet av 1700-talet på initiativ från Gustav III. Den tidiga byggnationen i området utgjorde en viktig del för bl.a. administrationen av Drottningholms slott.
Bra kommunikationer med kollektivtrafik och cykelbana till närbelägna Brommaplan. Tack vare arbetet med förbifart Stockholm kommer kommunikationerna att bli ännu bättre genom mer plats för kollektivtrafik och fler alternativa vägar för bilar. Parkering är gratis för boende på malmen. Under sommarhalvåret och en bra bit in på hösten går Ångbåtstrafik direkt in till centrum och kajen vid Stadshuset.

Restaurang Karamellan belägen i slottsparken erbjuder matservering med hög kvalité. Drottningholms båtklubb är till för boende på Drottningholm och en livaktig förening med ett 30-tal båtplatser alldeles intill bron som leder in till city. Drottningholms fiskeklubb administrerar rätt till husbehovsfiske med fasta redskap för boende på Drottningholm. Centralt på Lovön ligger Kungliga Drottningholms golfklubb med 18-hålsbana och restaurang.
Grannön Kärsön är naturreservat där vissa delar med månghundraåriga ekar och ädellövskog är skyddade enligt EU Natura 2000. Här finns vidsträckta svamp- och promenadskogar och förvånansvärt vild terräng med djur som älg, räv, grävling och rådjur.

Lägenheten

Lägenheten är inrymd i husets bottenplan och delar av den var tidigare stall för gårdens hästar. Lägenheten har en egen entré som ej delas med andra. I vardagsrummet finns avläsbara spår i den fasta inredningen av djurens platser vilket ger en unik kontakt med den tvåhundraåriga historien. I övrigt har moderna och lättskötta material använts genomgående. Huset är uppfört i massivt timmer och håller en skön svalka under heta sommardagar samtidigt som det är ett mysigt varmt krypin kulna vinterkvällar när snön singlar ner i skenet av trädgårdens lyktor. Boarea 68 kvm fördelat på 3 rum och kök.

Entréhall: Egen entré med avhängningsmöjlighet.
Kök: Litet men yteffektivt kök utrustat med elspis/ugn, köksfläkt och kombinerat kyl-/frysskåp.
Vardagsrum: Vardagsrummet ligger centralt mellan de två sovrummen.
Duschrum: Från hallen ingång till ett mindre duschrum med duschhörna, wc, tvättställ och tvättmaskin. Kaklade väggar och våtrumsmatta på golv.
Sovrum: Två sovrum varav det ena större med plats för hemmakontor (alternativt använts hela rummet som arbetsrum).

Värme & VA

Föreningen har bergvärme. I lägenheten är det vattenradiatorer. Kommunalt vatten och avlopp.

Förråd

Ca 5-6 kvm stort förråd hör till lägenheten, beläget i nära anslutning till lägenhetens entré.

Historik

Minerva är vishetens gudinna i romersk mytologi. Fastigheten andas de klassiska ideal som var på modet under det sena 1700-talets gustavianska period då byggnaderna etablerades. Drottningholms slott med slottspark och Kinaslott är utsett till världsarv av Unesco. Drottningholmsmalmen där lägenheten är belägen var i början avsett att försörja slottet med konsumtionsvaror och arbetskraft med förebild i franska Versailles. Hantverkare och handelsmän erbjöds till och med skattefrihet för att flytta sina verksamheter från Stockholm ut till Drottningholm men det blev aldrig någon fart på affärerna eftersom slottets efterfrågan var för liten. Slottet med omgivningar är värdiga representanter för svensk barock såväl i byggnader som landskap.

Innergård / Trädgård

All mark ägs av föreningen. Ingen del av tomtmarken ingår således i överlåtelsen. Inom föreningen har man dock hittills låtit respektive bostadsrättslägenhet disponera en egen uteplats där man själv sköter gräsklippning m.m. – för denna lägenhet är detta vid beläget vid den egna entrén och består av ett stort upphöjt trädäck. Föreningen arrenderar intilliggande trädgård av Hovförvaltningen/ Statens Fastighetsverk. Trädgård och innergård nyttjas gemensamt av de boende inom föreningen.

Fastigheten Minerva planerades för att skapa bästa möjliga mikroklimat, den kringbyggda gården visar långsidan mot söder och den sluttande marken har terrasserats för att fånga så mycket solljus som möjligt, det har lett till ett klimat som passar en medelhavsliknande flora med lavendel och rosor i de mest solbelysta lägena och lägenhetens sydvägg pryds och svalkas av en uråldrig vinstock som årligen ger söta och goda vita druvor. Prova gärna att göra eget vin, varma sensomrar blir det riktigt bra!
Intilliggande trädgård arrenderas av föreningen, här finns möjlighet att odla grönsaker i ett trädgårdsland. Trädgården har ett flertal fruktträd med äppelsorter som Cox orange, Transparent blanche och Åkerö och dessutom plommon, björnbär och aprikoser.

Månadsavgift

Månadsavgiften uppgår till 2.859 kr inkl. värme, varmvatten, kommunalt VA samt sophämtning av brännbart + matavfall. Ingen avgiftshöjning är planerad den närmsta tiden.

Driftkostnader/månad

Försäkring 200 kr, hushållsel ca 400 kr. Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Andelstal

Andel i föreningen 6,256 %, andel av årsavgift har ej gått att få fram.

Överlåtelseavgift

1.183 kronor debiteras köparen. År 2021 blir avgiften 1.190 kr.

Pantsättningsavgift

473 kr. År 2021 blir avgiften 476 kr.

Energideklaration

Energideklaration är inte utförd.

Parkering

Parkering finns på grusplan utanför föreningens fastighet. Platser erbjuds utan extra kostnad för föreningens medlemmar.

Bredband

Fiber finns indraget (ingår ej i månadsavgiften). Fiber via öppet nät.

Pantsättning

Bostadsrätten är pantsatt. Detta innebär att säljaren har tagit lån med lägenheten som säkerhet. Dessa lån löses i sin helhet eller byter säkerhet i samband med tillträdet.

Bostadsrättsförening

Brf Minerva Drottningholm är ett privatbostadsföretag (en äkta bostadsrättsförening). Föreningen äger fastigheten Drottningholm 1:8 bebyggd med flera byggnader innehållande totalt 8 st lägenheter. Den första av byggnaderna är uppförd 1795 och är en av de äldsta byggnaderna på Drottningholmsmalmen. För uppgift om kontaktperson i föreningen vänligen kontakta mäklaren.

Tillträde

Efter överenskommelse, omgående om köparen så önskar.

Övrigt

Uppgift angående boarean är baserad på uppmätning samt kontrollerad med föreningen. Denna area kan av olika skäl vara felaktig. Den köpare som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Ekonomi, månadsavgift

Utgångspris 4 500 000 SEK
Avgift 2 859 SEK/mån

Driftkostnad

Total driftkostnad
600 kr/månad varav:
Försäkring:
200 kr
Hushållsström:
400 kr

Observera att siffrorna endast är en uppskattning baserad på nuvarande användning.

Karta

Fakta

40152
4 500 000 SEK
2 859 SEK
68 kvm
3 R.O.K
600 kr/månad

Mäklare

Justus Wahlström
Justus Wahlström
Mäklare & auktionsropare

Kontakt